Zjedz aspoň kúsok... Keď dieťa počas choroby nechce jesť, treba ho presviedčať?

Patricia Poprocká, 3. novembra 2021 o 04:39

S chorobami detí akoby sa vrece roztrhlo. Čakárne pediatrov sú už dva mesiace plné, deti prichádzajú s rôznymi ťažkosťami. Najmä u tých mladších je choroba nepríjemným obdobím, kedy bývajú mrzuté, odmietajú jesť i piť. Čo s tým?

Vraví sa, že spánok je najlepší lekár, telo si ho ho počas choroby žiada viac než stravu.

Foto: Shutterstock.com

So staršími deťmi sa dá dohodnúť jednoduchšie, ľahšie pochopia, čo ich organizmus potrebuje a prečo by mali vypiť aspoň trocha teplého čaju, aj keď práve nemajú chuť. Čo však s tými maličkými, ktoré ešte nevedia rozprávať a čokoľvek im ponúkneme, odmietajú?

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že nechutenstvo je v istom štádiu choroby vlastne prirodzený stav. Organizmus sústreďuje energiu na boj s ochorením a nezostáva jej ešte na trávenie. Z toho by sme mali pri našej snahe dostať niečo do detí za každú cenu aj vychádzať.

Ak sú deti dojčené, netreba ich nechuť na normálne jedlá či nápoje riešiť vôbec. Ako je známe, materské mlieko im zabezpečí všetky potrebné živiny i tekutiny. Okrem toho je dojčenie aj „liekom“ na bôľ či nekomfort – čiže ak sa dieťa necíti dobre, automaticky si žiada prsník. Upokojuje ho to a zmierňuje nepríjemné pocity.

Rada odborníkov pri takýchto deťoch znie: Nenúťte choré dieťa jesť ani piť, ak nechce, materské mlieko plne postačuje. „Poskytuje imunitné látky a špecifické protilátky, aby sa dieťa rýchlejšie uzdravilo. Okrem toho poskytuje všetko, čo doposiaľ – potrebné cukry, tuky, bielkoviny, minerály, vitamíny, viac ako 1200 látok, z ktorých mnohé sa nenachádzajú nikde inde,“ vysvetľuje združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA.

Časté a dlhé dojčenie v prípade chorých detí je teda úplne v poriadku. Dieťaťu poskytuje úľavu, pomáha mu rýchlejšie zaspať a celkovo zlepší náladu. „Dojčiace dieťatko sa dojčením upokojí a okrem toho upokojí aj matku,“ uzatvára MAMILA.

Nedojčené deti to majú zložitejšie. Aj tu však výživoví špecialisti zdôrazňujú, že ak bolo dieťa doteraz dobre živené a prospievalo, znížený príjem stravy či tekutín mu za deň či dva neublíži. Detský organizmus má rezervy, aby sa zaobišlo bez stravy, zhruba práve na spomínané dva dni. Ak pritom schudne, tiež je to prirodzené.

Dieťaťu sa odporúča ponúkať tekutiny aj jedlo častejšie a po malých dávkach. Malo by ísť o výživné a ľahko stráviteľné potraviny, žiadne vyprážané jedlá či sladkosti, o ktorých by si niekto mohol mylne myslieť, že telu dodajú energiu. V prípade tekutín sú najlepšie zeleninové či ovocné šťavy, nesladený čaj. Určite nie sladené umelé nápoje.

Ak to trvá príliš dlho, treba vyhľadať lekára. Viac o tom, v ktorých prípadoch treba vyhľadať odbornú pomoc, sme písali v článku Kedy vyhľadať lekára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >