Zmena v nedohľadne? Ministrovi Lengvarskému sa do zlepšovania podmienok v pôrodniciach nechce

Patricia Poprocká, 30. mája 2021 o 04:27

Nič nestačí. Výpovede zúfalých žien, prieskumy aktivistov či ombudsmanky svedčiace o porušovaní ľudských práv pri pôrodoch, dokonca ani vedecké štúdie o škodlivosti oddeľovania bábätiek od ich matiek. Na výzvy, aby sa na Slovensku konečne prestalo s týmito praktikami reaguje ministerstvo zdravotníctva alibisticky.

Ak máte problém, skúste ho vyriešiť v konkrétnej pôrodnici, odkazuje ministerstvo zdravotníctva nespokojným matkám. Na snímke minister Vladimír Lengvarský.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Už sme si za posledný rok akosi zvykli, že štát sa o skutočné potreby svojich občanov nestará. Namiesto „pomáhať“ platí skôr „prikazovať“ a ak treba, tak aj šikanovať. Ochota zmeniť zaužívanú rutinu v prospech iných končí otázkou „Načo nové komplikácie?“.

O nehoráznej a škodlivej separácii bábätiek od matiek sa hovorí už dlho, situácia sa dramaticky zhoršila počas posledného roka pre pandémiu koronavírusu. A hoci predchodca súčasného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského Marek Krajči aspoň vyzval nemocnice, aby so separovaním prestali, v praxi sa toho veľa nezlepšilo. A súdiac podľa postoja nového vedenia zdravotníckeho rezortu sa tak skoro ani nezlepší.

Ministerstvo na výzvu združenia Ženské kruhy, ktoré žiadalo vytvorenie postupov gynekologicko-pôrodníckej starostlivosti v súlade s medzinárodne uznávanými odbornými štandardmi a okamžité ukončenie škodlivej praxe oddeľovania detí od matiek po pôrode, reprofilizáciu časti oddelení tak, aby mohli byť deti s matkami, vytvorenie izolačných miestností a informovanie matiek o rizikách separácie a následného nedojčenia, reagovalo v štýle, že vlastne ani nie je čo riešiť.

Výhovorky ako klišé

Odvoláva sa na „priestorové a personálne kapacity nemocníc“ a nespokojným ženám odkazuje brať ohľad na vyčerpanosť personálu. V odpovedi sa ministerstvo obhajuje aj tým, že zdravotnícky personál musí konať „na základe oficiálnych odporúčaní ÚVZ a nariadení vlády“. Kto však tieto dokumenty tvorí a predkladá na rokovanie vlády? Snáď nie rezort obrany, vnútra či životného prostredia?

Neobstojí ani odvolávanie sa na „priestorové kapacity“. Ženské kruhy správne pripomínajú, že keď bolo treba, dokázali sa v nemocniciach vytvoriť celé pavilóny pre kovidových pacientov. Preorganizovať priestory, v ktorých sú dnes samostatne umiestnené deti a samostatne ich matky na to, aby mohli byť spolu, by vo väčšine prípadov pri dobrej vôli nemalo byť nemožné.

Navyše, ak by sa matky mohli podieľať na starostlivosti o svoje dieťa, o čo menej práce by mal personál? Tvorcovia predpisov však akoby u nás stále nepochopili, že úlohou personálu na oddeleniach šestonedelia nemá byť starostlivosť o bábätká, ale pomoc a podpora matkám, aby sa o ne starali samé.

Múdrejší než svet?

Keď sa nám do niečoho nechce, najľahšie je spochybniť zmysel toho celého. Tak pôsobí postoj ministerstva zdravotníctva k odporúčaniam Svetovej zdravotníckej organizácie o podpore vzájomnej blízkosti a dôležitosti dojčenia aj v prípadoch, ak sa u matky potvrdí nákaza koronavírusom.

Ministerstvo zdôrazňuje, že ide „len“ o odporúčania, ktoré nemožno brať v globále, naopak, za dôležitejšie považuje odporúčania slovenských pediatrov, ktorí sa rozhodli klásť dôraz „na prevenciu“. Čiže na oddelenie nakazenej matky od dieťaťa, aj za cenu nedojčenia.

Hoci WHO zdôrazňuje, že aj pri nákaze koronavírusom výhody dojčenia prevyšujú riziká a vedecké štúdie potvrdzujú jeho nezastupiteľný podiel na budovaní imunity dieťaťa, slovenský rezort zdravotníctva to spochybňuje s tým, že by boli potrebné ešte ďalšie štúdie. Rizikám separácie rezort neprikladá osobitný význam, vyplýva zo stanoviska.

„V oddeľovaní detí od matiek, ku ktorému dochádza v niektorých nemocniciach, nevidí teda problém,“ rozhorčene konštatujú Ženské kruhy.

„Sme na tom fajn“

Ako to už býva zvykom, ministerstvo zdravotníctva sa nezabudlo aj pochváliť „pozitívnymi trendmi a kvalitnými výsledkami“ v iných oblastiach, ako nízke percento dojčenskej úmrtnosti, vysoké percento zaočkovanosti, skríningových vyšetrení, preventívnych prehliadok a podobne.

„Túto odpoveď ministerstva zdravotníctva vnímame ako veľmi znepokojivý signál k nastavovaniu verejných politík v oblasti starostlivosti o ženy a deti v blízkej budúcnosti. Je to tiež prejav nezáujmu voči všetkým ženám a deťom, ktoré boli poškodené neschopnosťou zodpovedných zorganizovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak, aby zodpovedala minimálnym štandardom kvality,“ konštatujú Ženské kruhy.

Čo teda ďalej? „Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže...“ Ženské kruhy vyzývajú na hromadnú akciu nespokojných žien – poslať ministerstvu zdravotníctva email vo svojom mene, kde sa pripájajú k požiadavke upraviť podmienky v našich pôrodniciach.

Takto navrhli jeho znenie:
Predmet: Dieťa patrí k matke. Zastavte krutú a škodlivú prax!

office@health.gov.sk
minister@health.gov.sk

Vážený pán minister zdravotníctva Lengvarský, vážený pán generálny riaditeľ Kalužay,
dieťa patrí k matke. Oddeľovanie detí v pôrodniciach a v nemocniciach je kruté a škodlivé. Žiadame, aby ste okamžite podnikli kroky, aby k takýmto neľudským praktikám na Slovensku nedochádzalo.

Tvrdíte, že personál je preťažený, a preto nemôže poskytovať zdravotnú starostlivosť ženám a deťom spoločne. Ale kto sa potom stará o naše deti, keď ležia samé na novorodeneckých oddeleniach? Kto ich tíši, keď zúfalo plačú? Kto ich kŕmi, keď sú hladné? Kto ich prebaľuje? Kto sa o nich stará, keď nie sú so svojimi matkami? Nikto?! To už nevyťažuje zdravotnícky personál? Alebo sa potreby našich detí ignorujú?

Keď je zvlášť priestor pre matku, zvlášť pre dieťa, nenájde sa priestor, kde by mohli byť spoločne? Vedeli ste zmeniť celú organizáciu práce, vytvoriť celé nové oddelenia počas pandémie COVID-19. Ale roky nedokážete zabezpečiť oddelenia šestonedelia v nemocniciach tak, aby bola poskytovaná starostlivosť kvalitná, nepoškodzovala zdravie žien a detí a ich základné ľudské práva. Kedy sa konečne stanú ženy a deti prioritou, aby ste si začali klásť otázky "Ako to zabezpečiť" namiesto vyhýbavých odpovedí "Prečo sa to nedá"?

Sem môžete napísať vlastné vyjadrenie, čo žiadate od ministerstva:

S pozdravom


ANKETA:

Pridáte sa?

84,0%



14,4%



1,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >