Mami, mlieko! Dá sa ešte?

Patricia Poprocká, 19. októbra 2018 o 09:59

Šesť mesiacov, rok, donekonečna? Otázku dokedy dojčiť rieši často viac okolie než samotná matka. Existuje nejaká hranica, a mala by vôbec byť?

Dokedy dojčiť? Dokedy chcete vy aj dieťa.

Foto: shutterstock.com

V zásade platí, že na dlhodobom dojčení nie je nič zlé. Naopak, dieťa dostáva mlieko "svojho druhu", teda žiadne kravské, kozie či ovčie, navyše vždy čerstvé, s prospešnými mikroorganizmami, primerane teplé. Nemusí sa obávať škodlivých obalov, nevhodného skladovania. Prečo sa teda vedú polemiky, dokedy má žena dojčiť svoje dieťa?

Matrinčanka Sylvia dojčila syna deväť mesiacov. "Akonáhle dovŕšil šesť, pediatrička mi kázala prestať s tým, že dieťa si musí privykať na rozmanitú stravu. Ale potiahli sme to aj tak ešte ďalšie tri mesiace," spomína na obdobie spred štyroch rokov.

Polročnú hranicu stanovili pediatri, pretože v tomto veku podľa nich začína mať detský organizmus zvýšené nároky a potrebuje viac živín, než mu dokáže poskytnúť materské mlieko. Samozrejme, neplatí to na presný dátum, niektoré deti si žiadajú príkrmy skôr, iné neskôr, nikde však nie je napísané, že prikrmované dieťa nemá byť dojčené. Napokon, vždy je lepšie stráviteľné materské mlieko, než od iných zvierat, prípadne chemicky vyrábané práškové náhrady. Nehovoriac o psychickej stránke. Dieťaťu, najmä staršiemu, už oveľa viac než o mlieko samotné ide o blízkosť matky a pocit bezpečia.

V zásade by teda pri dojčení nemali byť žiadne vekové hranice. Tak ako zo všetkého, aj z matkinho mlieka dieťa vyrastie. Je to však zväčša spoločnosť, a korporácie, kto nerád vidí trojročné či staršie dieťa pri matkinom prsníku.

"Napočúvala som sa toho aj od vlastnej matky, najmä keď sa mi dcéra vešala po hrudníku v spoločnosti, vtedy bola z toho najviac pohoršená," spomína Gabriela z Bratislavy, matka osemročnej dcéry, ktorú dojčila štyri roky. Ako hovorí - nechcelo sa jej prestať a ani nevedela ako na to. Ako pre väčšinu matiek, aj pre ňu bolo dojčenie veľká pomôcka, ak bolo treba dcérku uspať, upokojiť, či zmierniť nejakú boľačku. "Navyše som niekde čítala, že africké matky dojčia aj do štyroch rokov. Tak som bola zvedavá, či to platí aj pre európske deti, ak sa im to umožní. No a dcéra naozaj v štyroch rokoch prestala...," dodáva.

Svetoví odborníci, ktorí sa venujú evolúcii a pediatrii dospeli k záveru, že dojčenie obmedzovať netreba. Ak napríklad porovnávali správanie iných cicavcov a dĺžku dojčenia v závislosti od počtu zubov, vyšlo im dokonca, že dojčenie u ľudí by malo byť prirodzené do piatich - šiestich rokov. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zavádzať postupne príkrmy do dvoch rokov a potom dojčiť naďalej tak, ako to matke a dieťaťu vyhovuje

"Svoju najmladšiu dcéru som dojčila viac než päť rokov, kým jej nevypadol mliečny zúbok. Jej staršie sestry jej dávali termín dovŕšenie piatych narodenín. Pamätám si, ako ľútostivo pozerala na prsník, keď išla na svoje narodeniny spať. Aj na to, ak jej zažiarili očká, keď zistila, že ešte stále môže," spomína laktačná poradkyňa Jana Michálková z Piešťan. Napokon o tri mesiace neskôr jej dcéra prestala chcieť mlieko sama od seba.

"U nás to prestalo nejako samo. Presne si to už nepamätám. Viem, že postupne už len držala prsník namiesto cucania, no a nakoniec si ho prestala držať úplne. Viem ešte, že ešte dlho potom nechápala, ako to, že to mlieko tam už nie je...," uzatvára Gabriela.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >