Nebezpečné kliešte. Prípadov encefalitídy je oveľa viac ako vlani, ktoré okresy sú najrizikovejšie a ako sa chrániť?

pt, 21. augusta 2022 o 03:55

Detva, Bytča a Považská Bystrica, to sú tri okresy s najväčším výskytom kliešťovej encefalitídy. Hygienici zaznamenávajú tento rok významný nárast v porovnaní s vlaňajším.

Prípadov kliešťovej encefalitídy je na Slovensku každým rokom viac.

Foto: Shutterstock.com

K polovici augusta bolo na Slovensku hlásených 141 prípadov kliešťovej encefalitídy, kým vlani ich za celý rok bolo 92. Najviac prípadov je v tomto roku hlásených z Banskobystrického kraja (46), Žilinského kraja (41), Trenčianskeho kraja (25) a Prešovského kraja (13).

Veľmi častým zdrojom nákazy boli podľa hygienikov infikované potraviny, možno častejšie ako samotné kliešte. Rizikové sú najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka, tie boli zrejme zdrojom aj všetkých tohtoročných epidémií.

„Túto sezónu sú zatiaľ evidované tri epidémie kliešťovej encefalitídy – dve v Banskobystrickom a jedna v Prešovskom kraji. Pri každej boli za pravdepodobný prameň nákazy považované výrobky z nepasterizovaného ovčieho mlieka, pričom tieto epidémie pozostávali z dvoch až štyroch prípadov,“ uviedla MUDr. Jana Kerlik, PhD. z Odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Kliešťová encefalitída je nebezpečná, postihuje centrálnu nervovú sústavu a môže mať vážne a trvalé následky. „Nezáleží, či sa človek vírusom nakazil prostredníctvom infikovaného kliešťa alebo kontaminovaným mliečnym výrobkom,“ zdôrazňuje hlavný hygienik Ján Mikas.

Aj v tomto prípade teda platí, že najlepšia je prevencia. Čiže vhodné oblečenie, ak idete do prírody, používanie repelentov, čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela, no a tepelné spracovanie rizikových výrobkov pred ich konzumáciou, najmenej pri teplote 70° C. Je tiež možné sa aj zaočkovať proti tejto infekcii.

Za najrizikovejšie okresy okrem troch spomínaných hygienici ešte označujú Púchov, Banskú Bystricu, Brezno, Žilinu, tiež Zvolen, Banskú Štiavnicu, Poltár či Svidník. Naopak, okresy s minimálnym výskytom ochorenia sú Sklaica, Hlohovec, Galanta, Topoľčany, Dolný Kubín, Trstená, Liptovský Mikuláš, Rožňava, Sabinov, Trebišov, Sobrance, Michalovce a Medzilaborce.


ANKETA:

Bojíte sa kliešťov?

88,8%



11,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >