Pozor na diéty, k vážnym problémom je od nich iba krôčik

ahojmama, 7. mája 2024 o 05:23

Chudnete? Či už po pôrode alebo len tak, na leto do plaviek? Pozor na to, akým spôsobom. Najmenej vhodným je diéta, tá totiž zvyšuje riziko vzniku porúch príjmu potravy až päťnásobne.

Uprednostniť zdravé jedlo pred nezdravým nie je zlé, diéty ako také sú však nebezpečné a často neúčinné.

Foto: shutterstock

Uponáhľaný spôsob života, ktorý nás núti prepravovať sa dopravnými prostriedkami, zvýšený stres a nedostatok pohybu vedú k narastaniu prípadov obezity nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Až 42% svetovej populácie sa snaží schudnúť, najčastejšie práve prostredníctvom diét.

Koľko ich je, „špeciálne nastavených“ práve pre toho ktorého človeka, sa snáď ani nedá spočítať, faktom však je, že úspešnosť diét je z dlhodobého hľadiska veľmi nízka. Viacero štúdií prinieslo závery, že napriek prvotnému úbytku váhy sa participanti do 2 až 5 rokov vrátili na svoju pôvodnú hmotnosť.

„Diéty nepredstavujú udržateľný spôsob chudnutia ani pre obéznych ľudí. Veľkým rizikom býva tiež diétovanie počas dospievania. Ženy, ktoré diétujú, majú až päťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku porúch príjmu potravy, pri hladovaní je riziko dokonca až osemnásťkrát vyššie v porovnaní s bežnou populáciou,“ upozorňuje Ivana Kachútová, nutričná vedkyňa a vedúca nutričnej poradne Chuť žiť.

Približne polovica 13-15-ročných dievčat na Slovensku vykazujú najmenej dva symptómy porúch príjmu potravy. Ak už anorexia alebo bulímia prepukne, je potrebná komplexná odborná pomoc.

Ak chce človek niečo spraviť so svojou hmotnosťou a postavou, oveľa účinnejší spôsob je pohyb, či už v rámci vlastných možností, ale ešte lepšie pod dohľadom trénera. Úprave jedálnička odborníci nehovoria tak celkom nie, avšak iba v tom zmysle, aby bol obohatený o kvalitné potraviny, zabezpečujúce telu živiny, ako napríklad ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné pečivo, ryža či cestoviny na úkor mastných, ťažko stráviteľných jedál či sladkostí.


ANKETA:

Uznávate diéty?

38,5%



61,5%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >