Malému onkopacientovi pri raritnej operácii nahradili pätovú kosť endoprotézou. Alternatívou bola amputácia

TASR, gb, 20. októbra 2023 o 06:06

Lekári v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave nahradili dieťaťu pätovú kosť postihnutú rakovinovým ochorením Ewingovým sarkómom endoprotézou na mieru. Išlo o raritnú operáciu, na Slovensku sa u dieťaťa vykonala prvýkrát. Alternatívou k zákroku bola amputácia nohy v členku.

Implantát, ktorý nahradil pätovú kosť.

Foto: NÚDCH

„Dieťa k nám prišlo s pretrvávajúcou bolesťou päty a opuchom. Zobrazovacie vyšetrenia a vzorka z pätovej kosti potvrdila Ewingov sarkóm - výrazne malígny nádor kosti. Museli sme odobrať z päty vzorku na histológiu a potrebná bola aj genetická diagnostika, aby sme vedeli, o aký subtyp Ewingovho sarkómu ide,” ozrejmil prednosta Ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a NÚDCH Milan Kokavec.

Pacient sa následne liečil na onkológii. „Zároveň prebiehala príprava na chirurgický výkon. Medzitým sa v zahraničí vyrábala endoprotéza na základe 3D CT vyšetrenia päty presne na mieru,” doplnil Michal Kokavec. Operácia trvala tri hodiny, lekári pri nej museli vybrať celú pätovú kosť.

Ako operácia prebiehala

Pri operácii v prvom rade odstránili mäkké časti, ktoré boli postihnuté. Potom vybrali pätovú kosť, ktorú oddelili od členkovej kosti. Odstrániť museli tiež všetky väzivové úpony a kĺbne puzdro a následne celú kosť vybrali von. „Nepoškodený sme nechali len úpon Achillovej šľachy a plantárnej aponeurózy nohy, ktoré sme prišívali k implantátu a fixovali na mieste pôvodnej pätovej kosti. Mäkké časti sme fixovali cez otvory na implantáte, inak implantát nie je fixovaný žiadnymi skrutkami,” doplnil ďalej profesor Kokavec.

Pooperačný priebeh u detského pacienta je dobrý. „Po operácii je potrebné minimálne na šesť týždňov fixovať nohu sadrou a neskôr fixačnou ortézou, ktorá bude fixovať pätu, aby sa celé väzivovo dokonale zahojilo,” dodal Milan Kokavec.

Operujúcich lekárov vyzdvihol okrem rodičov pacienta aj riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. „Som veľmi rád, že naši kolegovia za každých okolností hľadajú pre svojich pacientov nové prístupy a neváhajú vydať sa nepoznanou cestou, zvlášť v situácii, kedy alternatívou k tejto liečbe bola amputácia nohy v členku,” konštatoval riaditeľ.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >