8 super tipov, čo urobiť zo šípok. Džem, sirup či omáčku

gb, 16. októbra 2021 o 04:25

Spojte príjemné s užitočným a nazbierajte si na jesennej prechádzke šípky. Môžete z nich urobiť oveľa viac ako chutný čaj.

Šípkový džem, čo nepichá.

Foto: Varecha.sk

Web o varení www.varecha.sk pripravil osem skvelých receptov zo šípok, pripraviť si môžete šípkový džem, domáci šípkový čaj, šípkové víno, šípkový sirup či vynikajúcu šípkovú omáčku. Všetky recepty nájdete na tomto odkaze.

Šípkový džem, ktorý nepichá
Suroviny:
2 kg šípok
1 kg kryštálového cukru
2 ks Gelfix 1:1

Postup:
Šípky dobre umyjeme, očistíme, dáme do tlakového hrnca a zalejeme vodou tak, aby voda bola zarovno so šípkami. Aby džem nakoniec nepichal, treba variť aspoň 70 minút.

Uvarené šípky po vychladnutí rozmixujeme ponorným mixérom aj s vodou, ktorá ostala po varení. Ak nejaká šípka ostane celá, neprekáža, budeme ešte pasírovať.

Šípkovú kašu pasírujeme, pretláčame cez sitko. Najskôr cez plastové sito s hrubšou sieťkou, kde odstránime zrniečka a veľké nečistoty a potom cez jemné kovové sitko pre drobné nečistoty.

Šípkový pretlak varíme s cukrom a gelfixom v hrnci. Po uvarení plníme do dobre umytých pohárov. Poháre pevne zatvoríme a asi na 5 minút otočíme hore dnom. Pri plnení musí byť džem horúci a preto ak nám to ide pomalšie, necháme aj počas plnenia hrniec na sporáku a poháre zatvárame postupne, aby nevychladli pred zatvorením. Potom si môžete upiecť dobrú domácu vianočku a natrieť maslom a výborným šípkovým džemom.












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >