Repelenty proti kliešťom máte i doma v kuchyni. Tieto bylinky a potraviny ich odpudzujú

Patricia Poprocká, 31. júla 2023 o 06:19

V horúčavách o nich nebolo príliš počuť, ako sa však teraz trocha ochladilo, opäť je na mieste siahnuť po ochrane proti kliešťom. Ak nie ste priaznivcom chémie z obchodu, sú tu pre vás tipy, ako sa môžete pred nimi ochrániť zásobami priamo z kuchyne. Aké bylinky či suroviny kliešte neznášajú?

Malý, no nebezpečný. Dobrou správou je, že sú látky, ktoré ho odpudzujú.

Foto: Shutterstock.com

Kliešte sa riadia predovšetkým čuchom, priťahujú ich sladké vône a tiež pot. Naopak, čo ich odpudzuje, sú vône levandule, čajovníka, rozmarínu, klinčeku, cesnaku či mäty. Ako prírodný repelent teda poslúži napríklad levanduľový esenciálny olej, rovnako ako čajovníkový. Môžete si nimi potrieť priamo telo alebo obuv.

Čo sa týka cesnaku, mäty alebo rozmarínu, tie môžete vylúhovať vo vode alebo alkohole a nastriekať si potom zmes tiež na telo alebo oblečenie. Nezabudnite pridať klinček, účinnosť by sa mala zvýšiť.

Ďalší účinný prírodný repelent je kokosový tuk. Použitie je veľmi jednoduché – jednoducho si ním natrite odhalené časti tela, netreba ani hrubú vrstvu. Viac než o mastnotu ide v tomto prípade o nasýtenú mastnú kyselinu laurovú, ktorá kliešťa odpudzuje. Keďže má kokosový tuk nízku teplotu topenia, nanáša sa na kožu veľmi ľahko.

Z kuchynských zásob je proti kliešťom účinný aj sprej z jablčného octu. Aj ten môžete skombinovať s voňavými bylinkami či koreninami, ktoré v ňom necháte vylúhovať – napríklad s mätou, rozmarínom či klinčekom. Účinná môže byť aj bazalka alebo majoránka. Jablčný ocot môžete nahradiť vínnym. Obyčajný sa neodporúča, keďže by mohol zanechať stopy na oblečení.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >