Šípky majú viac vitamínu C ako citrusy. Recept na džem, omáčku či čaj

Gabriela Bachárová, 9. septembra 2020 o 04:29

Vedeli ste, že šípky obsahujú oveľa viac vitamínu C ako citróny či jablká? Už o chvíľu nastane ich sezóna. Urobte si s deťmi šípkový víkend a podporte svoju imunitu!

Šípkový čaj zaženie jesennú depresiu a posilní imunitu.

Foto: Shutterstock.com

Vitamín C je pre zdravé fungovanie nášho organizmu zásadný. Potrebujeme ho predovšetkým na dobré fungovanie našej imunity: pomáha predchádzať infekciám dýchacích či močových ciest a ak ich už dostaneme, zmierňuje ich priebeh. Ďalej posilňuje cievy a pôsobí i proti krvácaniu z ďasien. Ľudí, ktorí trpia zápchou, určite zaujme informácie, že vitamín C tento problém do istej miery odstraňuje.

Okrem céčka nájdete v šípkach i bohatý zdroj vitamínov A (posilňuje imunitu a zrak, znižuje počet respiračných infekcií, pozitívne pôsobí na stav kostí a kože), B1 (proti únave, depresii, bolestiam hlavy či poruchám pamäte), B2 (proti zápalom ústnej dutiny, zlému sústredeniu a slabosti, na pekné vlasy a proti ich vypadávaniu), B3 (dôležitý pre kožu, nervy, zažívací trakt, proti aftám, bolestiam hlavy a podráždenosti) a K (zdravé a pevné zuby a kosti).

Kedy a ako zbierať šípky?

Zrelosť šípok poznáte tak, že sú krásne červené a niektoré z nich už mäkké. Šípky sa väčšinou zbierajú na prelome septembra a októbra, ale na miestach, kde na ne svieti dostatočne slniečko, už o dva či tri týždne skôr. Nazbierané plody vkladajte do plátenného vrecúška či textilnej tašky, igelitové vrecúška nie sú vhodné, pretože šípky by sa v nich mohli zapariť.

Šípky doma zbavte stoniek, kvetov i chĺpkov, umyte a osušte. Sušiť ich možno v pečiacej rúre pri pootvorených dvierkach a 60 stupňoch Celsia (pozor ale, aby sa vám nespálili), v sušičke alebo klasicky, nad radiátorom. Šípky v tom prípady položte na plech či kartón vyložené pečiacim papierom. Ak sa dá, malo by na ne pri sušení svietiť slnko.

Usušené šípky skladujte v sklenených nádobách v suchu a temne. Prípadne ich môžete vložiť do plátenného vrecúška a zavesiť do suchej a dobre vetranej komory. Možno skladovať až rok.

Tri zdravé recepty zo šípok

Šípkový čaj
Usušené šípky môžete roztĺcť tĺčikom na mäso, vzniknutú drť nechajte najskôr odstáť aspoň 30 minút v studenej vode (na pol litra vody idú asi dve polievkové lyžice drte), potom priveďte k varu a varte asi dve minúty. Nechajte znovu odstáť asi 15 minút, preceďte a môžete piť. Ďalšou možnosťou je drť len preliať vriacou vodou a ďalej už nevariť, ale nechať odstáť asi 20 minút. Najviac vitamínu C zachováte, ak necháte drť v studenej vode lúhovať cez noc. Nálev preceďte a čaj už len zahrejte na asi 70 stupňov.

Šípková omáčka vhodná k mäsu
Najviac sa hodí k zverine, ale môžete si ju dať aj k hovädziemu či bravčovému mäsu. Šípky (150 gramov) očistite: zbavte stopiek, kvetov i chĺpkov, umyte. Rozkrojte, dajte preč jadierka. Uvarte, až šípky zmäknú. Rozmixujte na kašu. V ďalšom kroku si vyrobte z masla a múky zápražku, zrieďte ju dvomi decilitrami vývaru. Pridajte šípky, deci červeného vína, citrónovú šťavu a kôru z citróna a klinček. Osoľte, oslaďte. Priveďte k varu a už nechajte omáčku len chvíľu bublať.

Šípkový džemJahodový či marhuľový džem, to je klasika. Ak chcete vyskúšať niečo netradičného, urobte si džem šípkový. Očistené šípky uvarte domäkka a prepasírujte. Budete potrebovať pol kila šípok, dva kusy klinčeku a cukor, ale ten používajte podľa toho, či chcete sladší alebo prírodnejší džem. Šípky očistite, zbavte stoniek, chĺpkov a zrniečok. Varte pol hodinu vo vode, ktorú nalejete do takej výšky, aby šípky zakrývala. Po rozmixovaní pridajte cukor, asi 60 gramov, ale môžete aj menej. Okrem bieleho sa hodí aj trstinový. Povarte ešte pár minút. Horúci džem dajte do sterilizovaných fľašiek a sterilizujte asi dvadsať minút pri 80 stupňoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >