Cuketa. Ľahká, zdravá, letná zelenina, ktorú možno pripraviť na akýkoľvek spôsob.
Foto: shutterstock.comCuketu v perníku vôbec necítiť, dodáva mu akurát šťavnatosť, takže si môžete vychutnať tú pravú perníkovú chuť. Nech sa páči:
Potrebujeme: 1 hrnček polohrubej múky (môže byť i zmiešaná so špadlovou, celozrnnou či inou), tretinu hrnčeka hnedého cukru, tretinu hrnčeka oleja, pol hrnčeka mlieka, môže byť i rastlinné, 1 kávovú lyžičku škorice, zmiešanej s novým korením a anízom, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice kakaa (môžete nahradiť 100 gramami horkej čokolády, posekanej najemno, ale potom uberte cukru), troška vanilky, hrnček ošúpanej a nastrúhanej cukety, zbavenej stredovej dužiny a jadierok, 2 vajíčka (pre vegánsku verziu ich môžete nahradiť chia semiačkami)
Postup: Všetko spolu zmiešame, poriadne, aby vznikla jednoliata zmes. Môžeme aj elektrickým šľahačom. Vylejeme na plech prikrytý papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút na 175 stupňoch (podľa rúry).
Potom koláč vyberieme, potrieme džemom – najlepšie slivkovým, ale môže byť aj jahodový, ríbezľový či čučoriedkový. Napokon polejeme roztopenou horkou čokoládou. Ak chceme podávať pri slávnostnej príležitosti, každý kúsok môžeme ozdobiť čerstvou šľahačkou.