Pravidlá mrazničky. Viete správne zamraziť potraviny a pokrmy?

Gabriela Bachárová, 19. mája 2020 o 05:16

Prečítajte si jedenásť pravidiel, ako správne mraziť potraviny. Vedeli ste, že ich v mraze nemôžete nechávať neobmedzene dlhú dobu, ale napríklad tučné druhy mäsa zvládnu len dvojmesačný pobyt „na severe"?

Mraziť môžete bez obáv aj veľa druhov zeleniny.

Foto: shutterstock.com

1. Potraviny či pokrm nechajte pred vložením do mrazničky vychladnúť. Nedostatočne vychladnuté jedlo by zvýšilo teplotu v mrazničke, čo by zároveň mohlo negatívne ovplyvniť kvalitu a zdravotnú nezávadnosť už zmrazených vecí.

2. Vychladnuté jedlo zmrazte čo najskôr, určite nie na druhý deň po jeho uvarení, keď už nie je najčerstvejšie a začína sa kaziť.

3. V čom mraziť? Je to na vás. Najjednoduchšie sú asi mikroténové vrecúška, potravinová fólia či plastové nádoby. Na trhu existujú aj špeciálne vrecúška na zamrazovanie so šikovným zipsom. Naopak, nevhodné je mraziť v alobale, hliník môže prenikať do potravín.

4. Dbajte na to, že ste pri mrazení dostali z vrecúška vzduch. Môžete ho vysať jednoducho napríklad s pomocou slamky alebo na trhu existuje aj takzvaný vakuovač. Ak to neurobíte, na potravinách sa môžu objaviť biele škvrny a budú mať tendenciu schnúť.

5. Bez obáv môžete mraziť hotové jedlá, mäso, ryby, uvarené strukoviny a obilniny, knedle, chlieb, pečivo či ovocie, ako sú maliny, jahody, čučoriedky. Ak chcete mraziť zeleninu, ako je mrkva, hrášok, karfiól či brokolica, najskôr ju chvíľku blanšírujte – teda krátko sparte v horúcej vode. Zachováte tak jej farbu, chuť i štruktúru.

6. Nie všetky potraviny si však s mrazničkou tykajú. Týka sa to uvarených cestovín a zemiakov, jogurtov, smotany, majonézy, syrov, pudingu a zo zeleniny tých druhov, ktoré majú vyšší obsah vody, teda uhoriek, cukiet, paradajok či paprík. Do mrazničky nepatria ani melón a pomaranče. Surové huby tiež nie, lepšie je ich povariť.

7. Na pokrm prilepte či pripíšte jeho názov a dátum, kedy ste ho dali do mrazničky. Vyhnete sa premýšľaniu, čo to vlastne držíte v ruke a kedy ste to šupli dnu.

8. Nie je pravdou, že potraviny chránené mrazom môžu v mrazničke stráviť ľubovoľne dlhú dobu. Proces kazenia sa nevyhne ani im, hoci je samozrejme spomalený. Čím viac má potravina či jedlo tuku, tým rýchlejšie sa kazí. Tučné mäso, mleté mäso, údeniny či mastné polievky, napríklad vývar, nechávajte v mrazničke maximálne dva mesiace, sladkovodné ryby tri mesiace (morské asi pol roka).

Kuracie mäso a ostatné druhy chudších druhov mäsa znesú v chladničke cca osem mesiacov až rok. Ovocie, zelenina a bylinky dvanásť mesiacov, pečivo a chlieb okolo troch mesiacov až pol roka, omáčky a polievky maximálne dva tri mesiace, maslo šesť mesiacov, zmrzlina rok.

9. Nikdy nedávajte do mrazničky potraviny, ktoré ste už raz rozmrazili. Hrozí riziko kontaminácie a znehodnotenie jedla.

10. Potraviny nerozmrazujte na kuchynskej linke, kde hrozí množenie baktérií, ale vložte ich do chladničky, kde sa môžu rozmrazovať aj celý deň. Zabránite tak bujneniu mikroorganizmov.

11. Mrazničku rozmrazujte aspoň dvakrát ročne, hoci vás to nebaví. Námraza, ktorá sa časom v zariadení tvorí, totiž spôsobuje, že rastú energetické náklady na mrazenie a zároveň sa znižuje účinnosť chladenia a mrazenia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >