Angína alebo zápal hrdla? Takto ich rozoznáte

Gabriela Bachárová, 9. januára 2023 o 05:10

Angína si vyžaduje liečbu antibiotikami, no nie každá bolesť hrdla znamená hneď toto nepríjemné ochorenie.

Angína či vírusový zápal hrdla?

Foto: Shutterstock.com

Angína je akútny zápal krčných mandlí. Najčastejšie ho spôsobujú baktérie, predovšetkým streptokok alebo stafylokok. V niektorých prípadoch však môže mať aj vírusový (herpes vírus či vírus Epstein-Baarovej, ktorý spôsobuje infekčnú mononukleózu) a dokonca aj kvasinkový pôvod.

Keď dieťa začne silno bolieť v krku, na angínu hneď pomyslí veľa rodičov. Môže však ísť o nákazu vírusom a vtedy nie sú antibiotiká potrebné.

Aj rodičia sami môžu odlíšiť, kedy si stav dieťaťa vyžaduje antibiotickú liečbu a kedy len znižovanie teploty či zvlhčovanie hrdla. O angínu podľa detskej lekárky Moniky Antošovej hovoríme vtedy, keď dieťa má zväčšené a zapálené krčné mandle, na ktorých vidíte čapy alebo hnisavý povlak.

V prípade vírusovej infekcie sú zapálené podnebné oblúky. Mandle nie sú postihnuté alebo sú oproti normálu len mierne prekrvené. Aké sú ďalšie rozdiely, popisuje lekárka vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami.

Angínu podľa Moniky Antošovej ďalej sprevádzajú zväčšené lymfatické uzliny, dieťa má problémy s prehĺtaním, ktoré môže byť bolestivé. Problémy mu robí aj prehĺtanie vody či slín.

„Ochorenie sa začína horúčkou. Po liekoch na zníženie horúčky teplota klesá pomaly a ich účinok je často kratší. Kašeľ a nádcha nie sú typické znaky angíny. Dieťa je bez nálady, vyzerá choro,” popisuje detská lekárka. Pri angíne býva veľmi zvýšená hodnota CRP, vyšetrenie urobí pediater v ambulancii, ale na trhu sa nachádzajú aj orientačné testy na domáce použitie.

Pri vírusových zápaloch hrdla bývajú lymfatické uzliny zväčšené len mierne. Ani teplota nie je je zväčša veľmi vysoká. „Často je prítomný kašeľ, nádcha, kýchanie. Po liekoch teplota klesne. Dieťa dokáže piť aj jesť a celkový stav nie je výrazne zmenený,” vysvetľuje pediatrička. Ani CRP nie je zásadne vyššie.

Ako sa liečia?

Ako sme už spomenuli, angína si vyžaduje liečbu antibiotikami, konkrétne penicilínom. Liečba trvá až desať dní. „Treba vylúčiť fyzickú námahu. Dôležitý je príjem tekutín a nedráždivej kašovitej stravy. Odporúča sa zvýšiť príjem vitamínov,” radí Monika Antošová.

Pomáha aj kloktať slaný roztok, keď polovicu čajovej lyžičky roztoku rozpustíte v pohári teplej vody. Kloktá sa niekoľkokrát denne a pol hodiny nato by dieťa nemalo nič jesť ani piť.

Na liečbu zápalov hrdla tiež pomáha kloktanie slaným roztokom alebo voľne dostupnými kloktadlami. „Deti od štyroch rokov môžu skúsiť aj pastilky na cmúľanie. Vo všetkých vekových kategóriách je dôležité zvlhčovať hrdlo častým podávaním čaju či ovocných štiav,” odporúča Monika Antošová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >