Navleč si dve odlišné ponožky a zdieľaj fotku, podporíš ľudí s Downovým syndrómom

gb, 17. marca 2021 o 04:10

V nedeľu 21. marca oslavujeme Svetový deň Downovho syndrómu. Počas tohto dňa môže každý prejaviť svoje sympatie a podporu týmto ľuďom prostredníctvom Ponožkovej výzvy.

Ľudia s Downovým syndrómom obohacujú spoločnosť.

Foto: Dedoles

Stačí si navliecť dve odlišné ponožky, odfotiť sa a zdieľať svoju fotku na sociálnych sieťach Facebook a Instagram s hashtagom #PonozkovaVyzva. Dátum 21. marca je symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm viac. Majú tri namiesto dvoch. Genetická porucha sa odborne nazýva trizómia 21. Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má práve tvar ponožky.

Hlavným zmyslom aktivity je prispieť k zvýšeniu povedomia o Downovom syndróme a ľuďoch, ktorí sa s touto genetickou odchýlkou narodili. Snahou je tiež podporiť rodiny, ktoré sa s láskou a porozumením starajú o deti s Downovým syndrómom a organizácie, ktoré sa im venujú.

Pozrite si krátke video, v ktorom mamička dieťaťa s Downovým syndrómom hovorí o tom, ako jej dieťa pozitívne ovplyvnilo iných



„Ľudia s Downovým syndrómom žijú v našej spoločnosti, patria do našich životov a sú súčasťou našich komunít. Chceme prispieť k väčšiemu pochopeniu, čo znamená mať Downov syndróm a aký pozitívny dosah majú títo ľudia na svoje okolie. Ľudia s Downovým syndrómom si zaslúžia byť rovnocenne vnímaní vo všetkých aspektoch života spoločnosti," hovorí Katarína Načiniaková zo spoločnosti Dedoles, ktorá je partnerom dňa.

„Ľudská individualita robí svet pestrejším a farebnejším, bez predsudkov či bariér. V prípade ľudí s Downovým syndrómom však pretrváva problém ich prirodzeného začlenenia do spoločnosti. Pritom stačí tak málo, aby sme prelomili ľady a odstránili strach z neznámeho. Pomôžte nám odstrániť predsudky a bariéry voči ľuďom s Downovým syndrómom," dopĺňa.

Na sociálnych sieťach sa ďalej môžete zapojiť aj takýmto spôsobom:

1. Po narodení dieťaťa s Downovým syndrómom musia lekári mimoriadne citlivo povedať rodičom správu, že ich dieťa sa narodilo s genetickou odchýlkou. Lekári a odborníci, podeľte sa o svoje skúsenosti, ako oznámiť náročnú diagnózu rodičom, aby sa s ňou dokázali vyrovnať.

2. Prvé dni rodičov, ktorí sa dozvedia, že ich dieťa má vrodenú poruchu, sú najťažšie. V tejto situácii je pre rodičov dôležité vedieť, že pri nich stojí najbližšia rodina a priatelia, ktorí im budú v tomto náročnom období oporou a budú dieťa ľúbiť aj napriek inakosti. Podeľte sa o skúsenosti, ako vaša rodina prijala dieťa s Downovým syndrómom.

3. Aj deti s Downovým syndrómom, rovnako ako všetky deti, majú právo na vzdelanie. Je pre ne nevyhnutné, aby dostali šancu venovať sa počas štúdia tomu, čo ich baví. Dieťa bude pre svojich spolužiakov zaručene veľkým prínosom a naučí ich rešpektovať inakosť. Učitelia, ak máte skúsenosť so začlenením žiaka s diagnózou Downovho syndrómu do bežného kolektívu detí, podeľte sa o ňu s ostatnými.

4. Aj ľudia s Downovým syndrómom by mali dostať možnosť pracovať, ak o to budú mať záujem. Môžu obohatiť pracovný kolektív o svoju výnimočnú osobnosť, pozitivitu a veselosť, ktorú vedia rozdávať všetkým naokolo. Ak sa človek zamestná v oblasti, ktorú má rád a je v nej „doma“, môže svojich kolegov predbehnúť alebo motivovať k lepším pracovným výkonom. Zamestnávatelia, ktorí pod svoje krídla prijali človeka s Downovým syndrómom, podeľte sa o svoje skúsenosti, aby ste inšpirovali aj ďalších zamestnávateľov.

5. Ľudia s Downovým syndrómom sú iní, no rovnako ako my, sú to ľudia, ktorí si zaslúžia svoje miesto v spoločnosti. Možností prijatia je veľa. Môžete sa stať dobrovoľníkom v organizáciách, ktoré sa im venujú, dať im príležitosť študovať alebo poskytnúť im možnosť pracovať vo vašej spoločnosti. V spoločnosti Dedoles, ktorá vyrába veselé ponožky, sa napríklad rozhodli, že im dajú možnosť premeniť sa na modelov a predvádzať výrobky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >