Cumlík áno či nie a kedy s ním treba prestať? Názor stomatológa a čeľustného ortopéda

gb, 2. marca 2023 o 04:30

Používanie cumlíka môže dieťatku pomôcť, na strane druhej ale aj uškodiť. Ako najlepšia sa v tomto prípade javí zlatá stredná cesta – využívať výhody cumlíka, pokiaľ je to nutné, ale čo najkratší možný čas.

Upokojí, ale opatrne s ním.

Foto: shutterstock.com

Názory lekárov rôznych špecializácií sa na cmúľanie cumlíka líšia. Napríklad laktační poradcovia ho neodporúčajú preto, aby dojča neodmietalo prsník, a ORL lekári zase radia minimalizovať dĺžku jeho používania pre riziko zápalu stredného ucha, ktoré sa zvyšuje, ak dieťa cmúľa cumlík vo veku vyššom ako šesť mesiacov.

Niektorí pediatri sa zas prihovárajú za jeho nosenie. Podľa niektorých štúdií cmúľanie cumlíka v prvom roku života pomáha predchádzať syndrómu náhleho úmrtia. Dieťatko by ho však malo mať len pri zaspávaní a nie dlhšie ako rok.

Ak si rodičia všimnú, že dieťa si cmúľa prsty, zvolia radšej cumlík ako „menšie zlo“, pretože cumlík pomáha dieťaťu upokojiť sa, pomáha mu zaspať aj zvládnuť náročný čas pri prerezávaní zúbkov.

Vznik závislosti

„Môj názor na základe lekárskej praxe a na základe poznatkov z rôznych vedeckých podkladov je, že ak si dieťa cumeľ nepýta, netreba mu ho dávať. Rodičia si tým do budúcna ušetria veľa energie,“ hovorí v tlačovej správe Beáta Marčanová, detská stomatologička z polikliniky Dr. Martinko. „Ak však cumlík potrebuje, snažila by som sa ho odstrániť čím skôr, ideálne do roka. Dokonca sa vtedy ukazuje väčšia pravdepodobnosť úspechu. Zároveň máte istotu, že predídete ťažkostiam s jeho odstraňovaním v neskoršom veku a znížite riziko vzniku zubných anomálií,“ dodáva.

Okrem rizika nesprávneho vývinu chrupu a vzniku závislosti od cudzieho predmetu prináša cmúľanie cumlíka aj ďalšie riziká. „Dlhodobé používanie cumlíka má vplyv aj na vznik nesprávneho prehĺtacieho vzorca. Ten môže do budúcna spôsobiť problémy so zhryzom, ale aj s výslovnosťou, prehĺtaním a s adekvátnym spracovaním potravy,“ upozorňuje ortodontička a čeľustná ortopedička Anastasia Sidiroupolou z rovnakej kliniky.

Prekážka v komunikácii

Montessori filozofia cumlíkom nefandí. Zároveň však pripúšťa možnosť, že ak to bez neho nejde, nie je to koniec sveta. Mal by sa však používať iba na naozaj nevyhnutný čas – napríklad počas zaspávania a cez deň vôbec.

„Keď už cumlík, tak radšej ortodontický, tenký a z bezpečného materiálu,“ odporúča detská stomatologička z Dr. Martinko. Dieťa by nemalo „cumlíkovať“ dlhšie ako jeden rok aj preto, že cumlík je prekážkou v komunikácii. Dieťa s ním nevie napodobniť výrazy a grimasy rodičov, čo je dôležitá príprava na reč a prejav emócií. Rodičia zas nevidia výraz jeho tváre a ťažšie čítajú jeho pocity a potreby.

„Cumlík tiež bráni vo vokalizácii (vkladanie samohlások medzi spoluhlásky, prípadne pripájanie samohlásky k spoluhláske, vokalizácia nám umožňuje slová ľahšie vyslovovať), môže prispievať ku kompulzívnemu (nutkavému) jedeniu a ak sa používa príliš dlho, môže mať negatívny vplyv aj na vývoj chrupu a tváre,“ dopĺňa Anastasia Sidiroupolou.

Problémy s chrupom

Ak je dieťatko na cumlík naučené, zubári neodporúčajú s jeho odstraňovaním začať v období, keď sa mu prerezávajú zúbky. „Keď sa však všetky mliečne zuby prerežú, je najvyšší čas na jeho odstránení zapracovať. Nie je dôvod, aby dvojročné dieťa nosilo cumeľ. Ak má už v tomto veku otvorený zhryz, odstránením cumlíka a takzvanými myofunkčnými cvičeniami vieme dopomôcť k tomu, aby sa situácia zlepšila. A ešte jeden môj postreh a prosba: cumeľ nie je módny doplnok. Má slúžiť na upokojenie a dieťa ho pri hre v pieskovisku naozaj nepotrebuje,“ uzatvára stomatologička.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >