Ako u detí podporiť imunitu počas chrípkovej sezóny? 5 základných opatrení, bez ktorých to nepôjde

gb, 19. novembra 2023 o 06:47

Vypuklo to už aj u vás doma? Vreckovky sa povaľujú všade okolo, dieťa kýcha, kašle, má teplotu. Do jari sa to zopakuje ešte niekoľkokrát a veľmi často od potomka respiračnú infekciu dostanú aj ďalší členovia rodiny. Vystúpiť z bludného kruhu večne sa opakujúcich ochorení môžete, ak sa trochu viac zameriate na detskú imunitu. Viete, ako ju možno podporiť?

Alergia môže mať negatívny vplyv aj na kondíciu pľúc.

Foto: Shutterstock.com

Pohyb, strava bohatá na látky podporujúce imunitu, pravidelné umývanie rúk, dostatočný spánok a dôsledná ochrana pred pasívnym fajčením. To je päť hlavných zásad, ktoré dieťaťu pomôžu prežiť chladnejšie obdobie roku v zdraví alebo skrátia dobu trvania choroby, ak už vypukne.

5 tipov, ako v zime podporiť detskú imunitu

Radí Úrad verejného zdravotníctva SR.

1. Každodenný pobyt vonku
Ak sa hovorí: nie je zlé počasie, len nedostatočné oblečenie. Dbajte, aby deti mali možnosť byť vonku každý deň bez ohľadu na to, či prší, sneží alebo je pod nulou. Pravidelné prechádzky vonku totiž prekrvujú sliznice dýchacích ciest i uší, čo podporuje imunitu na týchto miestach. A hoci slniečka nie je v zime veľa, predsa len sa občas objaví, alebo za ním môžete vyraziť do vyšších nadmorských výšok. Slnečné žiarenie ovplyvňuje tvorbu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému.

2. Pravidelné umývanie rúk
Triviálne opatrenie na podporu imunity, avšak jedno z najúčinnejších. Potrebné je vštepovať základy hygieny deťom trpezlivo a neúnavne už od predškolského veku. Umývanie rúk pred jedlom, po použití toalety, po ceste v hromadných dopravných prostriedkoch, pobyte na ihriskách a po príchode domov by sa pre deti malo stať samozrejmosťou. Nevyhnutnosťou je naučiť deti používať vreckovky.

3. Zdravá strava
Najväčší význam pre silnú imunitu majú vitamíny C, D, E a minerál zinok. Detský organizmus oslabuje aj nedostatok nenasýtených mastných kyselín, ktoré si telo nevie vyrobiť. Deťom chýbajú predovšetkým omega 3 kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v rybom tuku, oleji z tresčej pečene či rakytníkovom a chia oleji. Aj v zime dbajte na stravu bohatú na zeleninu, ovocie i celozrnné obilniny. Najvhodnejšie je vyberať si zeleninu bohatú najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. Ak sa vám nedarí pokryť potrebu dôležitých látok zo stravy, môžete pristúpiť aj k prípravkom z lekárne.

4. Odpočinok je základom
Dnešné deti často nemajú čas odpočívať, pretože ich voľný čas je nabitý rôznymi aktivitami a večer namiesto skorého spánku radšej pozerajú do obrazovky mobilného telefónu. Odpočinok je však nevyhnutný. Organizmus zregeneruje a dodá mu energiu na prípadný boj s vírusmi a baktériami., pôsobí samozrejme aj preventívne.

Dieťa do troch rokov by malo ideálne spať 12 hodín, dieťa do šiestich rokov najmenej desať hodín denne, starším deťom môže stačiť osem hodín, no je to veľmi individuálne. Večer už by malo mať dieťa pokojový režim, bez televízie a mobilu. Prostredie pre spánok tiež nemožno podceňovať. Detská spálňa by mala byť dostatočne vetraná a vnútorná teplota by sa mala pohybovať v rozpätí od 18 do 22 stupňov, ideálna teplota je 20 stupňov Celzia. Vhodný nie je suchý a prehriaty vzduch, pretože vysušuje sliznicu, ktorá je vstupnou bránou pre preniknutie baktérií do tela.

5. Ochrana pred pasívnym fajčením
Rôzne ochorenia, ako sú zápal priedušiek, bronchitída, alergia, astma alebo aj zápal ucha, môžu tkvieť aj v pasívnom prijímaní cigaretového dymu. Ten totiž obsahuje toxické látky, ktoré dráždia alebo poškodzujú bunky v tele a znižujú obranyschopnosť. Snažte sa preto, aby dieťa neprichádzalo do kontaktu s ľuďmi, ktorí fajčia.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >