Kontakt koža na kožu hneď po narodení je priam zázračný, mali by ho umožniť všetkým deťom, aj chorým a predčasne narodeným, odkazujú vedci

pt, 14. marca 2019 o 06:18

Kontakt koža na kožu matky a dieťaťa bezprostredne po narodení je zázračný. Jeho priaznivé účinky potvrdzujú ďalšie a ďalšie štúdie. Najnovšie zistenia priniesla Svetová zdravotnícka organizácia po výskume vo Vietname, podľa ktorých priloženie bábätka po narodení na telo matky (bonding) znížilo výskyt život ohrozujúcich infekcií až o dve tretiny.

Kontakt koža na kožu má nenahraditeľný význam pre psychickú aj fyzickú pohodu matky a dieťaťa.

Foto: MATT JOHNSON/FLICKR.COM

Na štúdiu, ktorú vydal časopis EClinicalMedicine zameraný na výskum v oblasti verejného zdravia, upozornili na svojich stránkach organizácie Ženské kruhy a Mamila. Ako uvádzajú v preloženom článku, z ktorého vyberáme, kontaktom koža na kožu sa od infekcií uchránia dve tretiny bábätiek a tretina sa vyhne hospitalizácii na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Vietnam patrí do oblasti, kde je vysoká úmrtnosť detí. "V tomto regióne každé dve minúty zomrie jeden novorodenec," poznamenal doktor Howard Sobel, koordinátor pre reprodukčné, materské, novorodenecké, detské a adolescentné zdravie v regióne západného Pacifiku a spoluautor štúdie. Správne postupy po narodení dieťaťa by mohli podľa neho úmrtnosť znížiť o polovicu.

Tie zahŕňajú okamžitý kontakt koža na kožu, prerušenie pupočníka až po jeho dotepaní, a to sterilným nástrojom, a dostatok času, kým si dieťatko nájde bradavku a prisaje sa k prsníku. Ako vedci zdôrazňujú, platí to aj pre bábätká narodené predčasne, pre bábätká choré, a aj tie, ktoré prídu na svet cisárskym rezom.

Dostatočne dlhý kontakt koža na kožu okrem budovania vzťahovej väzby medzi nimi a matkou im pomáha udržať primeranú telesnú teplotu, získať krv z placenty, byť osídlené ochrannými baktériami a prostredníctvom kolostra dostať živiny a imunitné bunky na ochranu pred infekciou.

Toto takzvané „prvé objatie“, teda bonding či dlhotrvajúci kontakt koža na kožu medzi matkou a dieťaťom zároveň vedie k výlučnému dojčeniu a k významnému zníženiu zdravotných komplikácií ako napríklad otrava krvi.

Pred zavedením nových opatrení boli deti vo vietnamskej nemocnici po vaginálnom pôrode rutinne separované od svojich matiek najmenej 20 minút, deti narodené cisárskym rezom až 6 a viac hodín. Po tom, čo sa vo vybraných zariadeniach zaviedla starostlivosť o novorodencov v kontakte koža na kožu, bol bonding umožnený všetkým novorodencom, bez ohľadu na spôsob narodenia.

"Zistenia našej štúdie sa netýkajú iba Vietnamu. Všetky nemocnice – v bohatých aj v chudobných krajinách – sa môžu z našej skúsenosti poučiť, ako zlepšiť zdravie novorodencov. Bol som svedkom škodlivých postupov v starostlivosti o novorodencov vo viac ako 20 krajinách s nízkymi a strednými príjmami. Našou úlohou je pomôcť vládam a úradom v zdravotníctve, lekárom, zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám nahradiť túto prax postupmi, ktoré sú vypracované v súlade s medicínou založenou na dôkazoch. Vieme, že kontakt koža na kožu funguje,“ povedal doktor Sobel. Nuž, škoda, že ešte nedošli do niektorých slovenských pôrodníc.

Štúdia WHO ešte ukázala, že rodiny bábätiek, ktorým bol umožnený bonding, ušetrili na umelej výžive. Keďže ženy vo veľkej miere svoje deti dojčili, náklady na umelú výživu sa znížili - o 96 percent. Dojčenie a vzájomný kontakt zasa prispeli k skráteniu hospitalizácie na jednotke intenzívnej starostlivosti o 78 %. To predstavovalo ďalšie úspory, v nákladoch na liečbu aj v množstve predpisovaných antibiotík.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >