Čo robiť, keď dieťa zvracia. Treba diétu, čierny čaj alebo materské mlieko?

Patricia Poprocká, 10. mája 2019 o 10:10

Na zvracanie žiadne mlieko, ani materské! S takým príkazom sa stretla nedávno na bratislavskej pohotovosti mamička trojročného syna, ktorá tam s ním došla pre bolesti brucha a následné zvracanie. Bol správny?

Dojčenie je zázračné. Pomáha vyriešiť množstvo ťažkých situácií.

Foto: shutterstock.com

„Syn sa sťažoval na bolesti brucha. Polihoval a opakoval, že ho bolí, čo on nezvykne, tak sme šli na pohotovosť. Cestou sa pozvracal a počas dvojhodinového čakania, kým prídeme na rad, si žiadal materské mlieko. Samozrejme, že som mu vyhovela, no keď sme to potom povedali lekárke v ambulancii, so sestričkou ma dôrazne upozornili, aby som to už nikdy nerobila. Na zvracanie žiadne mlieko, ani materské, vraveli mi s tým, že mu mám dať čierny čaj a minerálny roztok v prášku z lekárne. Nie som lekár, ale logicky mi vychádza, že pre organizmus je lepšie čokoľvek prirodzené, priamo od matky než umelé živiny,“ opisuje svoj prípad matka trojročného syna.

To, na čo ona došla intuitívne logickou úvahou, potvrdzujú aj vedecké poznatky o materskom mlieku a dojčení. Dojčenie je pre dieťa to najlepšie, a choré dieťa sa potrebuje dojčiť dokonca ešte viac ako zdravé. A to aj v keď zvracia či má hnačku.

Pri hnačke či vracaní je totiž najväčšou hrozbou strata dehydratácia, teda strata tekutín. A dojčenie môže práve napomôcť, aby k tomu nedošlo, pomôcť dieťaťu pri uzdravovaní, a dokonca aj pri tom, aby vracanie nebolo urputnejšie, upozorňuje na svojej stránke združenie Mamila, ktoré podporuje ženy pri dojčení.

Odporúčania zdravotníkov podávať deťom rehydratačné roztoky, čaje či vodu po lyžičkách, teda nie sú pre dojčené deti správne. Naopak. Dojčenie má aj pri zvracaní a hnačke pokračovať. „Materské mlieko obsahuje veľké množstvo vody a tiež rozličné iné látky v omnoho lepšom zložení ako rehydratačný roztok. Pri dojčenom dieťati teda treba zabezpečiť práve to, aby bolo i naďalej dojčené. Čas choroby rozhodne nie je čas na odstavenie alebo na to, aby dojčenie dieťaťu nebolo umožnené,“ zdôrazňuje Mamila.

Dieťa dojčenie potrebuje aj na upokojenie, ľahšie prežívanie bolesti, ľahšie zaspávanie.

Pri zvracaní Mamila odporúča dojčenie upraviť. A to tak, aby dieťa čo najdlhšie zostalo len na jednom prsníku. „Tak bude piť postupne maličké množstvá mlieka, čo je v prípade zvracania výhodné a lepšie ako veľké množstvo naraz,“ vysvetľuje na svojom portále.

Ak dieťa bude na tom jednom prsníku sať bez pitia, môže to aj zmierniť napínanie na vracanie. „Podporuje sa tým pohyb svaloviny tráviacej sústavy smerom od úst dnu, čo tiež napomáha tomu, aby dieťa nenapínalo tak veľmi na vracanie. Dieťa dokáže sať aj počas spánku, toto satie naprázdno tiež napomáha, aby ho nenapínalo na vracanie a stihli sa vstrebať dávky mlieka, ktoré medzitým prijme,“ približuje Mamila.

Ak dieťa napriek tomu zvracia, ale chce sa naďalej dojčiť, združenie poradkýň mu vzhľadom na všetky vyššie uvedené fakty odporúča vyhovieť.

Užitočné tipy, čo robiť, ak je dieťa choré
  • dojčite, materské mlieko obsahuje baktérie potrebné pre obnovu črevnej mikroflóry

  • kým si dieťa samé nežiada jesť iné než materské mlieko, nič iné mu nevnucujte, dokonca aj keď je staršie

  • ryžové, mrkvové ani iné roztoky nie sú potrebné, ak sa dieťa dojčí, je to postačujúce a neskôr, keď už má záujem o jedlo, môže jesť zdravé jedlo, na ktoré má chuť

  • diéta s vylúčením tukov môže hnačku predĺžiť

  • ak má dieťa počas choroby teplotu, využite kontakt koža na kožu a položte si dieťa bez oblečenia na seba, prípadne sa prikryte ľahkou obliečkou

  • (Zdroj: Mamila)



    Komentáre k článku:
    • používateľ nemá avatarFunthomas 10. mája 2019 o 07:07

      Počkať - sa bavíme o trojročnom chlapcovi? A matka ho stale kojí? To uz je na psychickú poruchu alebo úchylku.
      @zareaguj
    • používateľ nemá avatarPatriciapoprocka člen redakcie ahojmama.sk, 10. mája 2019 o 08:22

    • používateľ nemá avatarJanamichalkova 10. mája 2019 o 11:32

      @Funthomas (10.5.2019 07:07)

      Nie je skôr zvláštne, že trojročné dieťa sa namiesto dojčenia kŕmi fľašou s umelým mliekom a uspokojuje cumlíkom? Prečo máme pokladať nenormálne za normálne a opačne? Existuje čo len jediný parameter, ktorý je pre dieťa lepší v kravskom mlieku ako v materskom? Dieťa dobre vie, dokedy sa potrebuje dojčiť, rovnako ako vedelo urobiť prvý krok.
      @zareaguj
    • používateľ nemá avatarFunthomas 10. mája 2019 o 13:31

      @Patriciapoprocka (10.5.2019 08:22)
      Ideme sa baviť o zložení mlieka, alebo o tom, či je normálne kojiť 3 ročné dieťa a o tom ako veľmi je to mlieko pre to dieťa potrebné a nahrádza stravu? Čo takto pani Michalková napísať o tom, čo pociťuje žena pri kojení a komu sa do krvy reálne vyplavujú pri kojení endorfíny?

      @zareaguj
    • používateľ nemá avatarPatriciapoprocka člen redakcie ahojmama.sk, 10. mája 2019 o 15:43

      isteže je normálne dojčiť aj trojročné dieťa. mlieko nenahrádza stravu, dojčenie nie je zďaleka len o uhasení hladu a smädu, ale to ste už určite čítali aj v našich ďalších článkoch.
      @zareaguj
    • používateľ nemá avatarJanamichalkova 11. mája 2019 o 14:14

      @Funthomas (10.5.2019 13:31)

      Žena nedojčí kvôli pocitom, ale kvôli potrebám svojho dieťaťa. Hormonálna chémia v ľudskom tele, či už u dieťaťa, či matky, je niečim, čím nás vyzbrojila príroda, aby sme vedeli ako sa starať jeden o druhého. Dlhodobé dojčenie je mimoiné i evolučná výhoda človeka, kde mláďatá dokázali prežiť i dlhé časové obdobia pri nedostatku potravy. Dojčenie trvá i preto tak dlho, lebo budovanie imunitného systému trvá dlho - 3-5 rokov, pričom dojčenie je jeho základným stavebným kameňom. Ďalej mliečne zuby sa nevolajú mliečne len tak pre nič za nič, ale preto, že trvalé zuby potrebujeme až po ukončení dojčenia.
      @zareaguj


    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >