Nevykrúcajte kliešťa do strán ani ním netočte, je to nebezpečné. Vyberte ho celkom inak!

Gabriela Bachárová, 20. júna 2022 o 04:14

Už každý desiaty kliešť v okrese Komárno je infikovaný lymskou boreliózou. Vyplýva to z júnového monitoringu aktivity kliešťov. Slovensko patrí ku krajinám, kde je nakazených kliešťov najviac, riziko, že si z vychádzky či výletu prinesiete neželaného spoločníka, je pomerne vysoké. Okrem boreliózy hrozí aj nákaza kliešťovou encefalitídou. Je preto veľmi dôležité včas a správne kliešťa vybrať.

Malý, no nebezpečný.

Foto: Shutterstock.com

Ako odstraňujete kliešťa u vás doma? Vykrúcate ho do strán, aby sa pustil? Alebo ním točíte v nádeji, že ho tak odstránite čo najľahšie? Úrad verejného zdravotníctva varuje, že ide o nesprávne spôsoby, ako s nemilým hosťom zatočiť. Mohli by ste ho tak pretrhnúť. Namiesto toho úrad ponúka inú, u nás nie veľmi známu metódu vybrania kliešťa. Je to jeho pomalé vyťahovanie kolmo hore.

Tu je návod, ako správne vybrať kliešťa

– Pinzetou uchopte kliešťa čo najbližšie k povrchu tela.
– Pomalým a nepretržitým ťahom kolmo nahor ho vyberte.
– Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte.
– Kliešťovi po vybratí nedajte možnosť sa pohybovať - spláchnite ho do WC, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe alebo uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.
– Umyte a dezinfikujte si ruky a dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa.
– Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, vyhľadajte zdravotnícku pomoc.

Čo určite nerobiť

–⁠ Na kliešťa nekvapkajte olej ani iné tekutiny, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany.
–⁠ Nevykrúcajte ho prudko do strán, ani ním netočte, mohli by ste ho tak pretrhnúť. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho.
–⁠ Kliešťa po odstránení nikdy nemliaždite prstami.

Lymská borelióza všade, kliešťová encefalitída regionálne
Zatiaľ čo kliešte infikované baktériou lymskej boreliózy sa vyskytujú takmer na celom území Slovenska, kliešte nosiace vírus kliešťovej encefalitídy nájdete len v určitých oblastiach. Kým v minulosti patrilo k najrizikovejším oblastiam povodie rieky Váh a Trenčiansky kraj, za posledné roky bol najvyšší počet prípadov zaznamenaný v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji.

Viac o kliešťoch, ochoreniach, ktoré prenášajú, a o možnostiach ochrany nájdete na tomto linku Úradu verejného zdravotníctva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >