Kliešte už skoro vylezú, viete, podľa čoho to v prírode poznáte? Kde u nás najviac prenášajú encefalitídu

gb, 24. februára 2023 o 04:28

Kliešte sa po zime začnú prebúdzať už v marci, ich sezóna naplno prepukne v apríli až máji. Tento malý živočích, ktorého väčšina z nás asi vo veľkej obľube nemá, prenáša okrem iných chorôb aj nebezpečnú kliešťovú encefalitídu.

Nevítaný spoločník jarných, letných a jesenných dní.

Foto: Shutterstock.com

Viete, podľa čoho v prírode poznáte, že už čoskoro začne aktivita kliešťa obyčajného? Objavuje sa po zime zväčša v marci, keď denná teplota dosahuje sedem až osem stupňov Celzia a trvá dlhšie.

„Na vegetácii sa to prejavuje kvitnutím vŕb a osík, objavia sa bahniatka. Tento symbol jari je aj signálom, že sa prebúdza kliešť obyčajný. Koncom marca kvitnú bahniatka aj v Tatrách a kliešte sú už aj tam, bežne do výšok tisíc metrov nad morom, čo je napríklad poloha Starého Smokovca. Všetko, čo je nižšie, do tristo metrov nad morom, má už kliešte prebudené aj začiatkom marca,” približuje na sociálnych sieťach Úradu verejného zdravotníctva Branislav Peťko, vedúci Centra aplikovaného výskumu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Vo februári sa ešte kliešťov báť nemusíme. „Človek v tomto období chodí do prírody dostatočne oblečený, riziko zaklieštenia je minimálne. V tomto období môžeme vidieť skôr zaklieštených domácich miláčikov, a to najmä psy a mačky, ale v oveľa menšej miere ako je to na jar,” hovorí docentka Mária Avdičová, epidemiologička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Kliešť obyčajný vyhľadáva svoje obete najmä v čase rozmnožovania – párenia, a to je obdobie apríla až mája. To sa označuje ako jarná aktivita kliešťov.

Kliešťová encefalitída na vzostupe

Na Slovensku rastie počet prípadov nebezpečnej kliešťovej encefalitídy. Ochorenie môže spôsobiť celoživotné psychické či fyzické následky, prípadne skončiť úmrtím. V roku 2022 sme zaznamenali najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov. „Počet prípadov presiahol číslo 200, ktoré bolo naposledy prekročené v roku 1960,” upozorňuje Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Rastúci trend počtu prípadov kliešťovej encefalitídy podľa nej súvisí pravdepodobne s klimatickými zmenami. Kliešte nemajú rady sucho a horúco, preto sa posúvajú smerom na sever a do vyšších nadmorských výšok. V minulosti dlhodobo vykazovali najvyššiu chorobnosť kliešťovej encefalitídy oblasť Považia a Trenčiansky kraj.

Od roku 2015 je najvyššia chorobnosť kliešťovej encefalitídy hlásená v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. V roku 2022 oba kraje pokryli dve tretiny celkového počtu prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku (33 percent prípadov Banskobystrický kraj, 32 percent prípadov Žilinský kraj). Endemické oblasti kliešťovej encefalitídy nájdete tu.

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ktoré má vysokú účinnosť, sa odporúča vo veku od jedného roka najmä tým ľuďom, ktorí žijú v endemických oblastiach alebo cestujú do rizikových oblastí. Chráni pred vírusom bez ohľadu na to, či do tela prenikol prostredníctvom kliešťa alebo prostredníctvom nepasterizovaných mliečnych výrobkov.

„S prevenciou proti kliešťovej encefalitíde odporúčame začať už teraz, očkovaním aspoň dvoma dávkami, najvhodnejšie vo februári a marci, aby ste boli v apríli už chránení aspoň čiastočne. Tretiu dávku odporúčame v auguste, aby ste posilnili ochranu pred takzvanou jesennou aktivitou kliešťov,” dodáva Mária Avdičová.

Podrobné informácie o kliešťoch a ich aktivite, kliešťovej encefalitíde a očkovaní proti kliešťovej encefalitíde získate tu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >