Komerčné rádiá pomáhajú novorodencom, chcú vyzbierať 70-tisíc eur

pt, TASR, 28. októbra 2019 o 06:13

Predčasne narodené deti potrebujú matku rovnako, ba dokonca viac než bábätká narodené v termíne. Nemocnice však často investujú viac do techniky než do vytvárania podmienok, aby mohli byť predčasniatka s tými, ktorých najviac potrebujú.

Najlepším inkubátorom je matka.

Foto: shutterstock.com

Aj najnovší projekt Najkrajší hlas, do ktorého sa zapojilo šesť najpočúvanejších komerčných slovenských rádií si kladie za cieľ zohnať peniaze na materiál, konkrétne vyhrievané detské postieľky. Tie by ale podľa občianskeho združenia Malíček mohli aspoň niektorým bábätkám pomôcť byť viac v kontakte so svojimi matkami, pretože by nemuseli byť v inkubátore, stačili by im vyhrievané postieľky.

„Postieľky s vyhrievaným matracom jednoznačne skrátia najmenším nezrelým deťom s váhou od 400 do 1000 gramov, pobyt v inkubátore až o niekoľko týždňov. Ľahko nezrelé deti sa pobytu v inkubátore vďaka vyhrievaným postieľkam s automaticky regulovanou teplotou dokonca často vyhnú a umožnia im kontakt s matkou už od prvých chvíľ,“ vysvetľuje Ľubica Kaiserová z OZ Malíček.

Vedecké štúdie dokazujú, že predčasne narodené deti najlepšie prosperujú v kontakte s matkou koža na kožu, pretože práve telo matky dokáže zabezpečiť najlepšiu termoreguláciu, najlepšie sa prispôsobuje potrebám bábätka. Inkubátor je z tohto pohľadu nevhodný práve pre izoláciu, ktorú v ňom dieťa má. Bábätko v ňom nedokáže plnohodnotne vnímať prítomnosť matky, jej hlas, obmedzené sú aj dotyky a pohľady.

Naše nemocnice umožňujú klokankovanie, teda kontakt predčasne narodeného bábätka, ktoré je v inkubátore, na hrudi matky až od určitej hranice vývoja a len na obmedzený čas denne.

Vyhrievané postieľky by teda mohli deťom umožniť fyzický kontakt s matkou podstatne častejšie. Z aktívnych perinatologických centier, ktoré pracujú s nezrelými a ľahko nezrelými deťmi, zatiaľ majú postieľky s vyhrievanými matracmi len v Martine, Nových Zámkoch a Bratislave. Centrá v Prešove, Košiciach a Banskej Bystrici ich nemajú.

Šesť komerčných rádií v spolupráci s darcovským portálom Ľudia ľuďom a OZ Malíček si teraz dalo za cieľ zakúpiť 30 vyhrievaných postieľok. Ich celková cena 70-tisíc eur. „Veríme, že s pomocou našich poslucháčov sa podarí vyzbierať cieľovú sumu," povedal Marek Mikúšek z iniciatívy Rádio funguje.

OZ Malíček už začiatkom roka organizovalo verejnú zbierku v spolupráci s Operou SND v Bratislave. Na koncerte pre predčasne narodené deti vystúpili naše operné hviezdy, chceli vyzbierať peniaze na prestavbu priestorov v bratislavskej nemocnici, aby mohli matky zostať pri svojich predčasne narodených deťoch, ktoré ešte museli byť v inkubátore. Akcia sa príliš nevydarila, podarilo sa vyzbierať len okolo 1300 eur.

Na Slovensku sa narodí predčasne každé 11. dieťa a väčšina z nich trávi prvé dni a týždne v inkubátore bez prítomnosti matky. Najrizikovejšou skupinou sú bábätká s váhou nižšou ako 1500 gramov, takýchto detí sa za rok narodí približne 700.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >