Operné hviezdy pomáhajú predčasne narodeným deťom, aby mohli byť so svojimi matkami

Patricia Poprocká, 30. januára 2019 o 09:54

Pohladenie od matky a čerstvé materské mlieko môžu predčasne narodenému dieťaťu zachrániť život. Len tretina takýchto bábätiek na Slovensku má však možnosť mať počas prvých kritických týždňov pri sebe matku. Aby ich mohlo byť viac, sa teraz snaží Novorodenecká klinika bratislavskej nemocnice v Petržalke na spoločnej akcii s Operou Slovenského národného divadla.

Miroslav Dvorský, na snímke s Adrianou Kohútkovou, zaspieva na koncerte árie aj duetá zo známych opier.

Foto: Ctibor Bachratý

Na pomoc predčasne narodeným bábätkám a ich matkám usporadúvajú 7. februára v historickej budove SND Galakoncert pre život. Výťažok z neho pôjde na úpravu priestorov v nemocnici tak, aby v nich mohli bývať mamičky, ktorých predčasne narodené deti budú odkázané na prístroje na Jednotke intenzívnej starostlivosti.

Dieťa patrí k matke, zdôrazňuje docentka

Blízkosť matky potrebujú všetky bábätká, predčasne narodené však zvlášť. Je dokázané, že pri kontakte s matkou lepšie prosperujú, rýchlejšie sa zlepšuje ich zdravotný stav, skracuje sa doba hospitalizácie a celkovo majú lepšie prognózy do budúcnosti.

„Matka a dieťa tvoria biologickú jednotku. Dieťa patrí k matke a je dôležité udržať mamy s bábätkami spolu aj po pôrode,“ vysvetľuje prednostka kliniky docentka Darina Chovancová. Realita v našich nemocniciach je však taká, že kým predčasne narodené bábätká musia zostať v nemocnici na prístrojoch aj dva-tri mesiace, matky sú nútené pre nedostatok miesta po dvoch týždňoch odísť domov. Pre niektoré je nemožné chodiť za dieťaťom každý deň, keďže často bývajú desiatky kilometrov ďaleko.

Pri odlúčení pritom trpia matky aj bábätká. Pre matky je veľký stres už samotný predčasný príchod dieťaťa na svet, do toho ešte strach o jeho život a trápenie, že nemôžu byť s ním. Mnohé sú náchylné na depresie a úzkosti. Bábätkám bez matiek zasa prudko stúpajú hladiny stresového hormónu kortizol, čo sa podpisuje na ich fyzickom aj psychickom stave. A ak ide o dlhodobé odlúčenie, psychické dôsledky človek cíti aj v dospelosti.

Priestory sú, treba ich upraviť

Ak by sa podarilo vybudovať spomínané priestory pre mamičky predčasne narodených detí, bolo by to prospešné pre všetkých – bábätká, matky aj preťažený personál.

Matky by mohli byť so svojimi deťmi, chopili by sa svojich rodičovských kompetencií. Darina Chovancová spomenula príklad z Litvy, kde po masívnom odchode sestier do Škandinávie za lepšími podmienkami sa o svoje deti starajú zaškolení rodičia a funguje to výborne.

Nové priestory má petržalská klinika už rok, chýbajú však peniaze na ich úpravu. „Vybojovali sme ich po náročných rokovaniach s kolegami z iných oddelení, čo bolo veľmi ťažké, keďže všetky praskajú vo švíkoch,“ približuje Darina Chovancová. V nich by mohli vzniknúť izby pre šesť matiek a ich deti, pre začiatok ich však treba prispôsobiť aspoň pre pobyt matiek.

Teda upraviť, aby spĺňali hygienické kritériá, vybaviť nábytkom a podobne, na čo je potrebných 51-tisíc eur. Tie nemocnica nemá, a ani nedokáže poskytnúť, preto spomínaný koncert.

Hviezdy zaspievajú slávne árie


S myšlienkou usporiadať koncert na pomoc predčasne narodeným deťom prišiel riaditeľ Opery SND Rastislav Štúr.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

S myšlienkou prišiel riaditeľ Opery SND Rastislav Štúr. Keďže divadlo zo zákona nemôže darovať nemocnici výťažok zo vstupného, koľko peňazí sa vyzbiera, bude na samotných divákoch, ktorí budú môcť prispieť priamo na mieste, ale aj poslať peniaze priamo na účet.

Na koncerte zaspievajú slovenské operné hviezdy Ľubica Vargicová, Monika Fabianová, Eva Hornyáková, Miroslav Dvorský, Daniel Čapkovič a Peter Mikuláš. Zaznejú slávne árie z opier ako Carmen, Madama Butterfly, Aida, Tosca, Nabucco či Bohéma.

„Sme radi, že môžeme zaspievať a takto pomôcť predčasne narodeným deťom. Je to výborná vec,“ tlmočil stanovisko účinkujúcich Daniel Čapkovič.

Epidémia predčasniatok

Predčasne narodených detí na Slovensku aj vo svete pribúda, docentka Darina Chovancová hovorí o epidémii. Na bratislavskej jednotke intenzívnej starostlivosti býva ročne hospitalizovaných 250 novorodencov so zlyhávaním životných funkcií. 80 detí nemá pritom ani 1500 gramov, a takmer polovica z nich váži menej než kilogram. Aktuálne je na JIS-ke šesť bábätiek narodených v 26. až 28. týždni, ktorých hmotnosť je medzi 660 a 900 gramov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >