Kliešte sa s teplom už prebudili. Ako ich správne odstrániť a čo urobiť potom? 15 vecí, ktoré treba vedieť

ahojmama, 8. marca 2024 o 07:08

Stačilo pár teplých dní, aby sa kliešte prebudili. Mnohí si už z prírody priniesli neželeného parazita domov. Ako ho treba správne vybrať? Za aký čas môže človeka nakaziť encefalitídou alebo boreliózou? Pomôže očkovanie?

Kliešťov je stále viac, a tak pribúda aj chorôb, ktoré prenášajú.

Foto: Shutterstock.com

Znepríjemňujú nám život už roky, je okolo nich veľa mýtov i „zaručených“ rád. Čo platí a čo nie? Na začiatku kliešťovej sezóny si zhrňme to najdôležitejšie, čo treba o kliešťoch vedieť.

1. Kliešte sú aktívne, keď denná teplota dlhší čas dosahuje 7 až 8 stupňov Celzia. Na vegetácii sa to prejavuje kvitnutím vŕb a osík, objavia sa „bahniatka“.

2. Sú rôznych veľkostí, neraz aj naozaj iba maličké, ťažko povšimnuteľné čierne bodky na koži, všetky však môžu prenášať vážne ochorenia ako lymská borelióza a kliešťová encefalitída. Okrem toho aj ďalšie choroby, a to ehrlichióza (anaplazmóza) a babesióza.

3. Kliešť obete vyhľadáva najmä v čase rozmnožovania (párenia), najviac v priebehu apríla až mája, kedy hovoríme o jarnej aktivite kliešťov.

4. Na človeka sa najčastejšie prisáva na podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy, vždy sa však treba po návrtae z prírody skontrolovať kompletene.

5. Proti kliešťovej encefalitíde sa možno zaočkovať, odborníci odporúčajú začať už teraz, nakoľko základné očkovanie pozostáva z viacerých dávok. Človek je chránený už po dvoch dávkach, tretia sa odporúča na predĺženie účinnosti, a to po troch rokoch od základného očkovania. Pozor, očkovanie neochráni pred boreliózou.

6. Kliešťová encefalitída je vážne akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu – mozog a miechu. Medzi dlhodobé následky ochorenia patria bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, dlhodobé neurologické problémy až ochrnutie. Ochorenie môže v rizikových prípadoch skončiť úmrtím.

7. Vírus kliešťovej encefalitídy sa môže prenášať aj pitím čerstvého, tepelne nespracovaného ovčieho či kozieho mlieka alebo zjedením výrobkov z takéhoto mlieka, ako syry alebo bryndza. Vlani tak vznikkla epidémia na Horehroní, spojená práve s konzumáciou výrobkov z nepasterizovaného ovčieho mlieka, kedy bolo hospitalizovaných 28 ľudí. Surové ovčie alebo kozie mlieko preto treba pred konzumáciou prevariť a syr opiecť z oboch strán. Vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 °C.

8. K nákaze u človeka dochádza v priemere 1 až 2 týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa alebo po konzumácii tepelne nespracovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa. Inkubačný čas však môže byť v rozmedzí 2 až 28 dní.

9. Kliešťa treba z tela vytiahnuť čo najskôr. Na prenesenie baktérií, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu, kliešť potrebuje byť prisatý aspoň 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť do pár hodín.

10. Kliešťa sa odporúča odstraňovať pinzetou, pritlačenou čo najbližšie ku koži. „Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť – je dôležité ho nepoškodiť a nerozmliaždiť,” odporúča Úrad verejného zdravotníctva. Treba ho vytiahnuť celého, aj s hlavičkou.

11. Na kliešťa sa nemá kvapkať olej, pretože sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany.

12. Kliešťa po odstránení nemliaždite prstami, odporúča sa spláchnuť do kanála alebo znehybneného vyhodiť.

13. Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Rovnako aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa a poriadne si umyte ruky.

14. Pamätajte si dátum a miesto, kedy sa vám to stalo, bude to užitočné pre diagnostiku v prípade zdravotných komplikácií.

15. Počet prípadov na Slovensku rastie, za posledných päť rokov sú hlásené celoročne, najviac v máji, júni a júli, a to v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji.


ANKETA:

Bojíte sa kliešťov?

90,6%



9,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >