Cesnak všestranne pozitívne pôsobí na ľudské zdravie.
Foto: Shutterstock.com„Cesnak je oficiálna liečivá rastlina, od nepamäti sa pokladá za účinný liek proti mnohých chorobám,“ uvádza celkom jednoznačne profesor Karel Kopec, odborník v oblasti nutričnej hodnoty potravín, vo svojej knihe Zelenina vo výžive človeka (vyšla po česky). Už Ebersov lekársky papyrus z roku 1 500 pred naším letopočtom hovoril o tom, že cesnak sa používa na liečbu vysokého krvného tlaku či nádorov.
Silné prírodné antibiotikum
Cesnak sa považuje za silné prírodné antibiotikum, účinkuje teda pri bakteriálnej nákaze organizmu. „Cesnak pôsobí proti niektorým bakteriálnym pôvodcom ľudských chorôb už v zriedení jedna ku sto tisíc,“ píše Karel Kopec. Bojovníkom proti baktériám je sírnatá zlúčenina alicín, látka, ktorá zodpovedá za typickú vôňu cesnaku. Alicín vzniká porušením bunkových stien rastliny, teda po nakrájaní či prelisovaní cesnaku.Vplyv látky na liečbu zápalových procesov dokázal celý rad vedeckých štúdií, napríklad sa preukázala schopnosť cesnaku ničiť baktériu stafylokoka, na ktorého nezaberala bežná antibiotická liečba. Vedci často jeho účinok prirovnávajú ku klasickému antibiotiku penicilínu. Okrem baktérií však cesnak potlačuje v organizme aj vírusy a do istej miery tiež plesne.
Podporuje črevnú mikroflóru
Cesnak obsahuje inulín, dôležité prebiotikum, ktoré slúži ako potrava pre dôležité, zdraviu prospešné črevné baktérie. Inulín tak podporuje správne osídlenie čreva. „Cesnak je vhodný pri poruchách trávenia a črevných zápaloch, ktoré sú spôsobené črevnými baktériami a prejavujú sa kvasnými a hnilobnými procesmi so sklonmi k hnačkám, plynatosti a nadúvaniu,“ uvádzajú v knihe Ako jesť a udržať si zdravie jej autori Jaromír Astl, Eliška Astlová a Eva Marková (kniha vyšla po česky).Ďalšie účinky cesnaku v skratke
- pomáha znižovať „zlý“ LDL cholesterol a krvné tuky zvané triglyceroly- znižuje zrážanlivosť krvi, čím pomáha predchádzať vzniku trombov (zrazenín)
- prevencia a liečba aterosklerózy, teda upchávania ciev
- má pozitívny vplyv na zníženie krvného tlaku
- pomáha predchádzať srdcovo-cievnych chorobám
- podporuje krvný obeh
- môže byť účinnou súčasťou liečby kvasinkových infekcií
- pomáha zvyšovať imunitu
- do určitej miery znižuje hladinu krvného cukru
- uľahčuje vykašliavanie pri zápaloch dýchacích ciest
- chráni DNA buniek pred poškodením a mutáciami
- prevencia rakoviny hrubého čreva, pažeráka, žalúdka a prostaty
- pomáha liečiť žalúdočné vredy
Cesnak obsahuje aj tieto vitamíny a minerály:
vitamín A: zdravá koža, zdravé oči, ochranný faktor proti rakovine
vitamín B1 (thiamin): udržiava správny metabolizmus cukrov, zabezpečuje energiu pre centrálny nervový systém
vitamín B2 (riboflavin): nevyhnutný pre zdravú kožu, nechty, vlasy, zlepšuje zrak, pôsobí proti aftám v ústach
vitamín B3 (niacin): podporuje trávenie, dobrý vzhľad pokožky, upravuje vysoký krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu
vitamín C: podporuje obranyschopnosť
horčík: má vplyv na náladu, psychickú odolnosť, zlepšuje činnosť srdcovocievneho systému
selén: pomáha udržiavať imunitu v dobrom stave
vápnik: silné a zdravé kosti a zuby, správna činnosť nervov a svalov
mangán: potrebný pre správne trávenie a metabolizmus, reguluje správnu činnosť nervového systému
meď: zlepšuje využitie železa a vitamínu C v organizme
Tipy na konzumáciu
Cesnak je možné samozrejme kúpiť ako doplnok stravy, v tejto forme však nemá tak silné účinky ako čerstvý cesnak. Neodporúča sa túto zeleninu ani variť, pridajte ju až do hotového pokrmu. Zachováte tak jej liečivé účinky, ktoré nezničí var.Ak prijímate cesnak vo väčšom množstve, môže to mať negatívny efekt na zloženie črevnej mikroflóry, cesnak jednoducho „zabije“ aj zdraviu prospešné baktérie. Konzumácie cesnaku by sa mali vyvarovať hlavne chorí, ktorí trpia na slinivku a žlčník. Vysoké dáky môžu tiež podráždiť sliznicu čreva i žalúdok.
Za ideálne sa považuje zjesť denne jeden až dva strúžiky cesnaku, maximálne tri. Maximálneho zdravotného benefitu cesnaku dosiahnete, keď necháte čerstvo posekaný či prelisovaný cesnak stáť desať až dvanásť minút na vzduchu. Zjesť surový cesnak je pre mnohých veľkou skúškou, konzumáciu si však môžete uľahčiť, ak cesnak namočíte do medu, jablkovej šťavy alebo mlieka a tak prehltnete.