Príčinou vzniku alergie sú aj nevetrané miestnosti

TASR, 6. apríla 2022 o 04:00

Pri alergiách je kľúčovým faktorom genetika. Ak sú obaja rodičia alergici, pravdepodobnosť vývoja choroby u dieťaťa je viac ako 80 percent.

Na rozvoj alergií vplýva ak klimatická zmena.

Foto: Shutterstock.com

„Ambulancie klinickej imunológie a alergiológie podľa posledných štatistických zistení zaznamenali viac ako 1,3 milióna návštev pacientov a v pravidelnej starostlivosti bolo podľa posledných ukazovateľov sledovaných viac ako 540 tisíc osôb,” uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá. Väčšinu návštev tvorili pacienti nad 19 rokov.

Stúpajúci počet alergických ochorení podľa NCZI ovplyvňuje zmena klímy súvisiaca s otepľovaním ovzdušia, zmenou flóry a rozmnožením nepôvodných rastlinných druhov s vysokým alergénnym potenciálom. Ďalšími faktormi sú industrializácia, chovanie zvierat a dlhodobý pobyt ľudí vo vnútorných priestoroch.

„Tieto priestory sú často nedostatočne vetrané, zariadené čalúneným nábytkom, kobercami, závesmi, záclonami, s následným rozmnožením roztočov a húb. Chovanie zvierat vo vnútorných priestoroch bytov tiež zvyšuje u predisponovaných jedincov šancu na manifestáciu alergickej choroby,” doplnila Sivá.

Zhoršenie prejavov alergie spôsobujú zafajčené priestory, nečistené zvlhčovače vzduchu a klimatizácia. Pred vznikom alergie zase chráni farmársky spôsob života s každodenným kontaktom s hospodárskymi zvieratami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >