Príprava na maturitu: Chce to pohodlné oblečenie, plán a dobrý spánok. Pociťovať nervozitu je normálne

TASR, 11. marca 2024 o 09:55

Deň pred maturitnou skúšku by si študenti mali naplánovať cestu do školy, prichystať pohodlné oblečenie a skontrolovať, či majú všetko pripravené. Radia to psychológovia z občianskeho združenia IPčko.

Pociťovať stres je normálne, dá sa s ním poradiť, odkazujú psychológovia.

Foto: shutterstock.com

Okrem toho odporúčajú stráviť čas pri obľúbenej aktivite a poriadne sa vyspať. Následne v deň maturitnej skúšky nepresúvať budík. „Vykonajte rannú hygienu, oblečte sa, najedzte sa, zoberte si pripravené veci a naplánovanou trasou sa presuňte do svojej školy. Pite dostatok vody, kávu, čaj alebo energetický nápoj teraz vynechajte. Kofeín totiž zvyšuje stres,“ znejú ďalšie odporúčania.

Aj strava by mala byť ľahšia, niečo, čo nezaťaží žalúdok. Rovnako aj nenechať sa rozptýliť spolužiakmi, ak je to znepokojujúce, a nájsť si v škole pokojné miesto.
Odborníci zdôrazňujú, že pociťovať nervozitu, strach a obavy je normálne. „Skúste dychové cvičenie – zatvorte na chvíľu oči, v mysli počítajte do desať a nadýchnite sa, teraz počítajte opäť do desať a vydýchnite. Opakujte si, že doteraz ste urobili všetko, aby ste sa na maturitu pripravili,“ dodávajú psychológovia.

Spolu 688 stredných škôl čakajú 12. až 15. marca písomné maturity. Vyše 41-tisíc maturantov absolvuje písomné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, z cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >