Obezitou viac trpia chlapci

TASR, 9. marca 2022 o 04:00

Obezita sa čoraz častejšie vyskytuje v detskej populácii, slovenské ambulancie evidujú viac ako 12-tisíc obéznych detí. Problém sa týka skôr chlapcov, najmä vo veku od šesť do 14 rokov.

Obezita trápi stále viac detí.

Foto: Shutterstock.com

„Obezita je nadmerné ukladanie energetických zásob v podobe tuku na základe rôznych faktorov, pričom percentil BMI (index telesnej hmotnosti) vykazuje hodnotu nad 97,” priblížila hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá. Podotkla, že ide o závažný zdravotný problém 21. storočia, pričom významné úlohy v jej rozšírení v spoločnosti predstavuje najmä nevhodná strava a sedavý spôsob života.

Upozornila, že u detí a dospievajúcich osôb obezita predstavuje veľké riziko, ktoré vplýva na samotný vývin a celkové zdravie. „Skracuje detstvo, lebo urýchľuje nástup puberty, vedie k cukrovke druhého typu, vysokému krvnému tlaku, kardiovaskulárnym chorobám a priamo súvisí aj s viacerými typmi rakovinových ochorení,” vysvetlila Sivá.

Pacienti s obezitou patria do rúk lekára, zmena životosprávy či diéty nestačia. Odborníci pritom pripomínajú, že obezita je chronické ochorenie so závažnými dôsledkami. „Okrem zmeny životosprávy, ktorá má signifikantnú úlohu, je potrebné vyhľadať špecialistu. Iba lekár môže komplexne posúdiť zdravotný stav a odporučiť adekvátny spôsob, ako nadobudnúť zdraviu prospešnú telesnú hmotnosť. V mnohých prípadoch je nevyhnutná farmakologická liečba, alebo aj chirurgický zákrok,” vysvetlil viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik.

Podotkol, že nadhmotnosť a obezita ovplyvňujú telesné aj duševné zdravie a významne vplývajú na vznik pridružených ochorení. "Pacient s obezitou však čelí nielen zdravotným problémom, ale aj stigmatizácii zo strany okolia," doplnil.

Nadhmotnosťou celosvetovo trpia asi dve miliardy ľudí, pričom podľa predpokladov asi 800 miliónov osôb má obezitu. „Je alarmujúce, že celosvetovo postihuje aj 250 miliónov detí,” skonštatovala asociácia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >