Čo by ste mali vedieť predtým, ako pustíte svoje dieťa na trampolínu

ahojmama.sk, 29. augusta 2024 o 05:55

Trampolíny deti milujú, ako sú však zábavné, tak sú i nebezpečné. Najmä na verejných priestranstvách ako sú bufety či reštaurácie, kde sa zvykne na trampolínach stretnúť viacero detí naraz, v rôznom veku, ktoré sa ani nepoznajú.

Trampolína je najbezpečnejšia, ak na nej skáče dieťa samé. Ochranná sieť je dôležitá tiež, v tomto prípade chýba.

Foto: shutterstock.com

Stravovacie zariadenia ponúkajú často možnosť skákania na trampolíne ako súčasť detských kútikov, aby si u nich mohli dospelí nerušene oddýchnuť. Práve to, ak sa deti na trampolíne zabávajú bez dozoru dospelých, však prináša zvýšené riziko úrazu.

Len v hlavnom meste lekári Národného ústavu detských chorôb týždenne počas víkendov, kedy je pekné počasie, ošetria na oddelení urgentného neraz aj 10 detí s úrazom na trampolíne. A nie sú to hocijaké úrazy – stretli sa aj s krvácaním do mozgu. Najčastejšie sú zlomeniny predlaktia, lakťa alebo predkolenia. Stáva sa však aj horšie – od zlomených stavcov až po úrazy hlavy niekedy aj so zakrvácaním do mozgu.

,,Najčastejšie sme ošetrovali deti v predškolskom alebo mladšom školskom veku, najmladšie z detí naraz nemajú ani dva roky,“ vraví primár oddelenia urgentného príjmu Marcel Brenner.

Mladšie deti majú horšiu koordináciu, faktom však tiež je, že sa na trampolíne aj hrávajú častejšie než staršie, ktoré majú už iné záujmy.
Zvlášť nebezpečné je, ak sa malé deti hrajú na trampolíne bez dozoru rodičov alebo len v sprievode starších súrodencov. Tiež, ak naraz skáče na trampolíne viac detí vrátane najmenších, ktorým chýba stabilita aj pri samotnom chodení. Tento fakt potvrdzujú aj vážne úrazy najmenších detí.

,,Dieťa padajúce po odraze nadol je ťahané smerom dolu gravitačnou silou. Ak zároveň staršie dieťa skočí na trampolínu a odráža sa nahor, tieto proti sebe pôsobiace sily majú často za následok to, že dochádza k zlomeninám, mnohokrát komplikovaným,“ vysvetľuje lekár z Kliniky detskej chirurgie ústavu Martin Lindák.

Je dobré, ak majú trampolíny ochrannú sieť. Bez nej môže dieťa vyletieť z trampolíny a dopadnúť na tvrdý a ostrý povrch, napríklad obrubník alebo dlažbu.
Okrem malých detí sú rizikovou skupinou aj deti s nadváhou a oslabenou svalovou hmotou, ktoré si horšie koordinujú celkový pohyb na trampolíne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >