Čo tak dať si špenát? Je prevenciou rakoviny, chráni srdce i oči

Gabriela Bachárová, 28. apríla 2021 o 04:15

Špenát síce neobsahuje tak veľké množstvo železa, ako sa to roky tradovalo, ale odborníci ho i tak zaraďujú k superpotravinám, z ktorých má naše telo mimoriadny úžitok. Práve teraz je jeho sezóna, využite ju naplno!

Špenát má zlú povesť najmä medzi deťmi, v skutočnosti je ale veľmi chutný, zvlášť ten čerstvý.

Foto: Shutterstock.com

„Špenát sa vyznačuje zdravotnými účinkami, ktoré predčia väčšinu ostatných potravín,“ uvádzajú celkom jednoznačne Steven G. Pratt a Kathy Matthewsová, autori knihy Superpotraviny. Štúdie ukazujú, že chráni srdce a cievy, pôsobí preventívne proti rakovine a má tiež blahodarný vplyv na oči.

Proti rakovine

„V špenáte sa nachádzajú rôzne flavonoidy, ktoré pôsobia proti rakovine,“ uvádzajú autori publikácie. Protinádorový efekt ešte zvyšujú antioxidanty, ktoré ničia voľné radikály (vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny) poškodzujúce ľudský organizmus. „Glutatión ako hlavný antioxidant chráni a opravuje poškodenú DNA, podporuje zdravé delenie buniek a imunitu, odstraňuje škodlivé látky a znižuje chronický zápal. Alfa-lipoová kyselina zvyšuje hladinu glutatiónu, spomaľuje starnutie a tiež chráni pred rakovinou,“ vymenúvajú. Podobný efekt má i antioxidant luteín. Štúdie zistili, že listová zelenina účinne chráni napríklad pred rakovinou žalúdka.

Pre zdravé srdce

Špenát podporuje zdravé srdce. „Karotenoidy (žlté, oranžové a červené organické pigmenty) a ďalšie látky chráni cievnu stenu pred poškodením. V polovici šálky vareného špenátu sa nachádza 95 percent odporúčaného denného príjmu betakaroténu (druh karotenoidu),“ píše sa v publikácii. Vitamín C a betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A, spolu chránia cievy pred usadzovaním zlého cholesterolu, ktorý má vplyv na rozvoj srdcovo-cievnych chorôb. Bránia tak rozvoju infarktu.

Špenát je i bohatým zdrojom kyseliny listovej, táto látka tiež pomáha chrániť pred chorobami srdca a ciev a to tak, že z tela odstraňuje nebezpečnú aminokyselinu homocysteín. Ak ho v tele máme veľa, zvyšuje sa riziko infarktu i mŕtvice. Kyselina listová sa tiež podieľa na ochrane pred rakovinou. Draslík a horčík rovnako podporujú srdcovo-cievny systém, znižujú krvný tlak.

Na dobrý zrak

Luteín a zeaxantín sú dva karotenoidy, ktoré majú významný vplyv na ľudský zrak, ich dostatočný príjem pôsobí ako prevencia vekovo podmienenej makulárnej degenerácie. Makula je žltá škvrna na sietnici, postupom času degeneruje a pacient zle vidí, môže až oslepnúť. Obe účinné látky chránia aj pred kataraktou (šedý zákal).

Zaostrené na vitamín K

Pozornosť verejnosť sa zvyčajne zameriava na iné vitamíny, o vitamíne K sa tak často nehovorí, pritom je veľmi dôležitý a špenát ho obsahuje veľké množstvo. Tento vitamín potrebujeme na tvorbu istého druhu bielkovín, ktoré sa podieľajú na zrážaní krvi. Bez neho sa krv jednoducho nezrazí. Nízka hladina káčka tiež spôsobuje rednutie kostí a zvýšené riziko zlomenín.

Ako ho jesť?
Surový aj sparený, opražený, udusený či varený. Varením sa uvoľňujú karotenoidy, zvlášť betakarotén a luteín, ktoré sa tak ľahšie vstrebú. Varom sa však ničí vitamín C a kyseliny listová. Špenát preto jedzte vo všetkých podobách.

Zopár tipov, ako zvýšiť podiel špenátu v strave
1. Vynikajúce sú cestoviny s lososom, smotanou a spareným špenátom.
2. Pridávajte vždy hrsť špenátových listov do polievky.
3. Špenát môžete jesť aj vo forme surového či tepelne upraveného šalátu, stačí dochutiť balzamikovým octom a sezamovými semienkami.
5. Pridajte nakrájané listy na omelety spolu s pažítkou, paradajkou a paprikou.
5. Vyrobte si špenátové pesto: rozmixujte surový špenát s mandľami, vlašskými orechmi alebo píniami, trochou cesnaku, olivovým olejom a parmezánom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >