Cigaretka na dva ťahy? Zabudnite, nikotín je skoro ako heroín. 11 rád, ako hovoriť s potomkom, ak zistíte, že fajčí

ahojmama, 6. júna 2024 o 06:35

Viete, aký je najkritickejší vek, kedy deti siahnu po cigaretách a rozvinie sa u nich závislosť? Áno, je to puberta, konkrétne čas medzi 12. a 15. rokom. Deti by mali byť preto v tom veku už pripravené a vedieť o škodlivosti a rizikách závislostí.

E-cigarety niektorí ľudia mylne považujú za menej škodlivé. Nie sú.

Foto: Shutterstock.com

Postoj k cigaretám, cigaretovým náhradám (zahrievaný tabak, elektronické cigarety, žuvací a šnupací tabak, nikotínové vrecúška), rovnako ako k alkoholu či drogám formujú u detí predovšetkým rodičia. „Dospelým odporúčame mať prvé rozhovory s deťmi o negatívach fajčenia a alternatívnych výrobkoch už na prvom stupni základnej školy a s pribúdajúcim vekom dieťaťa tieto rozhovory opakovať a otvorene hovoriť o škodlivých účinkoch,“ uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Rodičia by mali ísť deťom tiež príkladom a vyhýbať sa konzumácii týchto látok. Odborníci tiež radia, že by dospelí nemali deťom normalizovať prítomnosť cigariet vo verejnom priestore a vystavovať deti cigaretovému dymu, teda pasívnemu fajčeniu.

Na druhej strane však môže preventívne pôsobiť aj opačný príklad. Petrovi rodičia fajčili, a on dodnes, keď má 40, neznáša cigaretový dym. „Cigarety boli u nás ako chlieb či pohár vody. Fajčilo sa v kuchyni, pri pozeraní televízora, dokonca aj keď sme cestovali v aute, si rodičia zapálili. Neskôr začali byť ohľaduplnejší, ale u mňa aj mojej sestry odpor k cigaretám a fajčeniu zostal,“ opisuje.

Nie vždy to však tak je, deti keď sa dostanú do partií, chcú pôsobiť staršie, resp. sa začleniť do určitej skupiny, podľahnú okoliu. Ak sa dieťa, resp. teenager dostane k cigaretám, ich alternatívam či k alkoholu, cesta von je náročná.

„Deti a mládež možno považovať za ťažko liečiteľnú skupinu, pretože fajčenie a užívanie alternatív k fajčeniu si nespájajú so závislosťou a chorobami. Mnohí sa domnievajú, že prestanú fajčiť, kedy budú chcieť, no zisťujú, že to tak nie je a pri odvykaní potrebujú odbornú pomoc. Vychovávať deti k nefajčeniu je preto významnou prevenciou,“ pripomína Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže.

Dospelým radí posilňovať sebavedomie detí a zaujímať sa o trávenie ich voľného času. „Dostatočná pohybová aktivita a osobné koníčky pomáhajú odbúravať stres,” poznamenala.

A ako sa s deťmi rozprávať o fajčení, alternatívam k fajčeniu a závislosti na nikotíne? Odborníci úradov verejného zdravotníctva z oblasti poradenstva odvykania od fajčenia radia toto:

1. Pripomínajte, že fajčenie a alternatívy k fajčeniu poškodzujú ľudské zdravie – okrem iného poškodzujú výstelku pľúc a narúšajú fungovanie srdcovo cievneho systému. Účinnosť slov však znižuje fakt, že že deti a mládež často vnímajú zdravotné ťažkosti ako veľmi vzdialený problém a škodlivosť fajčenia preto bagatelizujú.

2. Hovorte o iných negatívach fajčenia a vapovania – o strate slobodnej vôle či nepríjemných stavoch v dôsledku závislosti.

3. Natvrdo opisujte náročnosť odvykania.

4. Zdôrazňujte chýbajúce financie, ktoré by deti mohli využiť na obľúbené aktivity či predmety, ktoré im prinesú trvácnejšiu radosť.

5. Hrajte aj na teenagersku chuť sa páčiť – pripomínajte, že dym poškodzuje zovňajšok, a to už v mladom veku, podpisuje sa napríklad na pleti či zuboch.

6. Vyberte si na rozhovor situáciu, kedy máte dostatok času a pozornosti. Aj vy aj dieťa by ste sa mali cítiť uvoľnene, aby ste dokázali komunikovať otvorene.

7. Pýtajte sa detí, otázky formulujte, aby nebolo možné odpovedať iba „áno“ či „nie“. Takto budete môcť lepšie pochopiť okolnosti, ktoré vplývajú na rozhodovanie detí, formujú ich postoje a lepšie prebádate témy, ktoré v nich vzbudzujú zvedavosť.

8. Odpovede detí neprerušujte, počúvajte, čo sa vám snažia povedať. Neodsudzujte ich postoje, snažte sa im radšej doplniť chýbajúce informácie.

9. Môžete vysloviť svoje prianie, aby nefajčili, no vyhnite sa vyhrážkam a ultimátam. Poďakujte dieťaťu, ak bolo otvorené a úprimné.

10. Apelujte na dobrý úsudok a osobnosť detí. Denne dokážu urobiť množstvo rozumných rozhodnutí a odolanie pokušeniu či tlaku rovesníkov môže byť jedným z nich. Pripomeňte im, že dokážu myslieť samostatne a že ste hrdí na ich odvahu a zásady. Tiež to, že závislosť nie je znakom dospelosti.

11. Priblížte im, že sú vlastne obeťou biznisu – tabakový priemysel a výrobcovia investujú obrovské peniaze do marketingu, snažia sa prilákať budúcich zákazníkov.


Nebezpečný nikotín

Nikotín je vysoko návyková látka. Závislosť na ňom patrí medzi najsilnejšie a niektorí odborníci ju označujú za silnejšiu ako závislosť na heroíne. Len približne tretine fajčiarov sa podarí prestať fajčiť, aj to po opakovaných pokusoch. Mladí ľudia sú obzvlášť náchylní pocítiť jeho negatívne účinky. Nikotín môže nepriaznivo vplývať na vývoj ich mozgu, pamäť, sústredenie, náladu a schopnosť kontrolovať svoje impulzívne správanie. Nikotín, obzvlášť u detí a mládeže, dokáže relatívne rýchlo viesť k duševnej a fyzickej závislosti,” vyratúva Tatiana Zvalová z Poradne na odvykanie od fajčenia na RÚVZ v Banskej Bystrici.

Bez rizík nie sú ani beznikotínové alternatívy k fajčeniu, deti môžu byť pri ich konzumácii vystavené škodlivým chemikáliám, resp. látkam, ktorých vplyv na zdravie sa ešte len začal bližšie skúmať.

Na trhu sú dnes dostupné početné alternatívy: zahrievaný tabak, elektronické cigarety, žuvací a šnupací tabak, nikotínové vrecúška a ďalšie.
Rozmanitý je trh okolo e-cigariet - elektronických zariadení rôznych tvarov a veľkostí, ktoré nahrievaním tekutiny produkujú aerosól určený na inhaláciu (tzv. vaping). Nemalá časť ľudí sa mylne domnieva, že elektronické cigarety nie sú rizikom, pretože namiesto dymu obsahujú „iba neškodnú vodnú paru“. Aj tu sú však zdravotné riziká a hrozí vznik závislosti. Niektoré tekutiny na vaping majú relatívne nízky obsah nikotínu, no jeho hladiny môžu byť aj niekoľkonásobne vyššie ako v typickej cigarete. To isté platí o nikotínových vrecúškach, pri ktorých jedno môže uvoľniť do tela desať- aj viacnásobok nikotínu ako klasická cigareta.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >