Nechoďte okolo bej bez povšimnutia. Jarabina čierna prekvapí obsahom antioxidantov, je to skutočná superpotravina

Gabriela Bachárová, 2. októbra 2023 o 06:35

Kríky jarabiny čiernej boli kedysi bežnou súčasťou záhrad, dnes už veľa ľudí tento plod ani nepozná. Arónia je plná zdraviu prospešných látok, najlepšie je konzumovať ju bez úpravy, avšak pre trpkú chuť možno viac ulahodí upravená.

Jarabina čierna patrí k superpotravinám.

Foto: fb Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava

Jarabina, čierna, arónia alebo tiež trpká bobuľa svojím tvarom trochu pripomína čučoriedku, avšak po zahryznutí okamžite poznáte rozdiel. Plodina k nám prišla zo severnej Ameriky začiatkom 18. storočia. Je cenená pre svoju nenáročnosť a odolnosť voči chorobám. Aróniu poznáte nielen podľa čiernych plodov, ale aj podľa toho, že na jeseň sú jej listy krásne červené a oranžové.

„Arónii právom patrí označenie kráľovná antioxidantov, pretože má vysokú schopnosť viazať voľné radikály kyslíka, ktoré pri nadmernej koncentrácii predstavujú riziko poškodenia štruktúry buniek a DNA,” hovorí Katarína Blažová z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Takéto narušenie buniek môže následne viesť až k vzniku onkologických a srdcovo- cievnych ochorení.

Schopnosť potravín viazať voľné radikály sa určuje stanovením hodnoty ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Spomedzi ovocia má práve arónia jednu z najvyšších hodnôt ORAC a spolu s ňou napríklad aj šípky, čučoriedky, brusnice a černice. Hodnota zaznamenaná pri arónii sa zaraďuje medzi najvyššie u ovocia. Z tohto dôvodu sa zaraďuje medzi takzvané superpotraviny.

Na čo všetko jarabina čierna pomôže

Avšak nielen obsah antioxidantov je v jarabine čiernej vysoký. Konzumáciou arónie dodáme nášmu telu vitamíny C, A, E, P a vitamíny skupiny B, minerálne látky ako vápnik, fosfor, železo, draslík, horčík, jód a bór, vymenúva odborníčka. Plod ďalej obsahuje vlákninu a len minimum kalórií, sto gramov zrelého ovocia má iba 47 kalórií, až 16,9 gramu vlákniny a 1,4 gramu bielkovín.

Na čo všetko arónia môže pomôcť? „Na dobré trávenie, na posilnenie imunity, pri zápale močových ciest, zlepší krvný obeh a posilní cievy, zabráni zanášaniu ciev, pomôže udržiavať optimálnu hladinu krvného tlaku, doplní železo pri anémii, zmierni migrény, zlepší pamäť, dodá pružnosť našej pokožke, spomalí starnutie, napomôže aj pri chudnutí,” popisuje výhody plodiny bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo svojej správe. Arónia má i obsah prírodného sladidla sorbitolu, preto je vhodná aj pre diabetikov.

Plody arónie sú trpké a tak veľa ľuďom viac vyhovujú v upravenej podobe. Môžete si z nej doma pripraviť sirup, džem či kompót. V sušenej forme je vhodná na pridanie do jogurtu, kaše. Zabudnúť nesmieme ani na vynikajúci čaj z arónie. A napokon, jarabinu čiernu môžete s úspechom pridať do koláčov či dnes tak obľúbeného nápoja smoothie.

Koľko jej skonzumovať?
Ideálne množstvo skonzumovanej arónie sa pohybuje okolo jednej polievkovej lyžice týchto bobúľ denne. Pri väčšom množstve skonzumovaného ovocia môže spôsobiť nepríjemnosti v podobe tráviacich problémov. Bobule arónie síce obsahujú kyselinu kyanovodíkovú, avšak len v malom množstve, preto sa nemusíme obávať konzumovať ich v surovom stave.


Zaujímavosť z prírody
Plody arónie nie sú vhodné len pre ľudí, ale v zimnom období ju radi využívajú vtáci na svoju obživu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >