Jablko, hrozno, cvikla a cesnak. Silná jesenná štvorka, ako vám prospeje?

gb, 27. septembra 2021 o 04:00

Ľudské telo s príchodom chladnejších dní mení svoje chuťové preferencie. Určite už ani vy netúžite po paradajkách či melóne, ale pozornosť obraciate iným výživovým smerom.

Jablká pomáhajú nášmu tráveniu.

Foto: Shutterstock.com

Ľudský organizmus sa intuitívne začína orientovať na potraviny, ktoré ho viac zahrejú a obsahujú látky s potenciálom podporiť imunitu, pretože práve silná obranyschopnosť nám pomôže prežiť jeseň a zimu v dobrom zdraví. A tak sa na našich stoloch viac objavujú aj jablká, hrozno, cvikla a cesnak. Našu kondíciu podporujú naozaj všestranne, prečítajte si.

Jablko podporuje činnosť čreva

Jablká obsahujú rozpustnú vlákninu pektín, ktorá ma veľa pozitívnych účinkov na zdravie. „Pektín na seba viaže vodu, upravuje črevnú flóru, napomáha peristaltike (pohybu) čriev, zabezpečuje odstraňovanie toxických látok z čreva stolicou, lieči zápchu alebo hnačku, znižuje obsah cholesterolu v krvi, odstraňuje tráviace problémy a reguluje funkciu tráviaceho traktu. Jablkový pektín má schopnosť zabrániť vzniku rakovine hrubého čreva, uľahčuje vylučovanie kyseliny močovej z tela, čím je veľmi prospešný u pacientov trpiacich na dnu,“ uvádza nutričná terapeutka levickej nemocnice Henrieta Lovecká v tlačovej správe.

Zázračné jablko obsahuje viac ako 30 minerálnych látok, napríklad vápnik (silné kosti), fosfor (zdravé kosti a zuby, podpora mozgu), železo (prevencia únavy, anémie), horčík (dobré nervy) a draslík (regulácia tlaku či trávenia). Obsahuje aj vitamíny A (dobrý zrak, zdravá koža a reprodukčný systém), B1 (podpora srdca a psychiky), B2 (dôležitý pre dobrý stav kože, očí, funkciu srdca), B6 (pomáha pri tvorbe krviniek, hormónov a získaní glukózy z potravy) a tiež vitamíny C a E, ktoré sú veľmi dôležité pri posilňovaní imunity a ako antioxidanty, čo znamená, že chránia pred voľnými radikálmi, ktoré vedia v organizme vyvolať rakovinu či srdcovo-cievne ochorenie. V jablku sa nachádza aj látka kvercetín, fytochemikália (bioflavonoid), ktorá má silný antibakteriálny a antivírusový účinok.

Hrozno pomáha aj pri chudnutí

„Hrozno je tiež bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsahuje približne 80 percent vody, čím sa zaraďuje k potravinám vhodným aj pri redukčnej diéte. V hrozne sa nachádza provitamín A (betakarotén – antioxidant, podpora imunity), vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Obsahuje aj minerálne látky, napríklad vápnik, draslík, železo, meď (zdravé kosti, svaly, koža) a ďalšie. Hrozno je známe aj obsahom antioxidantu resveratrolu. Škodlivé voľné radikály vznikajú v tele v dôsledku stresu, pôsobenia UV žiarenia, konzumáciou liekov a alkoholu, fajčením cigariet. Resveratrol sa nachádza najmä v červenom a modrom hrozne a to v šupkách a jadierkach,“ opisuje nutričná terapeutka výhody známej sezónnej potraviny. 

Zdravím nabitá cvikla

Ďalšia potravina, ktorá by v našom jedálničku nemala v tomto ročnom období chýbať, je cvikla. Nenáročná na pestovanie, ale má obrovský význam pre zdravie človeka. Môžeme ju konzumovať v surovom aj varenom stave, používame ju do šalátov, na zaváranie alebo vo forme smoothie s inými druhmi zeleniny a ovocia. Prednosťou cvikly je vysoký obsah vlákniny, draslíka, vápnika, železa, kyseliny listovej (vitamín B9 - zdravé tehotenstvo, normálny rast plodu, podpora plodnosti, znižuje riziko infarktu i mŕtvice), vitamínu C, betakaroténu. Listy cvikly sa konzumujú v rôznych šalátoch, obsahujú vysoké množstvo vitamínu A a C. 

Cesnak – prírodné antibiotikum

„Zabúdať by sme nemali ani cesnak, ten patrí medzi liečivé potraviny. Obsahuje látku alicín, ktorá je známa svojimi protiplesňovými, antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami. Alicín sa vytvára iba v cesnaku, ktorý je rozdrvený, prípadne najemno nakrájaný. Z minerálnych látok cesnak obsahuje mangán (správna činnosť mozgu, dôležitý pre kosti či pamäť) selén (podpora imunity), vápnik, železo, fosfor, draslík a vitamíny C, B1 a B6. Okrem už spomenutých účinkov cesnaku, nezabúdajme na jeho schopnosť znižovať hladinu krvného tlaku a LDL cholesterolu v krvi,“ hovorí Henrieta Lovecká.

„Jeseň je v plnom prúde, snažme sa konzumovať čo najviac čerstvých plodín zo záhrad. Letné šaláty môžeme vymeniť za jedlá výdatnejšie, napríklad strukovinové, obilninové, teplé polievky a zeleninu dopestovanú na jeseň, teda kapustu, zemiaky, cesnak, cibuľu a iné. Tieto potraviny obsahujú komplexné sacharidy, vďaka ktorým sa nemusíme báť, že priberieme,“ dodáva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >