Alkohol sa v ľudskom tele metabolizuje prednostne – viete, čo to znamená? Neprežeňte to s pitím na Silvestra!

pt, 29. decembra 2023 o 05:51

Silvester bez alkoholu? Vo väčšine rodín ťažká predstava, aspoň novoročný prípitok je akousi nepísanou tradíciou. Jeden pohárik nepredstavuje až taký problém, v žiadnom prípade by ho však nemali ochutnať deti. Čo všetko alkohol v organizme spúšťa a ako sa s ním telo vyrovnáva?

Pite zriedka a vždy s mierou.

Foto: Shutterstock.com

Alkohol by určite nemali piť deti, poškodzuje totiž mozog, vyvoláva závislosti no a v neposlednej miere je záťažou aj pre samotný organizmus. Odbúravanie alkoholu sa deje najmä v črevách, veľmi malé množstvo sa však vylučuje aj močom, pľúcami a pokožkou. Dĺžka odbúravania závisí od množstva skonzumovaného alkoholu a jeho koncentrácie v krvi, spravidla však ide o niekoľko hodín. Pre organizmus predstavuje záťaž z viacerých hľadísk, tu sú štyri hlavné negatíva:

Strata zábran

Nezanedbateľný a nebezpečný je aj vplyv alkoholu na psychiku, človek stráca zábrany a kontrolu. Čo všetko môže byť dôsledkom takéhoto správania, dá sa ľahko domyslieť. Žiaľ, nie všetko, čo človek urobí v alkoholickom opojení, možno po vytriezvení vrátiť späť, prípadne napraviť, napríklad smrteľná autonehoda.

Nápor na tráviaci systém a hroziaca obezita

Alkohol tiež zvyšuje chuť do jedla, čo často vedie ku konzumácii nevhodných jedál bohatých na sacharidy a tuky. V dôsledku toho vzniká nadprodukcia inzulínu, ktorý nadbytok glukózy v krvi mení na tuky a urýchľuje ich ukladanie.

To nie je všetko – pri odbúraní alkoholu v črevách dochádza k odloženiu štiepenia vlastných tukových zásob. Čiže namiesto spaľovania vlastných nadbytočných tukov (ak ich človek má) pribúdajú organizmu na spaľovanie ďalšie.

„Energetická hodnota alkoholu je približne 20 kj na jeden gram. Jeho významným negatívom je obsah tzv. prázdnych kalórií. Týmto nemyslím len „nulové kalórie“, ale kalórie s nulovou, teda „prázdnou“, výživovou hodnotou. Alkohol je v tele metabolizovaný prednostne. Následne dochádza k využitiu ďalších nutrientov z potravy, ktorých spaľovanie však alkohol blokuje. Vplyvom kalorickej prevahy v dôsledku konzumácie alkoholu je predpoklad, že sa energia z potravy uloží vo forme tuku. Metabolizmus tukov je naviazaný na črevá, kde musí najskôr dôjsť k odbúraniu alkoholu, čím sa odkladá spaľovanie tukov,“ vysvetľuje Šárka Hovorková, výživová poradkyňa značky Prodietix.

Slabá kondícia

Alkohol má vplyv aj na fyzický výkon – samozrejme v negatívnom zmysle. Kondícia klesá a človek sa cíti zle. Mnohí ľudia sú najmä na nasledujúci deň len ťažko schopní bežných aktivít, ktoré odložia, resp. výrazne obmedzia. Aj to prispieva k obezite a psychickej nepohode.

Depresia a psychická nepohoda

Môže súvisieť s tým, že človek nemá dobrý pocit zo svojho správania v opitosti, ale nielen. Alkohol vplýva na psychiku aj tak, že problémy odsúva do úzadia vedomia. Tie tam však ostanú a po vytriezvení sú rovnako nemilosrdné, ak nie viac ako predtým. Požívanie alkoholu u ľudí trpiacich depresiou dokázateľne zhoršuje ich psychický stav.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >