Dvanásťročná fajčila e-cigaretu, skončila v kóme s nefunkčnými pľúcami. „Ani s tým nezačínajte!“ varuje

Gabriela Bachárová, 21. októbra 2023 o 06:17

Vaping je fajčenie elektronickej cigarety, pri ktorom sa nič nespaľuje, názov sa odvodzuje od anglického výrazu vape, teda para, ktorá pri vapingu vychádza z úst. (Nielen) mladí ľudia si preto často myslia, že je zdravší ako bežné fajčenie, je to však pravda len čiastočne a následky môžu byť veľmi vážne. A to už u detí.

E-cigarety škodia tiež.

Foto: Shutterstock.com

Nie je výnimkou, že vapovať začnú už deti vo veku okolo desiatich rokov. To bol aj prípad dnes dvanásťočnej Sarah Griffinovej zo severoírskeho mesta Belfast, ktorá so zlozvykom začala ako deväťročná. Na vaping si tak zvykla, že sa stalo každodennou súčasťou jej života, doslova s ním vstávala aj zaspávala. Rodičia si ničoho nevšimli, dievčaťu sa podarilo fajčenie elektronickej cigarety utajiť, ukrývala ju pod kobercom.

Prezradil ju až intenzívny kašeľ v jeden večer. Rodičia si mysleli, že ide o bežný astmatický záchvat, pretože Sarah trpela týmto ochorením. Avšak na druhý deň už nebola schopná bez zadýchania dokončiť vetu, sťažovala sa, že nemôže dýchať. Nasledoval teda rýchly odvoz do nemocnice. Ak by k nemu nedošlo, následky mohli byť až tragické.

V zdravotníckom zariadení sa zistilo, že Sarah trpí pľúcnou infekciou, ktorá spôsobila závažné problémy s dýchaním a významný pokles hladiny kyslíka. Vyšetrenia ukázali, že iba jedna z dvoch častí pľúc u nej funguje správne, druhá nepracovala vôbec. Lekári sa zhodli, že práve vaping výrazne prispel k nefunkčnosti pľúc, čo zasa malo vplyv na závažnosť infekcie. Bez fajčenia e-cigarety by zdravotný stav dievčaťa, ktoré museli na štyri dni dokonca uviesť do umelého spánku, mohol byť oveľa lepší.

Vaping tiež škodí

„Dostali sme sa na JIS, kde sa jej lekári snažili štyri a pol hodiny pomôcť a potom ju museli uviesť do kómy. Všade boli trubice, drôty a stroje - bolo srdcervúce takto ju vidieť,” vyjadrila sa pre web www.belfastlive.co.uk jej mama. Dnes je už Sarah z nemocnice doma a rozhodla sa so svojím varujúcim príbehom podeliť, aby ostatných pred fajčením e-cigariet varovala.

Vraví, že ak by vedela, čo jej táto „záľuba” spôsobí, nikdy by s ňou ani len nezačínala. Je pravdepodobné, že dievčina bude mať trvalé následky a ak sa u nej v budúcnosti objavia respiračné infekcie, znovu skončí v nemocnici. Jej astma dnes nie je pod kontrolou a musí navštevovať špecializované zdravotnícke pracovisko zamerané na tento problém.

O e-cigaretách sa traduje, že sú zdravotne menej škodlivé ako fajčenie klasických cigariet, avšak je to pravda len sčasti. Neobsahujú síce decht ani uhlík, čo sú dve najnebezpečnejšie zložky bežných cigariet, avšak používatelia vdychujú iné škodliviny, medzi ktorými nechýba ani starý známy nikotín. Jedna e-cigareta má kapacitu asi na 450 potiahnutí, čo sú po prepočítaní približne dve až tri krabičky bežných cigariet. Ďalšou škodlivou látkou v e-cigaretách je napríklad diacetyl, ktorý pri opakovanom vapingu môže spôsobovať zápalové ochorenie priedušiek. Predaj elektronických cigariet je síce mladým do 18 rokov zakázaný, avšak kto chce, tak sa k nim dostane aj bez ohľadu na vek.

Pozrite si fotky dievčaťa, ktoré sa stalo tvárou kampane proti vapingu








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >