Aké povinné očkovania čakajú vaše dieťa? Prinášame kompletný prehľad

Gabriela Bachárová, 10. novembra 2018 o 08:07

K prvému povinnému očkovaniu dochádza u dieťaťa po dvoch mesiacoch od narodenia, posledné sa robí v jeho dvanástich rokoch. Okrem toho rodičia môžu dať dieťa zaočkovať aj nepovinne proti ochoreniam, ako sú chrípka, meningokokové nákazy či kliešťová encefalitída.

A teraz priletí včelička.

Foto: Shutterstock.com

Povinné očkovanie sa na Slovensku týka týchto ochorení: záškrt, tetanus, čierny kašeľ, vírusová hepatitída B, hemofilové invazívne infekcie, detská obrna, pneumokokové invazívne ochorenia, osýpky, mumps a rubeola. Očkovanie platné v roku 2018 je rozvrhnuté takto:

Dosiahnutý vek 2 mesiace:
• záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, vírusová hepatitída typu B, hemofilové invazívne nákazy – 1. dávka
• pneumokokové invazívne ochorenia – 1. dávka

Základné očkovanie proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B a hemofilovým invazívnym nákazám sa vykonáva tromi dávkami takzvanej hexavalentnej očkovacej látky v 3., 5. a v 11. mesiaci života dieťaťa, pričom prvá dávka sa podá najskôr v prvom dni desiateho týždňa života. Základné očkovanie proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam sa uskutočňuje v troch dávkach takzvanej konjugovanej očkovacej látky v 3., 5. a v 11. mesiaci života dieťaťa.

Dosiahnutý vek 4 mesiace:
• záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, vírusová hepatitída typu B, hemofilové invazívne nákazy – 2. dávka
• pneumokokové invazívne ochorenia – 2. dávka

Dosiahnutý vek 10 mesiacov:
• záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, vírusová hepatitída typu B, hemofilové invazívne nákazy – 3. dávka
• pneumokokové invazívne ochorenia - 3. dávka

Dosiahnutý vek 14 – 17 mesiacov:
• osýpky, mumps, ružienka

Očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke prebehne najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života dieťaťa. Preočkovanie sa vykoná v 11. roku života. Očkuje sa pomocou trojzložkovej očkovacej látky, ktorá obsahuje oslabený vírus osýpok, mumpsu a ružienky.

Dosiahnutý vek 5 rokov:
• záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna – 1. preočkovanie
Prvé preočkovanie sa vykonáva v 6. roku života dieťaťa, druhé preočkovanie v 13. roku života.

Dosiahnutý vek 10 rokov:
• osýpky, mumps, ružienka

Očkovanie sa uskutočňuje najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života dieťaťa. Preočkovanie sa vykoná v 11. roku života. Očkovanie sa vykonáva trojzložkovou očkovacou látkou, ktorá obsahuje oslabený vírus osýpok, mumpsu a ružienky.

Dosiahnutý vek 12 rokov:
• záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna – 2. preočkovanie

Dosiahnutý vek 30 rokov a viac:
• záškrt, tetanus

Preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu je povinné. Prvé sa odporúča vo veku 30 rokov a ďalej každých 15 rokov. Pri dosiahnutí odporúčaného veku sa očkuje len jednou dávkou, ak je v zdravotnej dokumentácii človeka informácia o základnom očkovaní tromi dávkami očkovacej látky v minulosti. Ak táto informácia chýba, preočkovanie sa vykoná v troch dávkach.

Očkovať je možné aj proti pásovému oparu či hepatitíde typu A
Okrem povinného existuje aj nepovinné očkovanie. Ako zaznelo na tlačovej konferencii Očkovanie nás chráni, rodičia sa môžu rozhodnúť, či nechajú svoje dieťa zaočkovať proti týmto ochoreniam: ľudský papiloma vírus (HPV), rotavírusové ochorenia, ovčie kiahne, chrípka, hepatitída typu A, meningokokové invazívne ochorenia, kliešťová encefalitída, pásový opar a besnota.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >