Hlavne bez paniky! Čo robiť, keď dostanem okno, čo keď nestíham? Užitočný ťahák pre všetkých študentov pred skúškami

Patricia Poprocká, 15. mája 2024 o 06:46

Obdobie skúšok je tu – maturitných, prijímacích, alebo i tých všedných koncoročných. Každý ich zvláda po svojom, každý má tie svoje obavy, dokonca stresy. Ako zostať v pohode a čo robiť, ak sa testy zdajú ťažšie než sme očakávali? Ponúkame užitočný praktický manuál pre študentov.

Žiadnu paniku, všetko sa zdá zvládnuť.

Foto: Shutterstock.com

Nie nadarmo sa vraví, že poctivá príprava, polovica úspechu. A to by malo platiť aj pred skúškami. Psychológovia majú osvedčené rady, ako sa správne namotivovať. Čiže:

1. Prejdite si vopred okruh otázok a premyslite si plán, ako budete počas vypĺňania úloh postupovať. Pár dní pred skúškami sa už neučte nič nové, len opakujte učivo.

2. Dobre sa vyspite, s čím súvisí aj zdravé ľahké stravovanie a pravidelný režim spánku a odpočinku už niekoľko dní pred skúškami.

3. Nastavte si správne hlavu. To znamená, že si predstavujte, že skúšky zvládnete, zaspomínajte si na dosiahnuté úspechy a predstavte si radosť po úspešnom zvládnutí. Opakujte si, že to zvládnete, že robíte všetko, čo v danej chvíli môžete, no a ak to ak nevyjde, má to tak byť a život pôjde ďalej.

4. Podporte si vnútornú pohodu. To znamená, že pred skúškami vyhľadajte spoločnosť ľudí, s ktorými ste radi, podeľte sa s nimi o pocity, smejte sa, objímajte. Skrátka robte všetky príjemné veci.


Problémy na skúške

No a čo keď nastane Deň D a skúšky sa zdajú náročnejšie než ste očakávali? Panike sa možno vyhnúť, zachovajte chladnú hlavu pomocou týchto postupov:

Pri každom probléme skúste najskôr upokojujúcu techniku – každému zaberá niečo iné. Viac sme o nich písali TU. Môže ísť napríklad o hlboký nádych a výdych, pri ktorom si položíte ruku na brucho a pozorujete, ako sa zdvíha a klesá. Prípadne sa môžete sústrediť na prepojenie chodidiel so zemou, tela so stoličkou tzv. uzemnenie. Ďalšou technikou je svalová relaxácia, keď postupne napínate a uvoľňujete svaly na tele – päste, ramená, stehná, lýtka, brucho, tvár. No a ďalší postup závisí od jednotlivého konkrétneho problému. Teda:

Ak dostanete okno
Zamerajte pozornosť na niečo iné, príjemné ako je radostná spomienka, bezpečné miesto a ak to nepomáha, skrátka prejdite na ďalšiu otázku.

Ak na niečo nepoznáte odpoveď
Povedzte si, že sa to stáva, je to pri skúškach normálne a prejdite na ďalšiu otázku.

Keď máte pocit, že nestíhate vypĺňať úlohy v stanovenom čase
V rýchlosti si prejdite zvyšné otázky a zamerajte sa na tie, čo viete najlepšie.

Keď sa zaseknete na jednej otázke
Označte si ju a neskôr, keď budete mať vyriešené ďalšie otázky, sa k nej vrátite. Ak vyjde čas. Ak nie, aj to sa pri skúškach stáva.

Keď máte pocit, že vás neposlúcha telo ani hlava
Dajte si na chvíľu pauzu. Zatnite päste a potom povoľte, postup niekoľkokrát zopakujte.

Zdroj: LOCIKA





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >