Psi a mačky chránia deti pred alergiou a astmou. Čím viac zvierat, tým lepšie

Gabriela Bachárová, 28. januára 2019 o 11:22

Dlho sa verilo, že psi, mačky či iné domáce zvieratá spôsobujú u detí alergie. Teraz sa však ukazuje, že to môže byť presne naopak. Čím viac domácich zvierat, s ktorými sa dieťa stretne už počas prvého roka svojho života, tým o polovicu menšie riziko, že sa u neho rozvinú príznaky alergie.

Čím viac domácich zvierat, tým lepšie.

Foto: Shutterstock.com

Švédski vedci skúmali vyše 1 200 detí vo veku sedem až deväť rokov. Od rodičov zisťovali, či u detí za posledný rok pozorovali príznaky sennej nádchy, astmy či ekzémov aj to, či mali už od narodenia kontakt s domácimi zvieratami, psami a mačkami. Výsledok bol jednoznačný: deti, ktoré vyrastali so zvieratami, mali menej týchto príznakov a do budúcna o 50 percent menšie riziko, že sa s chorobami stretnú.

Výsledky štúdie zverejnil magazín Plos One. Napríklad u detí, ktoré žijú v domácnosti až so štyrmi domácimi zvieratami, sa alergie vyskytujú v 17 percentách prípadov, zatiaľčo tam, kde nemajú žiadne zviera, je to až v 33 percentách prípadov.

Ako je to možné? Vedci predpokladajú, že mikróby, ktoré psi a mačky zachytávajú na svojich chlpoch, dieťa vdychuje a vytvára si vlastné mikrobiotické spoločenstvo, ktoré v jeho tele žije v rovnováhe. Čím skôr si dieťa takéto bakteriálne osídlenie vytvorí, tým lepšie aj pre jeho imunitu, ktorá sa naučí rozpoznávať „nepriateľa“ a účinne s ním bojovať.

Prítomnosť domáceho zvieraťa samozrejme nie je jedinou príčinou, prečo sa u dieťaťa nerozvinie alergia či astma. Svoju rolu hrá aj domáce prostredie, napríklad možná prítomnosť pliesní či prachu v domácnosti, časté ochorenia dýchacích ciest a podobne. Nezanedbateľná je aj dedičnosť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >