Najčastejšie chyby pri zaváraní. Možno i pre TOTO nie je váš výsledok dokonalý

Gabriela Bachárová, 31. augusta 2023 o 06:00

Sezóna konzervovania potravín je v plnom prúde. Sterilizované uhorky, marhuľový džem, kečup… Jednoducho čo má ktorá rodina rada. Zásoby na chladnejšie obdobie roku sa isto zídu, avšak aby ste sa aj v zime mohli tešiť z plodov leta, dodržiavajte niektoré dôležité zásady, vďaka ktorým predídete skazeniu zaváraniny. Prajeme veľa úspechov v kuchyni!

Zaváraniny prinesú do chladných dní leto.

Foto: shutterstock.com

Tak akurát

O tejto dôležitej zásade veľa ľudí nevie. Zaváracie poháre treba plniť tak akurát - ani nie málo a ani nie veľa. Od okraja by zavareninu malo deliť asi pol centimetra až centimeter. Ak pohár preplníte, môže jeho obsah vytekať. Ak ho naopak naplníte nedostatočne, v pohári zostane väčšie množstvo kyslíku. Dôsledkom môže byť nedostatočné utesnenie a teda riziko pokazenia zaváraniny.

Ochutnávajte opatrne

Je to jedna z častých chýb pri príprave marmelád, ale i rôznych nálevov, ktoré sa používajú do sterilizovaných potravín. Ochutnávanie lyžičkou, ktorú ste už predtým použili. Sliny totiž obsahujú látky, ktoré by mohli zaváraninu znečistiť a spôsobiť tak nežiaduce kvasenie a vznik plesne. Lyžičku preto vždy používajte čistú a informujte o tejto nutnosti aj ostatných nedočkavých ochutnávačov.

Viečka vždy radšej nové

Prečo? Použitá tesniaca gumička už nemusí tesniť tak dobre, rovnako ako viečka zdeformované pri predchádzajúcom použití. Použite preto pri každom novom zaváraní vždy nové viečka, je to len malá finančná investícia, ktorá však za to stojí. Ďalším dôvodom je, že na použitých viečkach (ale i na pohároch) sa môžu usadzovať zaschnuté nečistoty, napríklad bývalá zavarenina alebo zvyšky cukru, ktoré obsahujú škodlivé mikroorganizmy. Sterilizácia ich zničiť nemusí a o skazenú zaváraninu nikto nestojí. Ak na použitých viečkach a pohároch trváte, dbajte vždy na ich dôkladné umytie.

Všetko čisté

V návodoch na zaváranie sa zväčša píše, že vopred je treba poriadne umyť poháre a viečka, a to buď v horúcej saponátovej vode alebo umývačke riadu. Viečka sa ešte odporúča preliať horúcou vodou z kanvice a potom s nimi narábať už len s pomocou kliešťov. Zabúda sa však na prípravu ostatných pomôcok, bez ktorých sa pri zaváraní nezaobídete. Sú to hrnce, lyžice, misky, naberačky a podobne. Aj tie treba poriadne umyť v horúcej vode. Umyte tiež dôkladne drez. Pomôcky odkladajte na čistú kuchynskú linku, na ktorú môžete ešte položiť čisté utierky.

Poháre viečkami dolu

Ukladanie pohárov so zaváraninou viečkami dole, aby viečko vďaka podtlaku dobre tesnilo, je nutným predpokladom úspešného sterilizovania, avšak i na to sa niekedy zabúda. Ako na to správne? Dokonale čisté poháre si najskôr zohrejte, postačí na to zopár minút v rúre pri teplote asi sto stupňov. Je to dôležité, zvýšite tak šancu, že sa sterilizácia podarí. Poháre plňte horúcou zaváraninou a ihneď obráťte. Nechajte vychladnúť, pretože viečko perfektne priľne až po vychladnutí. Sterilizácia už potom nebýva nutná, avšak je to poistka proti skazeniu zaváraniny.

Poistka je poistka

Ak chcete mať istotu, že zaváranina sa vám nepokazí, môžete ju sterilizovať v rúre, hrnci či umývačke riadu. Rúru si najskôr zohrejte na 180 stupňov Celzia, v prípade teplovzdušnej varianty na 160 stupňov Celzia. Pekáč s vyšším okrajom vyložte čistou kuchynskou utierkou, vložte doň poháre (dajte pozor, aby sa nedotýkali) a naplňte asi do výšky piatich centimetrov horúcou vodou.

Teplotu v rúre znížte na 120 stupňov, v prípade teplovzdušnej rúry na sto stupňov a sterilizujte. Čas voľte podľa objemu zaváraných pohárov. Malým stačí asi 15 minút, väčším 20 minút a tým, čo majú objem viac ako pol litra, venujte asi 25 až 30 minút sterilizácie.

Ak sa rozhodnete pre sterilizáciu v umývačke riadu, voľte program s najvyššou teplotou. Chcete zavárať v hrnci? Vyložte ho utierkou, naukladajte poháre, zalejte ich do výšky cca piatich centimetrov vodou a pri teplote 85 stupňov varte asi 20 minút.

Nepodceňujte kontrolu suroviny

Pred sterilizáciou podrobte potravinu dôkladnej kontrole, aby ste včas odstránili hnilé kúsky či prípadne nečistoty, ktoré by mohli znehodnotiť celú zaváraninu. Ak zistíte hnilobu, nemajte zľutovanie a vyhoďte celý plod, nestačí pokazenú časť len vyrezať. Nemožno sa spoliehať na to, že sterilizácia zničí všetky choroboplodné zárodky. Tie potom môžu uvoľňovať mykotoxíny, ktoré spôsobujú zdravotné problémy.

Tip na správnu konzistenciu džemov: Správna konzistencia džemov závisí od obsahu cukru a takzvaných pektínových látok, ktoré má v sebe samo ovocie, ale dodávajú sa aj zvonka v podobe želírovacích prostriedkov. Slúžia ako zahusťovadlo. Myslite na to, aby obsah cukru nebol vo všeobecnosti menší ako 60 percent obsahu (niektoré druhy ovocia si vyžadujú cukor dokonca v pomere jedna k jednej) a nevarte zaváraninu príliš dlho, aby sa pektínové látky zo zaváraniny nežiaduco neuvoľnili.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >