Nedajte sa nachytať na reklamy a nevyhadzujte zbytočne peniaze. Čo naozaj treba a bez čoho sa zaobídete? Veľký praktický manuál pre rodičov, ktorí čakajú bábätko

Patricia Poprocká, 8. októbra 2024 o 05:37

Poznáte to, obchodníci by vám predali najradšej všetko, čo majú v ponuke. Rodičia bábätiek sú pre nich vďačný objekt, keďže pre svoje dieťa chcú to najlepšie a bez skúseností často netušia, čo všetko je potrebné a čo nie.

Čo všetko naozaj potrebuješ, maličký?

Foto: shutterstock.com

Netreba však zbytočne vyhadzovať peniaze, mnoho z vecí, ktoré obchodníci ponúkajú, je naozaj zbytočných a ľahko si poradíte bez nich.

Podložka na prebaľovanie

Je to na vás, pokojne prebalíte aj na akejkoľvek inej látke či deke, podložka zaručuje vyšší komfort, a ak sa napríklad dieťa počas prebaľovania pociká, naozaj ju oceníte. Jednorazové podložky sú neekologické a navyše vyjdú dosť draho, takže ak sa rozhodnete pre podložku, investujte skôr do tých mäkkých, ktoré sa dajú pohodlne umývať. Nevyhnete sa však ani tým jednorazovým, alebo aspoň tým tenším skladacím – mnohí lekári to vyžadujú vo svojich ambulanciách, jednoduchšie to je i na cestách.

Cumeľ

Je síce dávny symbol bábätka, v skutočnosti je však škodlivý a deti dokážu prežiť bez neho bez väčších problémov. Áno, bábätká potrebujú sať, túto potrebu však má napĺňať matkin prsník a dojčenie. Cumeľ dojčenie komplikuje, jednak správne prisatie a jednak sťažuje matke rozpoznať signály, ktorými si dieťa pýta dojčenie. Okrem toho môže deformovať podnebie a ústnu dutinu. Vôbec ho nepotrebujete.

Fľaša

Ak je bábätko dojčené, nepotrebujete ju. Ani na čajíky ani na nič, pretože v prvých šiestich mesiacoch dieťa dostáva výlučne materské mlieko a potom sa má učiť piť z pohárika. Normálneho, dospeláckeho. Ak nedojčíte, situácia je iná. Fľašu, pochopiteľne treba, a nie jednu. Pri výbere dbajte na kvalitu materiálu, z akého je vyrobená.

Plienky

Tie treba, jednoznačne. Aj keď sú ženy, praktizujúce bezplienkovú metódu, je to predsa len dosť náročné a každá tu i tam plienku potrebuje dieťaťu dať.

Podbradníky

V podstate zbytočnosť. Dieťa sa zababre tak či tak, aj mimo podbradníka, takže akurát periete o jeden kus navyše. V prípade jednorazových zas zaťažujete planétu novým odpadom.

Olejčeky a iná kozmetika

Bábätkám ich netreba. Čím menej chémie, tým lepšie. V prípade kožných problémov je lepšie obrátiť sa na lekára a s ním prebrať možnosti.

Deka

Nevyhnutná nie je, bábätko môžete zakryť aj tým, čo máte doma, mnohí rodičia si však na deky potrpia a deťom ich neskôr odkladajú ako suvenír, spomienku na detstvo. „Toto bola tvoja deka a teraz ju môžeš nechať pre svoje deti.“ Oproti veľkým dekám sú tie detské praktické, pretože sú menšie, prispôsobené na veľkosť dieťaťa a možno ich ľahko presúvať – napríklad do auta či kočíka.

Kočík

Keď sme už pri kočiari, ani ten nie je nevyhnutný. Ak sa rozhodnete svoje dieťa nosiť, ušetríte nemalé peniaze. Nosič stačí jeden, prípadne šatka, a s dieťaťom na hrudi sa dostanete kamkoľvek – po schodoch, do hôr, do múzeí, skrátka všade. Nosenie je pre dieťa prospešné, upokojuje ho, upevňuje vzťahovú väzbu s rodičom a dáva základy sebavedomia do dospelosti. Dieťa sa cíti bezpečne a celkovo lepšie prospieva. Nebojte, chrbticu nepoškodzuje, ak je správne umiestnené. Teórie o rovnej tvrdej podložke prospešnej pre detský chrbátik sú dávno prekonané.

Postieľka a kolíska

Bez nich sa zaobídete celkom ľahko. Pre dieťa je najlepšie, ak spí s rodičmi v posteli, je to prevencia náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), zjednodušuje to dojčenie aj starostlivosť o bábätko celkovo. Dieťa je pokojnejšie, rodičia vyspatejší. A ešte aj ušetríte miesto v domácnosti.

Perinka

Nie, už dávno neplatí, že dieťa má byť v perinke, naopak. Perinka alebo, ak chcete, zavinovačka, dieťa izoluje, bráni potrebnému fyzickému kontaktu s matkou, môže viesť k prehriatiu a sťažuje dojčenie. Tiež z hľadiska správneho prisatia, aj z toho, že signály, ktorými si dieťa v perinke pýta dojčenie, sú ťažšie rozpoznateľné než bez perinky.

Osuška alebo uterák s kapucňou

Vzhľadom na svoju veľkosť, úmernú veľkosti bábätka je to praktické, platí však, že dieťa poutierate do hocičoho, čo máte doma na tento účel.

Odsávačka na soplíky

Tá je užitočnou pomôckou, keďže bábätko nedokáže fúkať noštek. Postačí však tá ručná za jedno euro z lekárne.

Oblečenie

Tak to je bez debaty. Nežijeme v trópoch a oblečenie treba. Dbajte, aby bolo z kvalitných materiálov, pohodlné a pri kúpe myslite na to, že dieťa v prvom roku rýchlo rastie.

Topánočky

Keď dieťa začína chodiť, najlepšie je naboso. Aj doma. Viac o tejto téme nájdete v tomto článku.

Chodítka a pavúky

Rozhodne nie. Poškodzuje to správny vývoj chrbtice i držanie tela. Počkajte, kým sa dieťa postaví prirodzene samé. A nerobte si stresy, že susedove dieťa v tomto veku už chodilo. Skôr či neskôr na to príde aj vaše.

Vanička na kúpanie

Nuž, nevyhnutná nie je, dieťa pohodlne osprchujete na svojej hrudi, prípadne ho okúpete v normálnej vašej vani. Sú však rodičia, ktorí z kúpania robia milý večerný rituál, ktorý si obľúbia aj deti samotné a detská vanička je vtedy praktickejšia než veľká vaňa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >