Najlepšia! Domáca kvasená kapusta jednoducho a rýchlo

Gabriela Bachárová, 10. októbra 2019 o 05:39

Kupovaná nikdy nebude tak dobrá ako domáca. Kvasená kapusta je skvelou zásobárňou vitamínov na chladnejšie obdobie roka. Nájdete v nej hlavne tak potrebné céčko, ktoré chráni pred infekciami dýchacích ciest a podporuje obranyschopnosť. Za tridsať minút si môžete doma „vyrobiť“ vlastný jesenný a zimný životabudič.

Tá domáca je najchutnejšia.

Foto: Shutterstock.com

Fungujúci recept sme našli v kuchárskej knihe Zaváranie, ktorú pripravil český časopis o varení Apetit. Príprava receptu vám zaberie len pol hodinu času, kapustu potom nechajte kvasiť najmenej tri dni pri izbovej teplote.

Budete potrebovať 1,5 kilogramu kapusty, dve lyžice morskej soli a jednu lyžicu rascy. Kapustu nakrájajte najemno alebo ju nastrúhajte. Posoľte a posypte kmínom. Potom si vezmite drevený tĺčik, väčšiu varechu či drevenú paličku na mäso a asi štvrťhodinku kapustu tlčte, aby pustila šťavu.

Keď máte hotovo, natlačte kapustu do pripravených, umytých a osušených fliaš. Ideálne sú fľaše s patentným uázverom, ale môžete použiť aj bežné zavarovacie. Urobte to tak, aby šťava vystúpila nad kapustu. Hladina šťavy sa má pritom pohybovať asi päť centimetrov pod okrajom fľaše.

Fľaše nikdy neplňte kapustou ani šťavou až po okraj, kvasné procesy by mohli spôsobiť vytečenie šťavy alebo „výbuch“ pri otvorení. Steny nad hladinou očistite papierovou utierkou.

Zatvorené fľaše ešte môžete obmotať v piatich vrstvách potravinárskou fóliou. Je to prevencia napríklad pred larvami mušiek octomiliek, ktoré vyzerajú ako malí bieli červíci.

V teple nechajte stáť najmenej tri dni, ale pokojne aj tri týždne. Potom môžete konzumovať alebo preložiť do chladu.

Kapusta je jedlá v ktorejkoľvek fáze kvasiaceho procesu, môže byť aj prekvasená, len dajte pozor na vznik plesní alebo povlaku, ktorý svojou vôňou pripomína kvasnice. Vtedy samozrejme túto tradičnú slovenskú pochúťku konzumovať nemožno. Kapustu môžete z nádoby odoberať postupne, len dbajte na to, aby ste použili čistú lyžicu a fľašu znovu poriadne zatvorili.

Chce to zmenu!
Kvasiť samozrejme nemusíte len bielu kapustu, ale aj červenú. A do základu môžete pridať ďalšie suroviny podľa vašej chuti. Mrkvu, cibuľu, cesnak, reďkovku.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJozefbo 10. októbra 2019 o 07:45

    Kysla kapusta je naozaj hodnotna potravina, ale len vtedy ak ju nebudete kombinovat s udenym masom alebo klobasou...
    Jej hlavny prinos nie je ani tak vo vitamine C, ktoreho je v beznej potrave dostatok, ale v dalsich mikronutrientoch, probiotikach, alebo vlaknine ktore obsahuje
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 11. októbra 2019 o 08:56

    Cim jemnejsie je kapusta nastruhana, tym mensiu silu na tlacenie pouzit, inak sa rozmaga. KOrenie sa moze dat aj viacero, cierne nove.... OKrem kapusty je dobre pridat aj nieco na chut a farbu - susenu slivku, nakrajane jablcko, cvikla (ta to aj pekne ofarbi), hrozno. Vrstva kapusty, korenie, trosku ineho ovocia a opat vrstva kapusty...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >