Bravo! Skvelý ťah českej vlády na podporu dojčenia, pridá sa aj slovenská?

Patricia Poprocká, 31. augusta 2021 o 03:29

Rozhodli sa pre rázny krok! Vzhľadom na úbytok dojčených detí, ktoré opúšťajú pôrodnicu, dostalo české ministerstvo zdravotníctva za úlohu vypracovať dôslednú stratégiu, ako situáciu zlepšiť a podporiť ženy v dojčení jednotne vo všetkých nemocniciach. A to najneskôr do júna 2023.

Podpora dojčenia v pôrodniciach spočíva vo vytváraní podmienok ako napríklad kontakt koža na kožu či spoločné spanie matky a bábätka, v poskytovaní praktickej pomoci a správnom informovaní o dojčení i jeho prekážkach.

Foto: shutterstock

Kým v roku 2003 odchádzalo v Česku z pôrodnice 90 percent plne dojčených detí, v roku 2019 ich nebolo už ani 79 percent, pričom u mnohých nemocníc nedosiahlo toto číslo ani 75 percent. Tento pokles sa českej vláde nepáči, preto zaviazala ministerstvo zdravotníctva konať a vypracovať postupy na podporu dojčenia, ktoré by sa aplikovali vo všetkých českých pôrodniciach.

Nemocnice by mali vytvárať ženám podmienky na dojčenie podľa zásad programu Svetovej zdravotníckej organizácie Baby-friendly hospital, teda nemocnica priateľská k deťom. Zahŕňajú napríklad okamžitý a nepretržitý kontakt koža na kožu od prvých chvíľ po pôrode, praktickú podporu dojčenia, úplné a správne informácie ženám o dojčení vrátane pomoci rozoznať signály, ktorými si bábätko dojčenie žiada. Mali by byť tiež náležite poučené o rizikách spojených s používaním fľašiek či cumlíkov a personál by nemal bez lekárskej indikácie bábätká dokrmovať umelou výživou.

Slovensko – tichá tolerancia

Ide o problémy, ktoré sú veľmi podobné aj na Slovensku, kde ani jedna z nemocníc nespĺňa podmienky Baby-friendly hospital a nik to ani nekontroluje. Na rozdiel od našich susedov, nedostatky sa však u nás ticho tolerujú a nič nenasvedčuje tomu, že by sa nimi chceli kompetentní zaoberať. Ženám sa nedostáva adekvátnej pomoci s dojčením, pri riešení problémov sa siaha prioritne po umelých pomôckach či dokrmovaní umelým mliekom namiesto relevantných informácií o dojčení a praktickej pomoci, napríklad s prisávaním bábätka.

Prečo je to tak? Českí experti v tom majú jasno: V nemocniciach je rozšírený škodlivý marketing náhrad materského mlieka, cumlíkov a fliaš. „Výrobcovia umelej výživy majú v Českej republike ľahký prístup k rodičom i k zdravotníkom,“ cituje vládny web Anetu Majerčíkovú, členku Pracovnej skupiny k pôrodníctvu pri Rade vlády pre rovnosť žien a mužov. Ako ďalej portál vysvetľuje, subjekty s preukázateľným komerčným záujmom na skorom ukončení dojčenia dokonca financujú školenia zdravotníkov o výžive detí, čo môže nevhodným spôsobom ovplyvňovať i informácie, ktoré zdravotníci následne podávajú ženám.

Ušetria sa peniaze i príroda

Nemocnice by mali po novom prechádzať pravidelnou internou a externou kontrolou , čo by malo ženám garantovať určitú kvalitnú popôrodnú starostlivosť bez komerčných vplyvov.

Českí odborníci uvádzajú aj ďalšie dôvody, prečo sa treba seriózne venovať podpore dojčenia: „Má zásadný vplyv na zdravie dieťaťa i matky, materským mliekom sa okrem iného prenášajú i špecifické protilátky proti COVID-19. Dojčenie šetrí peniaze nielen rodinám, ale i verejným zdrojom. Podľa posledných odhadov ministerstva zdravotníctva ušetrí dojčenie v ČR 2-3 % HDP (teda cca 100 miliárd korún za rok), pričom v nadväznosti na ekonomické modely zo zahraničí možno odhadovať, že možná ušetrená čiastka môže byť vyššia,“ uvádza portál vlada.cz. Pripomína ešte jeden prínos, vo vzťahu k životnému prostrediu: Na výrobu 1 kg náhrad materského mlieka je v priemere potrebných až 4 700 litrov vody.

Dojčenie sa oplatí, pochopia to aj kompetentní na Slovensku?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >