Alergiu u detí nepodceňujte, môže spôsobiť astmu či zápaly pľúc

gb, 2. apríla 2023 o 04:45

Alergia nie je neškodná choroba, ktorá okrem nádchy už nič ďalšieho nespôsobuje. Ak sa nelieči, často vedie až k problémom s pľúcami, napríklad k vzniku astmy.

Alergia nie je neškodná.

Foto: Shutterstock.com

Pľúca sú dôležitým orgánom dýchacieho systém, zodpovedajú za príjem kyslíka z okolitého prostredia a výmenu oxidu uhličitého. Alergia je imunitná reakcia organizmu na látky, ktoré by inak boli neškodné. Ak sa človek s alergiou dostane do kontaktu s alergénom, môže to spôsobiť zápal pľúc alebo astmu.

Možno to neviete, no alergia sa môže prejaviť aj na pľúcach s typickými príznakmi. „Pri alergií sa zvyčajne vyskytujú príznaky dýchacích ciest, ktoré môžu zahŕňať kašeľ, chrápanie, dusenie, ťažkosti s dýchaním, piskot v pľúcach a opakované zápaly priedušiek a pľúc. Tieto príznaky môže spôsobovať zápal a opuch priedušiek a pľúcnych tkanív, ktoré sú reakciou organizmu na alergén,“ vyjadrila sa lekárka ambulancie pneumológie a ftizeológie levickej nemocnice Anna Forgáčová.

Alergia môže mať aj závažnejšie následky, ako je napríklad anafylaktický šok. Je to život ohrozujúci stav, kedy telo reaguje na alergén rýchlym a závažným spôsobom.

„Existuje niekoľko druhov alergií, ktoré môžu ovplyvniť dýchacie cesty. Niektoré druhy pneumónie (zápal pľúc) spôsobuje alergia, ide napríklad o pneumóniu spôsobenú hypersenzitivitou, ktorá sa vyskytuje u niektorých ľudí po vystavení sa určitým druhom alergénov,“ dodala v tlačovej správe odborníčka.

Dôležitá liečba

Je dôležité, aby alergia, ktorá sa dostáva aj do pľúc, bola diagnostikovaná a liečená čo najskôr, aby sa minimalizovalo riziko komplikácií a zlepšila sa kvalita života pacienta. Liečba môže zahŕňať antihistaminiká, kortikosteroidy, inhalátory a imunoterapiu. „Keďže sú alergény všade, nie je možné sa im celkom vyhnúť. Existuje ale prevencia na zníženie rizika, ktorá zahŕňa minimalizáciu kontaktu s určitými alergénmi a dodržiavať zdravý životný štýl, ktorý môže pomôcť posilniť imunitný systém,” dodáva nemocnica.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >