Domáce zvieratko pod stromček? Nasťa Kuzminová posiela všetkým jasný odkaz

pt, 19. decembra 2021 o 04:43

V mnohých rodinách sa chystajú zaobstarať si ako vianočný darček domáce zvieratko, čo je síce v mnohých oblastiach prospešné, má to však aj druhú stranu – po sviatkoch sa plnia útulky práve takýmito nechcenými darčekmi. Ochranári apelujú, aby si ľudia príchod štvornohého miláčika dobre zvážili a svoj odkaz má pre všetkých aj trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Nasťa Kuzminová.

Nasťa Kuzminová má k zvieratám láskyplný vzťah, je napríklad aj krstnou mamou losa Helgy, ktorá sa narodila v roku 2018 ako druhé losíča po vyše tristo rokoch. Na snímke oslava prvých narodenín Helgy.

Foto: Zveropark na Revištskom Podzámčí

Nasťa je známa tým, že po skončení pretekárskej kariéry nabáda ľudí k športovaniu, pomoci druhým, aj k spolupatričnosti so zvieratami. Najnovšie na sociálnej sieti potvrdila, že je dobré pre ľudí žiť v spoločnosti zvierat, ak však nad nejakým premýšľajú, nech si radšej skúsia adoptovať nejaké z útulku namiesto kúpy nového.

Mať domáce zvieratko prináša množstvo výhod – veľkým, malým, zdravým i chorým. „Hoci prítomnosť psa v domácnosti zvyšuje prašnosť prostredia, v konečnom dôsledku má priaznivý vplyv na odolnosť voči alergiám, najmä ak žijeme v jeho prítomnosti už od detstva. Ak po vašom boku často oddychuje pes alebo mačka, prípadne aj iný domáci miláčik, znižuje sa vám krvný tlak a srdcová frekvencia,“ vysvetľuje Nasťa Kuzminová na sociálnej sieti.

Ďalšou výhodou je, že napríklad taký pes človeka núti k pohybu a aktivite. „Pokiaľ ide o duševné zdravie, život s domácim zvieraťom nás robí šťastnejšími a pohodovejšími. Okrem toho, že zlepšujú našu sebaúctu a znižujú osamelosť, sú skvelými pomocníkmi v boji proti úzkosti a depresii“ vyratúva ďalej.

Majitelia domácich zvierat sú podľa Naste tiež extrovertnejší, menej sa boja a ak po zlej sociálnej skúsenosti myslia na svojho domáceho miláčika, cítia sa menej negatívne. „Cítia od svojich zvieracích priateľov rovnakú podporu ako od členov rodiny.“

Nuž? Nad výhodami života s domácim zvieratkom netreba váhať, Nasťa však vyzýva: Nekupujte, adoptujte. „Je ešte veľa tých, ktorí čakajú na svoj nový domov a radi by strávili už tieto Vianoce s Vami...“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >