Meningokok útočí nenápadne a rýchlo

gb, 23. septembra 2020 o 04:20

Zákerné meningokokové ochorenie je najnebezpečnejšie pre deti do piatich rokov veku, obzvlášť pre dojčatá. Potom pre deti v puberte.

Meningokokom sú najviac ohrozené maličké deti-

Foto: Shutterstock.com

Meningitída, čiže zápal mozgových blán, patrí spolu so sepsou (otravou krvi) medzi invázne meningokokové ochorenia. Nevyskytujú sa často, no zásadným spôsobom ohrozujú život. Neraz končia smrťou, a to často už do 24 hodín od prvých príznakov, ktoré pripomínajú chrípku. Približne každý piaty pacient, ktorý ochorenie prežije, utrpí závažné trvalé následky, jeden z desiatich chorých aj napriek vhodnej liečbe zomrie. Najviac ohrozené sú dojčatá, teda deti v prvom roku života.

Baktérie Neisseria meningitidis, teda meningokoky, spôsobujú závažné invázne ochorenia, ktoré síce nemusia vždy skončiť smrťou, ale často majú trvalé následky, medzi ktoré patria amputácie končatín, strata sluchu či poruchy poznávacích schopností. O tom, či človek, ktorý príde do kontaktu s meningokokomi ochorie, rozhoduje „vybavenie“ konkrétneho kmeňa meningokokov a stav imunitného systému človeka.

Baktéria sa prenáša z človeka na človeka vzduchom - kvapôčkovou infekciou, kontaktom s človekom, ktorý je takzvaným nosičom meningokokov. Tie dočasne osídľujú horné dýchacie cesty ľudí, zvyčajne niekoľko mesiacov a potom spontánne vymiznú. Uvádza sa, že v bežnej európskej populácii sa vždy vyskytuje asi desať percent nosičov meningokokov, pričom tieto baktérie u nich zvyčajne nevyvolajú invázne ochorenia. Je to preto, že „nosičstvo“ spôsobuje u ľudí aktívnu tvorbu protilátok proti meningokokom. Tito nosiči však môžu nakaziť iné rizikové osoby, ktorí protilátky nemajú a vyvolať u nich závažné ochorenia. Často k takýmto prípadom dochádza v spoločných domácnostiach alebo v kolektívoch ľudí.

Najviac ohrozené sú dojčatá a malé deti

Najvyšší výskyt inváznych meningokokových ochorení sa pozoruje u dojčiat, teda v prvom roku života, ďalej u malých deti vo veku do piatich rokov a riziko stúpa aj u adolescentov a mladých dospelých. Ochorenia, ktoré sa najskôr prejavujú príznakmi, ktoré pripomínajú chrípku, prebiehajú veľmi rýchlo. Inkubačná doba je len 3 – 4 dni, nastupuje bolesť hlavy, vracanie, kŕče, vysoké teploty až bezvedomie.

Meningokoky sa rýchlo šíria v krvnom riečisku a v organizme spôsobujú závažné poškodenia. Na tele sa objavujú takzvané petechie, červenofialové škvrny, ktoré po zatlačení sklom nezblednú a majú tendenciu zlievať sa do sufúzií, veľkých krvných podliatin. Objavenie sa petechií je jasným signálom, že môže ísť o invázne meningokokové ochorenie a je nevyhnutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc, pretože ide doslova o minúty.

Ďalšími príznakmi sú opuch tváre, strnulosť šije a postupne dochádza i k vnútornému krvácaniu. Kvôli ťažkej rozoznateľnosti inváznych meningokokových ochorení od bežných vírusových ochorení v prvých hodinách po vypuknutí sa pacienti s týmito ochoreniami dostávajú do rúk lekárov pomerne neskoro, takže lekárom ostáva len obmedzený čas na poskytnutie zdravotnej starostlivosti a záchranu pacientov.

Očkovanie existuje

Najefektívnejšou možnosťou prevencie inváznych meningokokových ochorení je očkovanie. Dnes celosvetovo poznáme 12 (niekde sa uvádza 13) séroskupín meningokokov, ktoré sa navzájom líšia zložením puzdra, ktoré ich obaľuje. Päť z týchto séroskupín spôsobuje takmer všetky invázne meningokokové ochorenia. Ide o séroskupiny A, B, C, W-135 a Y. Očkovanie proti všetkým relevantným séroskupinám meningokokov je dostupné aj na Slovensku.

Séroskupina B meningokokov bola v rokoch 2007 až 2019 zodpovedná za najviac prípadov inváznych meningokokových ochorení na Slovensku a bola pôvodcom až dvoch tretín (67 percent) zo všetkých 351 prípadov týchto ochorení, ktoré boli potvrdené v Národnom referenčnom centre pre meningokoky. Dominantný výskyt séroskupiny B je charakteristický pre takmer celú Európu. Očkovať u nás proti meningokokom skupiny B možno už od dvoch mesiacov veku. Vakcinácia je nepovinná a rozhoduje sa o nej rodič sám.
(Zdroj informácií: tlačová správa spoločnosti GSK, ktorá vyrába vakcínu proti meningokokovi)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >