Darcovia štedrosť nechali doma. Koncert pre predčasniatka vyniesol pramálo

pt, 27. apríla 2019 o 06:25

Len niečo cez 1 300 eur sa vyzbieralo na koncerte Opery SND, ktorý mal pomôcť predčasne narodeným deťom, aby mohli tráviť prvé kľúčové týždne života so svojimi matkami. Darcovia v tomto prípade neboli tak štedrí ako sú pri iných, mediálne atraktívnejších podujatiach. Pre porovnanie - výťažok z plesu v Opere sa už druhý rok ráta na štvrť milióna eur.

Zbierka na charitu sa pravidlene koná aj v rámci Plesu v Opere. Za všetky ročníky sa podarilo vyzbierať už cez dva milióny eur.

Foto: SITA

Novorodenecká klinika bratislavskej nemocnice v Petržalke a Opera SND zorganizovali vo februári charitatívny koncert, aby vyzbierali peniaze na vytvorenie nových izieb pre matky predčasne narodených detí, ktoré sú v inkubátore. Dnešný nedostatok lôžok spôsobuje, že matky musia odísť domov a bábätká zostávajú v nemocnici samé. Pritom práve blízkosť matky je pre predčasne narodené deti veľmi dôležitá, lepšie prosperujú, rýchlejšie sa uzdravujú.

Nové priestory, kde by matky mohli zostať, má novorodenecká klinika už rok, nemá však dosť peňazí na ich úpravy. Pri potrebnej sume prekračujúcej 50-tisíc eur je 1 363 eur, ktoré sa vyzbierali priamo na koncerte, len malá čiastka. Hoci mohli ľudia okrem príspevkov na koncerte posielať príspevky aj na účet občianskeho združenia Malíček, nedošiel tam ani cent.

Termín začatia prác sa teda opäť oddialil, celá záležitosť zostáva v štádiu zháňania peňazí. „Je sľúbená podpora z charitatívnej organizácie, zatiaľ však rokovania neprebehli. Je vypracovaný projekt, ale až po odsúhlasení financovania sa môže dohodnúť zhotoviteľ,“ vysvetľuje Ľubica Kaiserová, štatutárka združenia Malíček, ktoré vzniklo z iniciatívy rodičov predčasne narodených detí.

Prednostka novorodeneckej kliniky docentka Darina Chovancová uviedla, že v priestoroch by mohli vzniknúť izby pre šesť matiek. „Vybojovali sme ich po náročných rokovaniach s kolegami z iných oddelení, čo bolo veľmi ťažké, keďže všetky praskajú vo švíkoch,“ opísala.

Peniaze na úpravu však stále chýbajú. Nemocnica ich nemá, nedokáže poskytnúť, takže sa stále hľadajú darcovia. Prispeje aj samotný Malíček.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >