Najväčšia detská nemocnica bude pri operáciách využívať robota

SITA, 11. septembra 2023 o 05:50

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave bude ako prvá detská nemocnica na Slovensku využívať na operačné zákroky robotický chirurgický systém da Vinci.

Národný ústav detských chorôb v Bratislave

Foto: Národný ústav detských chorôb v Bratislave

„Roboticky asistovaný chirurgický prístup nachádza uplatnenie v mnohých chirurgických odboroch - v urológii, všeobecnej chirurgii, hrudnej chirurgii, onkochirurgii a iných a som veľmi rád, že naša nemocnica sa stane prvou detskou nemocnicou na Slovensku, kde našim pacientom budeme môcť tento typ zdravotnej starostlivosti poskytnúť,“ povedal riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

Roboticky asistovaná chirurgia je dnes veľmi rýchlo rozvíjajúca sa oblasť operačných odborov. Robotická operatíva umožňuje dosiahnuť veľmi dobré výsledky operačných výkonov a jej benefitmi sú predovšetkým možnosť miniinvazívneho prístupu, menšie krvné straty, rýchlejšia rekonvalescencia, menšia bolesť pre pacientov a s tým súvisiace aj skrátenie hospitalizácií.

Ústav splnil podmienky vo výzve na financovanie malých investičných projektov na podporu výstavby a rekonštrukcie nemocníc z plánu obnovy a odolnosti. Finančné prostriedky v sume 4,6 milióna eur použije okrem zriadenia robotickej operačnej sály aj na rekonštrukciu a modernizáciu lôžkovej časti oddelenia detskej neurochirurgie.

V súčasnosti je pracovisko detskej neurochirurgie situované v priestoroch Kliniky detskej chirurgie Lekárskej fakulty UK a NÚDCH. Rekonštrukciou a modernizáciou nových priestorov pre toto pracovisko chce NÚDCH zvýšiť komfort poskytovanej zdravotnej starostlivosti. V rámci lôžkovej časti NÚDCH plánuje pre neurochirurgických pacientov vybudovať nové moderne riešené izby pre jedného pacienta, maximálne dvoch na jednej izbe a so sociálnym zázemím. Nové a moderné budú tiež ambulancie, ošetrovňa, jedáleň pre pacientov a rovnako zázemie pre personál.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >