Zázračný cesnak. Ako nás chráni a lieči plus tipy na správne použitie

Gabriela Bachárová, 19. februára 2021 o 05:00

Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, chráni srdce, má i protirakovinové účinky. Musí sa však užívať správne.

Cesnak všestranne pozitívne pôsobí na ľudské zdravie.

Foto: Shutterstock.com

„Cesnak je oficiálna liečivá rastlina, od nepamäti sa pokladá za účinný liek proti mnohých chorobám,“ uvádza celkom jednoznačne profesor Karel Kopec, odborník v oblasti nutričnej hodnoty potravín, vo svojej knihe Zelenina vo výžive človeka (vyšla po česky). Už Ebersov lekársky papyrus z roku 1 500 pred naším letopočtom hovoril o tom, že cesnak sa používa na liečbu vysokého krvného tlaku či nádorov.

Silné prírodné antibiotikum

Cesnak sa považuje za silné prírodné antibiotikum, účinkuje teda pri bakteriálnej nákaze organizmu. „Cesnak pôsobí proti niektorým bakteriálnym pôvodcom ľudských chorôb už v zriedení jedna ku sto tisíc,“ píše Karel Kopec. Bojovníkom proti baktériám je sírnatá zlúčenina alicín, látka, ktorá zodpovedá za typickú vôňu cesnaku. Alicín vzniká porušením bunkových stien rastliny, teda po nakrájaní či prelisovaní cesnaku.

Vplyv látky na liečbu zápalových procesov dokázal celý rad vedeckých štúdií, napríklad sa preukázala schopnosť cesnaku ničiť baktériu stafylokoka, na ktorého nezaberala bežná antibiotická liečba. Vedci často jeho účinok prirovnávajú ku klasickému antibiotiku penicilínu. Okrem baktérií však cesnak potlačuje v organizme aj vírusy a do istej miery tiež plesne.

Podporuje črevnú mikroflóru

Cesnak obsahuje inulín, dôležité prebiotikum, ktoré slúži ako potrava pre dôležité, zdraviu prospešné črevné baktérie. Inulín tak podporuje správne osídlenie čreva. „Cesnak je vhodný pri poruchách trávenia a črevných zápaloch, ktoré sú spôsobené črevnými baktériami a prejavujú sa kvasnými a hnilobnými procesmi so sklonmi k hnačkám, plynatosti a nadúvaniu,“ uvádzajú v knihe Ako jesť a udržať si zdravie jej autori Jaromír Astl, Eliška Astlová a Eva Marková (kniha vyšla po česky).

Ďalšie účinky cesnaku v skratke

- pomáha znižovať „zlý“ LDL cholesterol a krvné tuky zvané triglyceroly
- znižuje zrážanlivosť krvi, čím pomáha predchádzať vzniku trombov (zrazenín)
- prevencia a liečba aterosklerózy, teda upchávania ciev
- má pozitívny vplyv na zníženie krvného tlaku
- pomáha predchádzať srdcovo-cievnych chorobám
- podporuje krvný obeh
- môže byť účinnou súčasťou liečby kvasinkových infekcií
- pomáha zvyšovať imunitu
- do určitej miery znižuje hladinu krvného cukru
- uľahčuje vykašliavanie pri zápaloch dýchacích ciest
- chráni DNA buniek pred poškodením a mutáciami
- prevencia rakoviny hrubého čreva, pažeráka, žalúdka a prostaty
- pomáha liečiť žalúdočné vredy

Cesnak obsahuje aj tieto vitamíny a minerály:
vitamín A: zdravá koža, zdravé oči, ochranný faktor proti rakovine
vitamín B1 (thiamin): udržiava správny metabolizmus cukrov, zabezpečuje energiu pre centrálny nervový systém
vitamín B2 (riboflavin): nevyhnutný pre zdravú kožu, nechty, vlasy, zlepšuje zrak, pôsobí proti aftám v ústach
vitamín B3 (niacin): podporuje trávenie, dobrý vzhľad pokožky, upravuje vysoký krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu
vitamín C: podporuje obranyschopnosť
horčík: má vplyv na náladu, psychickú odolnosť, zlepšuje činnosť srdcovocievneho systému
selén: pomáha udržiavať imunitu v dobrom stave
vápnik: silné a zdravé kosti a zuby, správna činnosť nervov a svalov
mangán: potrebný pre správne trávenie a metabolizmus, reguluje správnu činnosť nervového systému
meď: zlepšuje využitie železa a vitamínu C v organizme

Tipy na konzumáciu

Cesnak je možné samozrejme kúpiť ako doplnok stravy, v tejto forme však nemá tak silné účinky ako čerstvý cesnak. Neodporúča sa túto zeleninu ani variť, pridajte ju až do hotového pokrmu. Zachováte tak jej liečivé účinky, ktoré nezničí var.

Ak prijímate cesnak vo väčšom množstve, môže to mať negatívny efekt na zloženie črevnej mikroflóry, cesnak jednoducho „zabije“ aj zdraviu prospešné baktérie. Konzumácie cesnaku by sa mali vyvarovať hlavne chorí, ktorí trpia na slinivku a žlčník. Vysoké dáky môžu tiež podráždiť sliznicu čreva i žalúdok.

Za ideálne sa považuje zjesť denne jeden až dva strúžiky cesnaku, maximálne tri. Maximálneho zdravotného benefitu cesnaku dosiahnete, keď necháte čerstvo posekaný či prelisovaný cesnak stáť desať až dvanásť minút na vzduchu. Zjesť surový cesnak je pre mnohých veľkou skúškou, konzumáciu si však môžete uľahčiť, ak cesnak namočíte do medu, jablkovej šťavy alebo mlieka a tak prehltnete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >