Najlepšia! Domáca kvasená kapusta jednoducho a rýchlo

Gabriela Bachárová, 10. októbra 2019 o 05:39

Kupovaná nikdy nebude tak dobrá ako domáca. Kvasená kapusta je skvelou zásobárňou vitamínov na chladnejšie obdobie roka. Nájdete v nej hlavne tak potrebné céčko, ktoré chráni pred infekciami dýchacích ciest a podporuje obranyschopnosť. Za tridsať minút si môžete doma „vyrobiť“ vlastný jesenný a zimný životabudič.

Tá domáca je najchutnejšia.

Foto: Shutterstock.com

Fungujúci recept sme našli v kuchárskej knihe Zaváranie, ktorú pripravil český časopis o varení Apetit. Príprava receptu vám zaberie len pol hodinu času, kapustu potom nechajte kvasiť najmenej tri dni pri izbovej teplote.

Budete potrebovať 1,5 kilogramu kapusty, dve lyžice morskej soli a jednu lyžicu rascy. Kapustu nakrájajte najemno alebo ju nastrúhajte. Posoľte a posypte kmínom. Potom si vezmite drevený tĺčik, väčšiu varechu či drevenú paličku na mäso a asi štvrťhodinku kapustu tlčte, aby pustila šťavu.

Keď máte hotovo, natlačte kapustu do pripravených, umytých a osušených fliaš. Ideálne sú fľaše s patentným uázverom, ale môžete použiť aj bežné zavarovacie. Urobte to tak, aby šťava vystúpila nad kapustu. Hladina šťavy sa má pritom pohybovať asi päť centimetrov pod okrajom fľaše.

Fľaše nikdy neplňte kapustou ani šťavou až po okraj, kvasné procesy by mohli spôsobiť vytečenie šťavy alebo „výbuch“ pri otvorení. Steny nad hladinou očistite papierovou utierkou.

Zatvorené fľaše ešte môžete obmotať v piatich vrstvách potravinárskou fóliou. Je to prevencia napríklad pred larvami mušiek octomiliek, ktoré vyzerajú ako malí bieli červíci.

V teple nechajte stáť najmenej tri dni, ale pokojne aj tri týždne. Potom môžete konzumovať alebo preložiť do chladu.

Kapusta je jedlá v ktorejkoľvek fáze kvasiaceho procesu, môže byť aj prekvasená, len dajte pozor na vznik plesní alebo povlaku, ktorý svojou vôňou pripomína kvasnice. Vtedy samozrejme túto tradičnú slovenskú pochúťku konzumovať nemožno. Kapustu môžete z nádoby odoberať postupne, len dbajte na to, aby ste použili čistú lyžicu a fľašu znovu poriadne zatvorili.

Chce to zmenu!
Kvasiť samozrejme nemusíte len bielu kapustu, ale aj červenú. A do základu môžete pridať ďalšie suroviny podľa vašej chuti. Mrkvu, cibuľu, cesnak, reďkovku.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJozefbo 10. októbra 2019 o 07:45

    Kysla kapusta je naozaj hodnotna potravina, ale len vtedy ak ju nebudete kombinovat s udenym masom alebo klobasou...
    Jej hlavny prinos nie je ani tak vo vitamine C, ktoreho je v beznej potrave dostatok, ale v dalsich mikronutrientoch, probiotikach, alebo vlaknine ktore obsahuje
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 11. októbra 2019 o 08:56

    Cim jemnejsie je kapusta nastruhana, tym mensiu silu na tlacenie pouzit, inak sa rozmaga. KOrenie sa moze dat aj viacero, cierne nove.... OKrem kapusty je dobre pridat aj nieco na chut a farbu - susenu slivku, nakrajane jablcko, cvikla (ta to aj pekne ofarbi), hrozno. Vrstva kapusty, korenie, trosku ineho ovocia a opat vrstva kapusty...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >