Kliešte sú v máji najaktívnejšie, nezabudnite si po pobyte vonku skontrolovať pokožku. Jediný správny postup na ich vytiahnutie je TENTO

ahojmama, 6. mája 2024 o 04:50

Kliešte sú počas apríla a mája, kedy sa rozmnožujú, najaktívnejšie, preto je teraz najväčšia pravdepodobnosť, že si nejakého z prírody prinesiete sebou.

Neželaný návštevník.

Foto: Shutterstock.com

Najčastejšie sa vyskytujú v tráve, nízkych krovinách, na čistinách, okraji lesov či v hustom poraste. Na ostražitosť vyzýva Úrad verejného zdravotníctva s tým, aby si ľudia po návšteve prírody skontrolovali pokožku.

„Ak si na tele nájdete kliešťa, treba ho vytiahnuť čo najskôr. Kým na prenesenie baktérií, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu, kliešť potrebuje byť prisatý aspoň 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť do pár hodín po zaklieštení,“ vysvetľujú odborníci z úradu.

Prezrieť si treba celú pokožku, no najmä podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy. Niekedy je naozaj veľmi slabo viditeľný, ima maličká bodka.

„Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Nekvapkajte naňho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Snažte sa odstrániť celé telo kliešťa aj s hlavičkou,“ znie odporúčanie odborníkov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >