Vankúš, soľ, toaletný papier, pastelky, dokonca i pivo. Kde všade dnes nájdeme plasty

pt, 22. januára 2023 o 04:16

Vankúš, papier na pečenie, žuvačka či rúž. Plasty dnes nájdeme takmer úplne všade, dokonca aj tam, kde by sme ich nečakali. Vyhnúť sa im je ťažko, v niektorých prípadoch však už existujú aj ekologické alternatívy. Pozrite si, kde všade ich možno nájsť v domácnosti.

Koľko plastov sa tam nesie?

Foto: Reuters

„Hlavným problémom plastov, najmä tých na jedno použitie, je to, že pri nich vzniká obrovské množstvo odpadu, čo má priamy vplyv na naše zdravie, životné prostredie a prírodu. Kým sa plastové vrecko úplne rozloží, trvá to 10 až 20 rokov. Pri PET fľaši je číslo oveľa vyššie, až 450 rokov, kým sa rozloží vo vode a v podobe mikroplastov klesne na morské dno,” uvádza online magazín ekorestart.sk, ktorý prehľad plastov vo veciach každodennej spotreby priniesol.

Papier na pečenie

V skutočnosti si označenie papier ani nezaslúži. Obsahuje plasty, a to práve preto, aby sa neprilepil na jedlo ani na plech a preto by sme ho nemali ani vyhadzovať do separovaného zbru papiera. Sú ale aj ekologické papiere na pečenie, kompostovateľné, bez chemického ošetrenia, BPA a silikónov.

Farbičky a ceruzky

Dokonca aj v tých klasických drevených pastelkách. Konkrétne v tuhách, kde tenká vrstva plastu odolnosť voči zlomeniu. Aj tu existujú ekologoické alternatívy.

Čistiace prostriedky

Skoro všetky, azda okrem tých, ktoré si vyrobíte doma. V čistiacich prostriedkoch sú mikroplasty, ktoré trením obrusujú špinu. Čím intentívnejší prostriedok na „zažratú“ špinu, tým je mikroplastov viac.

Vankúš

Klasické výplne z peria sú už vzácnosťou, dnes takmer každý bežný vankúš obsahuje plasty, najčastejšie polyuretánovú výplň. No a plastový zips obliečky.

Menštruačné vložky a tapmóny

Priemerná jednorazová hygienická vložka obsahuje asi dva gramy plastu. Plast je aj v tampónoch, okrem šnúrky je aj samotný poťah, z ktorého sa môže plast dostať aj do tela.

Oblečenie

Veľmi často obsahuje polyakryl, polyamid, polyuretán, polyester a mnoho ďalších plastov. Pri praní sa tieto materiály zbavujú miliónov mikroskopických plastových vlákien, ktoré unikajú z filtrov v čističkách odpadových vôd a dostávajú sa cez rieky do morí a napokon vstupujú do potravinového reťazca. Plast obsahujú aj použité nite, atramenty na grafiku, nášivky s logom, gumičky, dokonca i štítky s pokynmi na pranie.

Toaletný papier

Okrem plastového obalu sú zvyšky plastov aj v samotnom papieri.

Žuvačky

Aby bola žuvačka pružná, obsahuje polyméry – inak povedané plasty. Bežnou zložkou, na štítkoch žuvačiek, uvádzanou ako „gumový základ“, je polyvinylacetát. Niektoré dokonca obsahujú polyizobutylén, rovnaký plast, aký sa používa v pneumatikách.

Čajové vrecúška

Mnohí si myslia, že filtre a vrecká sú vyrobené z biologicky rozložiteľného materiálu. Tie sú však ošetrené plastmi, aby boli odolnejšie voči roztrhnutiu a vysokým teplotám. Lepidlá používané na utesnenie čajových vrecúšok zahŕňajú polypropylén, teda ďalší plast.

Pivo

Pri jeho výrobe sa používa polyvinylpolypyrolidón. Ide o plast, ktorý zabezpečuje, aby pivo zostalo čo najdlhšie číre.

Potravinové konzervy

Plechovky sú síce vyrobené z pocínovaného alebo hliníkového plechu. Aj tu však možno nájsť plast, a to v podobe vnútorného náteru, aby nedochádzalo k napadnutiu kovu. Bez tohto obloženia by plechovka mohla korodovať už za tri dni.

Klobása, syr, čokoláda

Podľa nariadenia EÚ o plastoch sa do potravín môže dostať maximálne 10 mg plastového obalu.

Voda

Obsahuje mikroplasty – najmä tá balená v pet fľašiach. Znečistenie prostredia však spôsobilo, že mikroplasty nájdeme aj v pitnej vode z vodovodu.

Kuchynská soľ

Takmer vo všetkých testovaných kuchynských soliach je skrytý plast. Soľ s najvyšším plastovým znečistením pochádza z mora, nasleduje jazerná soľ a potom kamenná soľ.

Kozmetika

Mnohé šampóny, gély, krémy, zvlhčovače a make-upy obsahujú syntetické polyméry (plasty). Zubná niť je potiahnutá plastom tiež. Plastové prísady sú aj v rúžoch, očných tieňoch, maskarách a púdroch. Plast v peelingoch plní brúsnu funkciu na koži. V opaľovacích prípravkoch sú zvyčajne tekuté polyméry. Plast ukrytý v opaľovacom kréme má zabezpečiť lesk a hladkosť. Alternatívou je vyrobiť si kozmetiku doma, alebo preferovať prírodné, zero waste výrobky.

Lak na nechty

Plast ho robí hrubším a odolnejším.

Detské vlhčené obrúsky a plienky

Jednorazové plienky sú vyrobené z plastu, od vnútornej vrstvy až po nepremokavý vonkajší obal. Superabsorpčný polymér tvorí savé vnútorné jadro, zatiaľ čo vonkajšia vrstva je zvyčajne plast na ropnej báze alebo plastom upravená tkanina. Vlhčené obrúsky sú vyrobené zo zmesi polyester-viskóza. K tomu sa pridáva plastový obal. Neodporúča sa spachovať ich do toalety, dokonca aj tie, ktoré sa označujú za splachovateľné.

Jednorazové poháriky

Kávové poháriky, dokonca aj tie, ktoré sa zdajú byť vyrobené z papiera, sú často potiahnuté plastom, aby boli vodeodolné. Z tohto dôvodu sa nedajú recyklovať.

Štítky na ovocí a zelenine

Na jablkách, banánoch a iných potravinách sú väčšinou nalepené malé nálepky, ktoré sú buď plastové, alebo obsahujú plastové lepidlo.

Účtenky a lesklé cestovné lístky

Zvyčajne sú vyrobené z termopapiera, ktorý je pokrytý plastovou vrstvou, a preto sa musí zlikvidovať v komunálnom odpade.

Zdroj: online magazín ekoreštart.sk. Celý článok si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >