Naučte dieťa, čo robiť, keď ho napadne pes. Pomôže, keď sa mu chlácholivo prihovorí?

Gabriela Bachárová, 9. novembra 2023 o 06:45

Napadnutie psom je reálna hrozba. Majitelia štvornohých miláčikov si na nich niekedy nedávajú pozor a vonku ich nechajú pobehovať bez náhubku. Je rozumné, ak dieťa bude vedieť, ako reagovať, keď ho cudzie zviera začne ohrozovať.

Pes je síce priateľ človek, ale môže sa mu stať i nebezpečným.

Foto: shutterstock.com

Ak dieťa napadne pes, malo by vedieť, že zo všetkého najdôležitejšie je zachovať pokoj, hoci práve to je najťažšie. Útek, krik, rýchle a prudké pohyby či použitie palice na zahnanie útočiaceho zvieraťa by mohli situáciu ešte viac zhoršiť a vyprovokovať k oveľa silnejšiemu útoku.

„Je dobré nechať ruky vedľa tela, nepozerať sa psovi uprene do očí a prihovoriť sa mu chlácholivým hlasom, napríklad: Dobrý psík a podobne. Ak sa nebudete pohybovať, nie ste korisť a pes na vás nebude ďalej útočiť,” popisujú zásady správania psychologičky Simona Horáková Hoskovcová a Lucie Suchochlebová Ryntová vo svojej knihe Výchova k psychické odolnosti dítěte.

Ak je dieťa bez pohybu a pokojné, pes by ma mal v ideálnom prípade tiež upokojiť a začať sa vzďaľovať, dieťa potom môže pomaly ustupovať. Pes však môže ďalej útočiť a vtedy si treba kľaknúť si, stočiť sa do klbka a kryť si rukami krk a hlavu.

V prípade, ak ste nablízku a vidíte útok psa na dieťa (svoje či cudzie) alebo dospelého, platia rovnaké pravidlá. Treba sa vyvarovať kriku, milou intonáciou sa psovi prihovárať. Ako upozorňujú autorky publikácie, je hlavne na majiteľovi, aby psa od napadnutého odohnal. Vy sa o to radšej nepokúšajte najmä v prípade veľkého a silného psa, pretože by mohol byť ešte agresívnejší. Ak majiteľ nie je nablízku, volajte hneď políciu či v prípade potreby záchranku.

Hlavné zásady prevencie:
1. K cudziemu psovi by dieťa, ale ani dospelý nemali pristupovať bez predchádzajúceho súhlasu majiteľa. Nikdy neviete, ako zviera zareaguje, ak ho niekto cudzí začne hladkať alebo sa mu prihovárať. A vôbec najlepšie je vyhnúť sa akémukoľvek kontaktu s neznámym psom, hoci majiteľ súhlasí.

2. Je rozumné nepribližovať sa k cudziemu psovi ani v prípade, ak je uviazaný. A už vôbec by dieťa zviera nemalo rušiť, ak spí, práve žerie alebo má pri sebe šteňatá.

3. Ak sa k dieťaťu pokojne priblíži cudzí pes, malo by sa vyvarovať prudkých pohybov, neutekať, ale zostať stáť na mieste. Zviera si ho s najväčšou pravdepodobnosťou pokojne očuchá a odíde preč.

4. V prípade, že je pozornosť psa dieťaťu nepríjemná, malo by pokojne volať na majiteľa, nech si ho príde hneď vziať.

5. Ak sa dieťa stretne s vrčiacim psom, ktorý cení zuby, je najlepšie nájsť si miesto, kde sa možno bezpečne ukryť. Takým miestom je dom, pokojne i cudzí, alebo múr, plot či strom, kam zviera nedosiahne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >