Ťahák pre maturantov. Ako sa učiť čo najefektívnejšie, ako podporiť svoju psychiku

Gabriela Bachárová, 24. apríla 2022 o 04:50

Májové maturitné skúšky sa nebezpečne približujú, napätie stúpa, pocit, že nič neviem a mám sa toho toľko ešte naučiť, je stále neodbytnejší. Ako zvládnuť prípravu na skúšku dospelosti čo najlepšie?

Výsledkom príprav je maturitná skúška.

Foto: TASR

Samotnému učeniu by mala predchádzať dôkladná príprava, ktorá ušetrí čas i nervy a pomôže učiť sa efektívnejšie, s lepším výsledkom. „Vytvorte si vlastný plán učenia sa a prípravy na maturitu. Takýto plán má naozaj veľký význam, pretože nás drží v aktivite a pomáha pri plnení úloh,” radia psychológovia z organizácie na pomoc mladým IPčko, ktorá v spolupráci s ministerstvom školstva pripravila manuál, ako prípravu na maturitu zvládnuť čo najlepšie. Moderne sa tomu hovorí časový manažment, nejde však o nič iné ako o rozvrhnutie študijných síl.

Do svojho plánu si však nezapisujte len to, kedy a čo sa budete učiť, ale aj čas na odpočinok a aktívny relax. Pretože tie sú v procese prípravy na maturitnú skúšku rovnako dôležité. Mozog môže dobre pracovať len vtedy, keď je odpočinutý. Okrem pravidelných páuz myslite aj na to, že sa nezaobídete bez dostatku spánku, kvalitnej stravy a dôležitý je i pitný režim, pretože všetci dobre vieme, že bez dostatku tekutín je mozog nevýkonný.

Ďalšou dôležitou súčasťou prípravy na učenie je príjemné študijné miesto. „Skúste začať tým, že upracete neporiadok na stole. Zabezpečte si dobré osvetlenie, pohodlnú stoličku a vetranie,” odporúčajú odborníci. Ďalej je to už na vás. Ak máte pri učení radi absolútne ticho, doprajte si ho, no niekomu inému viac vyhovuje počúvanie hudby: „Ak si potrebujete písať poznámky, kartičky alebo pojmové mapy, zabezpečte si dostatok priestoru na stole, papiere, perá, ceruzky, zvýrazňovače, fixky alebo aj tabuľu. Pripravte si všetok študijný materiál a majte ho na jednom mieste, aby ste po ňom mohli siahnuť vždy, keď to budete potrebovať a nehľadali ho v panike.”

Akým štýlom sa učíte? Možno učivu venujete hodiny a hodiny denne, ale veľa si nezapamätáte alebo tomu, čo čítate, ani veľmi nerozumiete. Vedieť sa učiť je schopnosť, ktorá vám môže priniesť dobré známky z maturity. Medzi zásady efektívneho učenia sa patrí venovať prvotnú pozornosť tomu, čo sa vám zdá ťažké. Ak to zdarne prelúskate, budete pokojnejší a získate čas na ostatné. Učíte sa tak, že si len ticho čítate poznámky? Oveľa efektívnejšie je učivo si rozpísať a ešte lepšie hovoriť si ho nahlas. Tak si ho lepšie zapamätáte.

Psychológovia radia naučiť sa používať pamäťové a vizuálne pomôcky ako sú pojmové mapy, diagramy, kartičky s poznámkami, prípadne si nakresliť nejaký obrázok, ktorý vám pomôže si učivo osvojiť.

Čo všetko ešte môže užitočné, aby ste sa dokázali učiť rýchlo a zmysluplne? Napríklad to, že sa nenecháte vyrušovať internetom, sociálnymi sieťami, hrami, aplikáciami, telefónom. Nesiahajte po nich každú chvíľu. Ak to treba, odložte technológie do vedľajšej miestnosti, aby vás nelákali.

Kliknutím na tento odkaz si môžete prečítať ďalšie rady odborníkov z IPčka.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >