Kam za zvieratkami. 10 tipov nielen na atraktívne minifarmy a minizoo po celom Slovensku

Gabriela Bachárová, 15. júla 2019 o 14:40

Deti a zvieratká, to ide k sebe. Kde na Slovensku môžete navštíviť zaujímavé farmy, na ktorých sa deti potešia s domácimi zvieratkami, koníkmi, kozičkami či ovečkami? A kde možno pozorovať vodné vtáky, sysle či diviaky?

Deti zvieratká milujú.

Foto: Farma pod Gaštankou, Modra

Biofarma Príroda v Stupave

Sama o sebe hovorí ako o jedinom salaši na západnom Slovensku. Biofarma sa nachádza na mieste zrušenej Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Stupave. Má vlastný salaš, návštevníci tak môžu pozorovať pri práci samotného baču a započúvať sa do zvuku zvoncov ovečiek. Deti sa na farme zoznámia s tradičnými hospodárskymi zvieratami, ovcami či kozami. Záujemcovia si určite radi prejdú botanický náučný chodník. K dispozícii je aj ihrisko v prírode. Reštaurácia sa nachádza v budove pôvodnej koliby zo Zuberca, pripravujú tam tradičnú kuchyňu. V pôvodnej pekárni sa pečie kváskový chlieb a domáce koláče.
Info: www.biofarma.sk

Minizoo Devín

V minizoo v Devíne pri Bratislave budú môcť deti obdivovať kozičky, ovečky, poníky, lamu, medvedíka čistotného, pštrosa, zajačiky či morské prasiatka. Súčasťou minizoo je aj sokoliareň, ktorá ponúka prehliadku dravých vtákov, letové ukážky, sokoliarsky krúžok a letný denný tábor. Deti si na mieste vyskúšajú aj ľukostreľbu či kušostreľbu.
Info: minizoodevin.sk

Farma pod Gaštankou v Modre

Na farme chovajú v mini zoo veľa rozmanitých zvierat: kone, kozy, ovce, prasiatka, králiky, sliepky, husy, kačice, ďalej psov, mačky a dokonca i pávy. Zvierat je možné sa dotknúť a kŕmiť ich. Prichystané sú aj jazdy na koníkovi. Atmosféru uvoľneného letného dňa umocní možnosť opiecť si špekáčky na niektorom z ohnísk v areáli. Na farme si možno kúpiť i lokálne farmárske produkty.
Info: www.podgastankou.sk

Gazdovský dvor Náš sen v Pustých Úľanoch

Gazdovský dvor Náš sen v Pustých Úľanoch v Trnavskom kraji štartuje 23. júla zaujímavú akciu, štyri po sebe nasledujúce utorky sa prihlásené deti zapoja do farmárskych prác. Postarajú sa o zvieratá, budú pri dojení kravičky Rysulky, povozia sa na koni a budú aj hľadať poklad a večer si na ohni opečú špekáčky. Zvieratá sa na Gazdovskom dvore chovajú s rešpektom k ich prirodzeným potrebám.
Viac informácií: www.dvornassen.sk

Minifarma Lubina

Chcete vidieť veveričku, ktorá vám bude skákať po ramenách a húpať sa v miniatúrnej húpacej sieti? Potom navštívte Minifarmu v Lubine v okrese Nové Mesto nad Váhom na západe Slovenska. Farma sa špecializuje na miniatúrne formy zvierat, ale nielen na ne. Deti sa potešia miniovečkami, miniprasiatkami, miniovečkami, minikoňmi, minioslíkom či minikravičkami, minisliepočkami či zdrobnenými kačičkami. Návštevníci môžu voľne prechádzať medzi zvieratami aj ich kŕmiť. Farma ponuka aj denný tábor pre deti od piatich rokov.
Viac info: www.minifarma.sk

Ekofarma Ostrov v Zlatnej na Ostrove

Zábava na jednom z posledných veľkých dunajských ostrovov na juhu Slovenska. Ekofarma návštevníkov ponúka jazdenie na huculských koňoch a tiež možnosť obdivovať domáce zvieratá vo výbehoch či v maštaliach. Na člne je možné preplaviť sa k malému vtáčiemu ostrovu s kolóniami kormoránov a volaviek pri maďarskom brehu. Ak chcete na mieste stráviť dlhšiu dobu, môžete sa ubytovať v kempe, ktorý je súčasťou areálu.
Info: www.ekofarma.sk

Pozorovanie vodných vtákov v delte Dunaja

Kačice, volavky, potápky, kane či lysky v ich prirodzenom prostredí uvidíte, ak sa vyberiete na výlet do delty Dunaja v katastri obce Baka, ležiacej len niekoľko kilometrov od vodného diela Gabčíkovo. Na trase vedúcej po červenej značke sa nachádza aj pozorovacia veža, odkiaľ bude výhľad na vodné vtáky najlepší.

Syslia kolónia na Muránskej planine

Nie je to síce úplne typická minifarma, ale ak si chcete do prázdninového denníka zapísať nevšedný zážitok, navštívte lokalitu Biele vody pod Muránskym hradom v národnom parku Muránska planina na juhu krajiny, kde sa ochranári starajú o viac ako tisíc sysľov. Turisti sa medzi nimi môžu prechádzať a tiež ich kŕmiť, dokonca aj z ruky. Roztomilé hlodavce obľubujú suchý chlieb, jablká či piškóty.
Viac info: npmuranskaplanina.sopsr.sk/sysel-pasienkovy-lokalita-biele-vody

Mini zoo a diviačia obora v Terchovej

V Terchovej v národnom parku Malá Fatra nenájdu turisti len mini zoo s malými zvieratkami v chate Uhorčík, ale aj veľkú diviačiu oboru. Nachádza sa za Hotelom Boboty pred osadou Štefanová. Diviakov je možné preskúmať skutočne zblízka.
Info: www.chatauhorcik.sk/tipy-na-vylety/diviacia-obora

Strachankovo Family park v Ždiari

Ak trávite dovolenku vo Vysokých či Belianskych Tatrách, môžete navštíviť Strachankovo Family park v rázovitej goralskej obci Ždiar. Deti tu zaujme goralská farmička so živými zvieratkami, kde si vyskúšajú, ako to v minulosti na takom hospodárstve vyzeralo a vžijú sa do role naozajstného gazdu. Okrem toho si môžu prejsť aj rozprávkový chodník lesom, na ktorom odhalia ždiarsku legendu o Havranovi a Vidle.
Info: strachankovo.sk







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >